Arbetar...

Hemförsäkring - Jämför pris och villkor

Hemförsäkringen är troligtvis den mest heltäckande försäkringen som finns på marknaden. Med en bra hemförsäkring har du ett tryggt ekonomiskt skydd för dig själv, ditt hem, din egendom och hela din familj – både inom och utanför hemmets väggar. Vi på Insplanet hjälper dig att jämföra priser och villkor på hemförsäkringar från Sveriges försäkringsbolag.

Genom att jämföra har jag tagit del av och godkänner Insplanets användaravtal och integritetspolicy.

Hemförsäkring

Hemförsäkringen är lite som en personlig skyddsängel, redo att hjälpa dig med det mesta. Enkelt förklarat så erbjuder den ett grundläggande basskydd för dig, din familj och din egendom – både innanför och utanför hemmet. I vissa fall är den också ett skydd mot din egen klantighet – något som aldrig bör underskattas.

Hemförsäkringen är sannolikt den mest heltäckande försäkringen på marknaden. Därför känns det ganska naturligt att över 95 procent av svenska hushåll har någon form av hemförsäkring. Exakt vad försäkringen täcker, och hur ersättning betalas ut, kan dock skilja sig mellan olika försäkringsbolag. Alla bolag har egna priser, erbjudanden och villkor, och det är inte säkert att alla hemförsäkringar täcker samma typer av händelser på samma sätt.

Därför är det särskilt viktigt att jämföra försäkringar och försäkringsvillkor från flera olika bolag. Det är så du vet att du får den bästa möjliga hemförsäkringen för dig och ditt hem.

Vad ingår i hemförsäkringen?

Som namnet avslöjar så täcker hemförsäkringen främst det du har inom hemmets fyra väggar, men den sträcker sig också ut till din familj och det mesta som du äger. Kort sagt så fungerar hemförsäkring som ett baspaket av försäkringar som ger skydd för det som inte täcks av en egen försäkring. Hemförsäkringens skydd går att dela in i tre delar: egendomsskydd, personskydd, och reseskydd.

Egendomsskydd

Egendomsskyddet täcker till exempel alla prylar, manicker och mojänger som du samlat på dig – och detta oavsett om du har dem tryggt förvarade på vinden eller bär dem i fickan när du är ute på språng. Det är denna del av hemförsäkringen du skyddas av vid såväl inbrott som brand och andra trista saker som kan hända med ditt hem eller dina saker.

Personskydd

Personskyddet täcker först och främst dig som försäkringstagare. Det täcker även din familj, dina barn upp till 18 år (oavsett var de befinner sig) och alla andra personer som är folkbokförda på samma adress. Personskyddet innehåller:

  • Ett överfallsskydd som ger ersättning om du blir överfallen, rånad, attackerad eller misshandlad.
  • Ett ansvarsskydd som hjälper dig att betala ersättning till någon om du har råkat orsaka dem en skada.
  • Ett rättsskydd som hjälper dig med kostnaden av att anlita jurist ifall du hamnar i en rättstvist.

Reseskydd

Personskyddet följer även med dig på resan i form av en grundläggande reseförsäkring. Den är ett skydd för dig och din familj upp till 45 dagar när ni befinner er på resande fot. Reseskyddet i hemförsäkringen täcker bland annat olycksfall, akut sjukdom och om du blir överfallen eller rånad på resan. Den kan även ersätta din hemresa om du måste avbryta semestern akut.

Tilläggsförsäkringar till hemförsäkringen

Förutom det grundläggande skyddet kan du även komplettera din hemförsäkring med ett antal tilläggsförsäkringar. Nedan presenteras de vanligaste och viktigaste tilläggen till hemförsäkringen.

Bostadsrättstillägg

Bostadsrättstillägget är ett obligatoriskt tillägg som du tecknar till din hemförsäkring om du äger en bostadsrätt. Det är framförallt gentemot bostadsrättsföreningen och dess medlemmar som du är skyldig att teckna ett bostadsrättstillägg, då kravet på ett sådant tillägg i regel står med i föreningens stadgar. En kollektiv bostadsrättsförsäkring kan i vissa fall vara tecknat av föreningen, så innan du tecknar tillägget bör du undersöka om föreningen har ett kollektivt tillägg eller inte. Läs mer om bostadsrättstillägget här.

