Däckförsäkring: Punktering eller stulna däck, har du rätt skydd?

Har du på ett eller annat sätt blivit av med dina däck eller fälgar. Antingen att det blivit stulna eller att de helt enkelt gått sönder. Bildäck är en förbrukningsvara. Vilket innebär att det kan användas under en begränsad tid. Men om någon stulit dina däck eller skurit sönder dem? Täcker din försäkring då? Mer om det går vi igenom i den här artikeln.

Vilken försäkring täcker bildäck?

Om dina däck samt fälgar skulle bli stulna från din bil när det är monterade på bilen, får du ersättning från ditt försäkringsbolag om du har minst halvförsäkring. Du får även ersättning om dina däck skulle bli stulna ur ditt garage eller källare. Men för att full ersättning för dina omonterade däck krävs det att de förvaras inlåsta.

Det är dock vanligt att försäkringsbolagen har ett tak på hur mycket ersättning du kan få. Normalt är att du kan få ersättning upp till 25 000 kr om däcken saknar hjullås. Har du däck samt fälgar som kostar mer än 25 000 kr kan det vara bra att investera i låsbultar. Det går att finna på flera olika siter och kostar runt 495-649 kr per hjul.

Däremot gäller ej begränsningen om hela bilen skulle bli stulen.

Punktering vad gör jag nu?

Har du fått punktering på din bil? Om du tecknat minst halvförsäkring med tillägget vägassistans får du hjälp med bärgning till närmaste verkstad samt ersättning för kostnaderna. Har du kört vidare med däcket efter du fått punktering blir det förstört väldigt snabbt då det ligger och nöter mot sig självt om det skett går däcket inte att laga! Du ska därför absolut inte köra din bil med punktering.

Kostnad för att laga punktering

Att laga ett punkterat bildäck kostar mellan 400-500 kr. Eftersom kostnaden för att laga ett punkterat däck är billigare än självrisken är det ingen mening att blanda in försäkringsbolaget.

helt bildäck med mösterdjup

Så kan du undvika punktering:

  • Har din bil TPMS-system varnar det om någon av däcken tappat luft, får du en varning kolla så det inte läcker luft!
  • Fyll på med lite mer luft än rekommenderat, men inte för mycket! Fyll med ungefär 0,2 bar extra. Mer luft kan göra att däcken rullar bättre och leda till att däcket blir mer slitstarkt.
  • Kolla lufttrycket i däcken med 3 veckor mellanrum, om din bil inte har ett TPMS-system.
  • Ställ inte dina sommar/vinterdäck i solljus under det halvår du ej använder dem. Då solen gör att de lättare torkar ut vilket leder till att det spricker lättare.

Sönderskurna bildäck ersättning?

För att få ersättning när någon medvetet skurit sönder dina däck krävs det att du har en helförsäkring, eller en halvförsäkring med vagnskadegaranti. (Vagnskadegaranti brukar ingå för nya bilar i 3 år).

Värt att tänka på är om du har ett par billiga däck där självrisken för försäkringen blir samma pris som för bildäcken kan det vara onödigt att ta in försäkringsbolaget. Men om du har väldigt dyra däck då kan det vara värt att få ersättning från försäkringsbolaget och bara betala självrisken.

Men du kan teckna en tilläggsförsäkring som täcker skador som uppstår i samband med skadegörelse som bilbrand eller sönderskurna däck. Då täcker det tillägget alla skador samt du slipper betala självrisk för skadorna.

Kan man laga ett skuret däck?

Har någon skurit sönder dina däck så kan det bli svårt att laga. Då sönderskurna däck oftast blir skadade på däckets yttersida istället för den yta som är mot vägunderlaget. Ett bildäck kan bara lagas om det skadas på slitbanan, med andra ord den sida som är i kontakt med vägen.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Däckförsäkring: Punktering eller stulna däck, har du rätt skydd?

Ägarbyte bil
Om du har köpt eller sålt en bil måste du och den andra parten anmäla om ägarbyte av bil till Transportstyrelsen. Här går vi igenom vad ni behöver ...
Läs mer »


Kampen mot bensinskatten Bensinupproret 2.0 - Kampen mot bensinskatten
Bensinupproret har nu funnits i lite mer än ett år, Facebooksidan startades 10 April 2019 av Janne Berglund som hade tröttnat på det höga ...
Läs mer »


Välkommen, WaterCircles!
Från och med mars 2020 kan du köpa WaterCircles bilförsäkring via Insplanet. WaterCircles grundades 2010 och är ett ISO-certifierat ...
Läs mer »


Besiktning: det här gäller när du ska besikta bilen 2020
Är du en av alla svenska bilägare som skjuter upp besiktningen till sista stund? Kanske är du osäker på vad som gäller och hur du bokar ...
Läs mer »


Byta till sommardäck: datum och lagar 2020
Efter den 31 mars är du inte längre tvungen att använda vinterdäck, så länge det inte är vinterväglag. I den här artikeln går vi igenom vilka ...
Läs mer »


Whiplashskada: kvinnor drabbas dubbelt så ofta som män Whiplashskada: kvinnor drabbas dubbelt så ofta som män
Varje år drabbas fler än 30 000 svenskar av whiplashskada. Det är ett problem både för individen som drabbas och för samhället i ...
Läs mer »


Om elbilar
Funderar du på att byta fossilbilen mot en elbil för miljöns skull? Då har du säkert många frågor. Hur fungerar en elbil? Vad kostar den? Hur laddar jag en elbil och hur lång ...
Läs mer »