Däckförsäkring: Punktering eller stulna däck, har du rätt skydd?

Har du på ett eller annat sätt blivit av med dina däck eller fälgar. Antingen att det blivit stulna eller att de helt enkelt gått sönder. Bildäck är en förbrukningsvara. Vilket innebär att det kan användas under en begränsad tid. Men om någon stulit dina däck eller skurit sönder dem? Täcker din försäkring då? Mer om det går vi igenom i den här artikeln.

Vilken försäkring täcker bildäck?

Om dina däck samt fälgar skulle bli stulna från din bil när det är monterade på bilen, får du ersättning från ditt försäkringsbolag om du har minst halvförsäkring. Du får även ersättning om dina däck skulle bli stulna ur ditt garage eller källare. Men för att full ersättning för dina omonterade däck krävs det att de förvaras inlåsta.

Det är dock vanligt att försäkringsbolagen har ett tak på hur mycket ersättning du kan få. Normalt är att du kan få ersättning upp till 25 000 kr om däcken saknar hjullås. Har du däck samt fälgar som kostar mer än 25 000 kr kan det vara bra att investera i låsbultar. Det går att finna på flera olika siter och kostar runt 495-649 kr per hjul.

Däremot gäller ej begränsningen om hela bilen skulle bli stulen.

Punktering vad gör jag nu?

Har du fått punktering på din bil? Om du tecknat minst halvförsäkring med tillägget vägassistans får du hjälp med bärgning till närmaste verkstad samt ersättning för kostnaderna. Har du kört vidare med däcket efter du fått punktering blir det förstört väldigt snabbt då det ligger och nöter mot sig självt om det skett går däcket inte att laga! Du ska därför absolut inte köra din bil med punktering.

Kostnad för att laga punktering

Att laga ett punkterat bildäck kostar mellan 400-500 kr. Eftersom kostnaden för att laga ett punkterat däck är billigare än självrisken är det ingen mening att blanda in försäkringsbolaget.

helt bildäck med mösterdjup

Så kan du undvika punktering:

  • Har din bil TPMS-system varnar det om någon av däcken tappat luft, får du en varning kolla så det inte läcker luft!
  • Fyll på med lite mer luft än rekommenderat, men inte för mycket! Fyll med ungefär 0,2 bar extra. Mer luft kan göra att däcken rullar bättre och leda till att däcket blir mer slitstarkt.
  • Kolla lufttrycket i däcken med 3 veckor mellanrum, om din bil inte har ett TPMS-system.
  • Ställ inte dina sommar/vinterdäck i solljus under det halvår du ej använder dem. Då solen gör att de lättare torkar ut vilket leder till att det spricker lättare.

Sönderskurna bildäck ersättning?

För att få ersättning när någon medvetet skurit sönder dina däck krävs det att du har en helförsäkring, eller en halvförsäkring med vagnskadegaranti. (Vagnskadegaranti brukar ingå för nya bilar i 3 år).

Värt att tänka på är om du har ett par billiga däck där självrisken för försäkringen blir samma pris som för bildäcken kan det vara onödigt att ta in försäkringsbolaget. Men om du har väldigt dyra däck då kan det vara värt att få ersättning från försäkringsbolaget och bara betala självrisken.

Men du kan teckna en tilläggsförsäkring som täcker skador som uppstår i samband med skadegörelse som bilbrand eller sönderskurna däck. Då täcker det tillägget alla skador samt du slipper betala självrisk för skadorna.

Kan man laga ett skuret däck?

Har någon skurit sönder dina däck så kan det bli svårt att laga. Då sönderskurna däck oftast blir skadade på däckets yttersida istället för den yta som är mot vägunderlaget. Ett bildäck kan bara lagas om det skadas på slitbanan, med andra ord den sida som är i kontakt med vägen.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Däckförsäkring: Punktering eller stulna däck, har du rätt skydd?

Staplar med mynt Bilskatt: när och hur mycket ska jag betala?
I Sverige måste man betala bilskatt för alla bilar som är registrerade och påställda. Hur mycket du ska betala in beror bland annat på ...
Läs mer »


Ställa av bil: så här fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Då kan du ställa av den, så slipper du betala fordonsskatt och trafikförsäkring i onödan.En ...
Läs mer »


Pågående inbrott i bil vad gör jag nu? Inbrott i bilen - vad ska jag göra efter bilinbrott?
Har du råkat ut för inbrott i bilen? Då är det viktigt att du gör en polisanmälan och kontaktar ditt ...
Läs mer »


Hur skyddar bilförsäkringen vid viltolycka Hur skyddar bilförsäkringen vid viltolycka?
Ersättningen du kan få vid viltolycka beror på vad din bilförsäkring omfattar och om du har tecknat ett tillägg för ...
Läs mer »


sprucken glasruta Laga vindruta: det här behöver du tänka på
Har du fått en spricka i vindrutan? En skadad eller sliten ruta ökar risken för olyckor och därför är det viktigt att du bokar tid för att laga ...
Läs mer »


Hund kikar ut från varm bil Hund i bil: så skyddar du din hund på bästa sätt
Ska du och hunden på en biltur tillsammans? Oavsett om det är en längre resa eller bara ner till mataffären finns ...
Läs mer »


Man som kör bil med sin familj Tips och råd inför din bilsemester
Har du ställt in charterresan i sommar? Passa på att åka på en bilsemester istället. Här får du tips inför ...
Läs mer »