Däckförsäkring: punktering eller stulna däck, har du rätt skydd?

Har du på ett eller annat sätt blivit av med dina däck eller fälgar? Oavsett om de blivit stulna eller helt enkelt gått sönder är det möjligt att få ut ersättning från bilförsäkringen – men bara om du har hel- eller halvförsäkring. Mer om hur bilförsäkringen gäller för däck går vi igenom i den här artikeln.

Vilken försäkring täcker bildäck?

Om dina däck samt fälgar skulle bli stulna från din bil när de är monterade på bilen, får du ersättning från din bilförsäkring – men bara om du har en halv- eller helförsäkring. Du får även ersättning om dina däck skulle bli stulna ur ditt garage eller källare. Men för att få full ersättning för dina omonterade däck krävs det att de förvaras inlåsta.

Det är dock vanligt att försäkringsbolagen har ett tak på hur mycket ersättning du kan få. Normalt kan du få ersättning upp till 25 000 kr, om däcken saknar hjullås. Har du däck samt fälgar som kostar mer än 25 000 kr kan det vara bra att investera i låsbultar. Det går att finna på flera olika sajter och kostar runt 495–649 kr per hjul.

Däremot gäller ej begränsningen om hela bilen skulle bli stulen.

Så gör du vid punktering

Har du fått punktering på din bil? Om du tecknat minst halvförsäkring med tillägget vägassistans får du hjälp med bärgning till närmaste verkstad samt ersättning för kostnaderna. Har du kört vidare med däcket efter att du fått punktering blir det förstört väldigt snabbt, eftersom det ligger och nöter mot sig självt. Om det skett går däcket inte att laga, därför ska du absolut inte köra din bil med punktering.

Kostnad för att laga punktering

Att laga ett punkterat bildäck kostar mellan 400–500 kr. Eftersom kostnaden för att laga ett punkterat däck är billigare än självrisken är det ingen mening att blanda in försäkringsbolaget.

helt bildäck med mösterdjup

Så kan du undvika punktering:

  • Har din bil TPMS-system varnar det om något av däcken tappat luft, får du en varning kolla så det inte läcker luft!
  • Fyll på med lite mer luft än rekommenderat, men inte för mycket! Fyll med ungefär 0,2 bar extra. Mer luft kan göra att däcken rullar bättre och leda till att däcket blir mer slitstarkt.
  • Kolla lufttrycket i däcken med 3 veckors mellanrum, om din bil inte har ett TPMS-system.
  • Ställ inte dina sommar/vinterdäck i solljus under det halvår du ej använder dem. Eftersom solen gör att de lättare torkar ut, vilket leder till att det spricker lättare.

Går det att få ersättning för sönderskurna däck?

För att få ersättning när någon medvetet skurit sönder dina däck krävs det att du har en helförsäkring, eller en halvförsäkring med vagnskadegaranti. (Vagnskadegaranti brukar ingå för nya bilar i 3 år).

Men du kan också teckna en tilläggsförsäkring som täcker skador som uppstår i samband med skadegörelse, såsom bilbrand eller sönderskurna däck. Då täcker tillägget alla skador, dessutom slipper du betala självrisk för skadorna.

Värt att tänka på är att självrisken normalt är 1 500 kr. Om du hittar bildäck som kostar mindre än självrisken är det onödigt att använda försäkringen. Har du däremot väldigt dyra däck då kan det vara värt att få ersättning från försäkringsbolaget och bara betala självrisken.

Går det att laga sönderskurna däck?

Har någon skurit sönder dina däck så kan det bli svårt att laga. Eftersom sönderskurna däck oftast blir skadade på däckets yttersida istället för den yta som är mot vägunderlaget. Ett bildäck kan bara lagas om det skadas på slitbanan, med andra ord den sida som är i kontakt med vägen.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Däckförsäkring: Punktering eller stulna däck, har du rätt skydd?

Vinterdäck på snöig väg Vinterdäck: lagar och viktiga datum 2020
Mellan 1 december till 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. För dubbdäck är det andra regler...
Läs mer »


Bil på världkarta - grönt kort Grönt kort för bil - Ta med trafikförsäkringen på utlandsresan
Grönt kort fungerar som ett bevis på att din bil har en aktiv Läs mer »


Man som kör bil med sin familj Tips och råd inför din bilsemester
Har du ställt in charterresan i sommar? Passa på att åka på en bilsemester istället. Här får du tips inför ...
Läs mer »


Tvätta bilen
Din bil förtjänar att tvättas med jämna mellanrum. I den här artikeln får du lära dig hur du ...
Läs mer »


Hund kikar ut från varm bil Hund i bil: så skyddar du din hund på bästa sätt
Ska du och hunden på en biltur tillsammans? Oavsett om det är en längre resa eller bara ner till mataffären finns ...
Läs mer »


Byta till sommardäck Byta till sommardäck: datum och lagar 2021
Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Du bör inte byta till ...
Läs mer »


Statistik för 2018 Statistik för 2020: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor
Hur mycket du betalar för din bilförsäkring beror på flera olika faktorer, bland annat hur gammal du ...
Läs mer »