Allrisk (“drulleförsäkring”)

Otursförsäkring, drulleförsäkring eller allrisk. Det är de tre vanligaste namnen på det tillägg som är överlägset vanligast att teckna till sin hemförsäkring. Tillägget innebär att man kan få ersättning för vardagliga oturliga händelser. Tillägget innebär att man kan få ersättning för vardagliga oturliga händelser. Det kan till exempel vara att man tappar mobilen i vattnet, stöter till TV:n så den går i golvet eller glömmer plånboken på biblioteket. Drulleförsäkringen omfattar skador som uppstått av plötsliga och oförutsedda händelser, och du kan läsa mer om vad som gäller för drulleförsäkringen här. Läs mer om drulleförsäkringen här.

Utökat reseskydd

Att teckna ett reseskydd på resebyrån är ett alternativ. Att teckna ett extra reseskydd på sin hemförsäkring är ett annat. Fördelen är att tillägget på hemförsäkringen räcker hela året och samtliga resor man genomför. Förutom avbeställningsskydd förbättras även det ordinarie reseskyddet på ett flertal punkter. Läs mer om reseförsäkringen som ingår i hemförsäkringen här - och om det utökade reseskyddet här.

Hemelektronik

Datorer och annan hemelektronik faller mycket snabbt i värde. Den ersättning som försäkringsbolagen betalar ut beräknas på produktens gällande marknadsvärde, och det görs även ett åldersavdrag. Åldersavdraget för hemelektronik är stort - vilket leder till att du inte får ut särskilt mycket om högtalarsystemet eller datorn går sönder. Genom att teckna ett hemelektronikstillägg minskas åldersavdraget avsevärt, och dessutom sänks självrisken. En del försäkringsbolag kan dock skilja på stationär och icke-stationär hemelektronik.

Fritidsolycksfall

Personskyddet i hemförsäkringenen täcker inte olycksfall, till exempel om du snubblar på en sten eller ramlar av en stege. En vanlig tilläggsförsäkring till hemförsäkringen är därför ett olycksfallstillägg, eller fritidsolycksfallsförsäkring som det även heter. Tillägget är en enkel version av den mer omfattande olycksfallsförsäkringen, som annars går att teckna som en helt separat försäkring. En olycksfallsförsäkringen eller ett olycksfallstillägg ger dig ersättning om du till exempel:

  • Måste vårdas på sjukhus.
  • Behöver besöka en psykolog.
  • Behöver rehabilitering eller hjälpmedel till följd av en olycka.

Golfförsäkring

För dig som golfar finns tilläggsförsäkringen golfförsäkring, som innebär ett extra skydd för din golfutrustning. I den vanliga hemförsäkringen finns ofta en övre gräns för hur stor ersättning som kan ges, exempelvis i samband med att en golfutrustning stjäls från förråd, källare eller vindsutrymme. Golf kan även innebära en hel del resor, där utrustningen utsätts för ytterligare risker. För att få möjlighet till betydligt bättre ersättning om något händer med din golfutrustning, finns därför tilläggsförsäkringen golfförsäkring.

Hemförsäkringar för olika boendeformer

Om du tecknar en vanlig hemförsäkring täcker den precis lika mycket oavsett om du bor i attefallshus eller takvåning. Egendomsskydd, personskydd och reseskydd är alltså detsamma. Kruxet ligger dock i att den vanliga försäkringen inte täcker saker som är unika för olika boendeformer. Därför behöver du andra försäkringar och/eller tilläggsförsäkringar för att få heltäckande skydd om du bor i bostadsrätt eller villa.

Hemförsäkring i hyresrätt

För dig som bor i hyresrätt innebär hemförsäkringen ett skydd för det som befinner sig inom hemmets väggar: alltså dig, din familj och din egendom. Förutom personskyddet så täcker din försäkring din lösa inredning, (inredning som inte är inbyggd i bostaden) och ditt lösöre (dina prylar). Lös inredning kan till exempel vara din flotta lädersoffa och middagsbord i härdad ek, och ditt lösöre kan till exempel vara ditt Playstation, din skräddarsydda kostym eller klänning och din Costa Boda servis. Här täcker försäkringen saker som till exempel inbrott och stöld, och för brand- och vattenskador.

