Däckförsäkring: Punktering eller stulna däck, har du rätt skydd?

Har du på ett eller annat sätt blivit av med dina däck eller fälgar. Antingen att det blivit stulna eller att de helt enkelt gått sönder. Bildäck är en förbrukningsvara. Vilket innebär att det kan användas under en begränsad tid. Men om någon stulit dina däck eller skurit sönder dem? Täcker din försäkring då? Mer om det går vi igenom i den här artikeln.

Vilken försäkring täcker bildäck?

Om dina däck samt fälgar skulle bli stulna från din bil när det är monterade på bilen, får du ersättning från ditt försäkringsbolag om du har minst halvförsäkring. Du får även ersättning om dina däck skulle bli stulna ur ditt garage eller källare. Men för att full ersättning för dina omonterade däck krävs det att de förvaras inlåsta.

Det är dock vanligt att försäkringsbolagen har ett tak på hur mycket ersättning du kan få. Normalt är att du kan få ersättning upp till 25 000 kr om däcken saknar hjullås. Har du däck samt fälgar som kostar mer än 25 000 kr kan det vara bra att investera i låsbultar. Det går att finna på flera olika siter och kostar runt 495-649 kr per hjul.

Däremot gäller ej begränsningen om hela bilen skulle bli stulen.

Punktering vad gör jag nu?

Har du fått punktering på din bil? Om du tecknat minst halvförsäkring med tillägget vägassistans får du hjälp med bärgning till närmaste verkstad samt ersättning för kostnaderna. Har du kört vidare med däcket efter du fått punktering blir det förstört väldigt snabbt då det ligger och nöter mot sig självt om det skett går däcket inte att laga! Du ska därför absolut inte köra din bil med punktering.

Kostnad för att laga punktering

Att laga ett punkterat bildäck kostar mellan 400-500 kr. Eftersom kostnaden för att laga ett punkterat däck är billigare än självrisken är det ingen mening att blanda in försäkringsbolaget.

helt bildäck med mösterdjup

Så kan du undvika punktering:

  • Har din bil TPMS-system varnar det om någon av däcken tappat luft, får du en varning kolla så det inte läcker luft!
  • Fyll på med lite mer luft än rekommenderat, men inte för mycket! Fyll med ungefär 0,2 bar extra. Mer luft kan göra att däcken rullar bättre och leda till att däcket blir mer slitstarkt.
  • Kolla lufttrycket i däcken med 3 veckor mellanrum, om din bil inte har ett TPMS-system.
  • Ställ inte dina sommar/vinterdäck i solljus under det halvår du ej använder dem. Då solen gör att de lättare torkar ut vilket leder till att det spricker lättare.

Sönderskurna bildäck ersättning?

För att få ersättning när någon medvetet skurit sönder dina däck krävs det att du har en helförsäkring, eller en halvförsäkring med vagnskadegaranti. (Vagnskadegaranti brukar ingå för nya bilar i 3 år).

Värt att tänka på är om du har ett par billiga däck där självrisken för försäkringen blir samma pris som för bildäcken kan det vara onödigt att ta in försäkringsbolaget. Men om du har väldigt dyra däck då kan det vara värt att få ersättning från försäkringsbolaget och bara betala självrisken.

Men du kan teckna en tilläggsförsäkring som täcker skador som uppstår i samband med skadegörelse som bilbrand eller sönderskurna däck. Då täcker det tillägget alla skador samt du slipper betala självrisk för skadorna.

Kan man laga ett skuret däck?

Har någon skurit sönder dina däck så kan det bli svårt att laga. Då sönderskurna däck oftast blir skadade på däckets yttersida istället för den yta som är mot vägunderlaget. Ett bildäck kan bara lagas om det skadas på slitbanan, med andra ord den sida som är i kontakt med vägen.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Däckförsäkring: Punktering eller stulna däck, har du rätt skydd?

Elbilens historia
Redan i början på 1800-talet hade man allt som behövdes för att tillverka elbilar: hästvagnar, motorer och laddbara batterier. Holländske professorn Sibrandus Stratingh ...
Läs mer »


Vinterdäck på snöig väg Vinterdäck: lagar och viktiga datum
Nu när vi precis har bytt till vintertid börjar det också bli dags att byta däck! Mellan 1 december till 31 mars är det lag på ...
Läs mer »


iPhone-ägare jämfört med Android-ägare iPhone-ägare? Då är det större chans att du äger en Porsche!
Att det finns ett internt krig mellan iPhone och Android-användare har nog varit svårt att undgå. Den ena ...
Läs mer »


2 av 3 svenskar inte jämför bilförsäkringar vid bilköp. Svenska bilägare skulle kunna spara 5 miljarder årligen på bilförsäkringar
Idag dominerar fyra stora försäkringsbolag marknaden för motorförsäkringar samtidigt ...
Läs mer »


Glad efter att ha hittat en billig bilförsäkring Hitta billigaste bilförsäkringen - steg för steg
Att hitta en billig bilförsäkring blir betydligt enklare om du tar hjälp av oss på Insplanet i stället för att ...
Läs mer »


Spara upp till 53% på din bilförsäkring Spara upp till 53% på din bilförsäkring
Allt ska jämföras nuförtiden. Bilförsäkringar, elavtal och lån. Men det är faktiskt riktigt bra för din privatekonomi. Du kan ...
Läs mer »


Vad kostar det att äga en bil? Vad kostar det att äga en bil?
Vi har tidigare skrivit om hur mycket det kostar att försäkra en bil, men hur mycket kostar det egentligen att äga en bil? Att vara ...
Läs mer »