Som hyresgäst räcker det gott och väl med en hemförsäkring. Själva lägenheten är hyresvärdens ansvar. Det innebär att väggar, golv, tak, avlopp, den fasta inredningen och de vitvaror som följer med lägenheten, måste försäkras, repareras, underhållas och ersättas av hyresvärden.

Har du som hyresgäst köpt egna vitvaror till lägenheten så räknas de som din egendom, och täcks därför oftast av din hemförsäkring. Men om du som hyresgäst råkar orsaka skador på lägenheten, till exempel genom att krossa ett fönster eller orsaka en fuktskada, kan du bli ersättningsskyldig mot hyresvärden. I dessa fall kan hemförsäkringen också hjälpa dig genom ansvarsskydd, vilket innebär att försäkringsbolaget hjälper dig ersätta hyresvärdens krav.

För att jämföra hemförsäkringar, fyll i dina uppgifter i formuläret ovan för att se priser och villkor från flera försäkringsbolag.


Hemförsäkring i bostadsrätt

Du som bor i bostadsrätt har ett aningen större ansvar för lägenheten än en hyresgäst. Hemförsäkringen täcker som vanligt dig, din familj och din egendom. Men utan en hyresvärd som ansvarar för underhåll och reparationer i lägenheten kan det snabbt bli dyrt om olyckan är framme. Därför behöver du en bostadsrättsförsäkring.

Bostadsrättsförsäkringen täcker för skador på ytskikt och den fasta inredningen. Ytskikt är de inåtvända delarna av ditt hem, det vill säga väggar, tak och golv. Den täcker också golvmaterial, till exempel om du lagt ett fräsigt parkettgolv i vardagsrummet, eller valt att utrusta toaletten med ett badrumsgolv i granit. Den fasta inredningen är då dina sanitetsgods som toalett, handfat och badkar; vitvaror, som tvättmaskin och kyl & frys; och det mesta som är inbyggt eller permanent fastskruvat i bostaden.

Med en hemförsäkring och en bostadsrättsförsäkring har du alltså skydd för allt inom dina väggar, samt den inre halvan av själva väggarna. Resten, det vill säga den yttre halvan av väggarna och den övriga fastigheten, skyddas av en fastighetsförsäkring som tecknas av din bostadsrättsförening.

En bostadsrättsförsäkring går att få som tillägg till din hemförsäkring, eller genom att teckna en kombinerad hem- och bostadsrättsförsäkring (som otympligt nog kallas bostadsrättshemförsäkring). I vissa fall ingår försäkringen i din bostadsförenings fastighetsförsäkring, så se till att kolla med din förening innan du tar på dig extra försäkringskostnader.

För att jämföra bostadsrättsförsäkringar och bostadsrättstillägg, fyll i dina uppgifter i formuläret ovan och välj ”Ja” under frågan om Bostadsrätt. Då får du se priser och villkor från flera olika försäkringsbolag.

Hemförsäkring i hus eller villa

Med stor egendom kommer stort ansvar. Som hus- eller villaägare står du ensam mot yttre krafter som kan orsaka skada på ditt hem. En enkel hemförsäkring gäller fortfarande för dig, din familj och din egendom. Men ditt hus och din tomt står oskyddade om du inte tecknar en villaförsäkring.

En villaförsäkring erbjuder ett heltäckande skydd för ditt hus, tomten det står på och det mesta som står på tomten. Huset är bland annat skyddat för yttre skador som orsakas av naturens krafter, som till exempel väder, vind, stormar och blixtnedslag. Den täcker även brand, vattenskador samt skadedjur och svampangrepp. Även skadegörelse och inbrott täcks av villaförsäkringen.

Skyddet för tomt omfattar bland annat själva marken, där träd, växter och uppfarter också ingår, men även för saker som staket, flaggstång och trädgårdsbelysning. Villaförsäkringen kan även täcka garage, attefallshus och friggebodar, men det kräver att du uppger dina fristående byggnader till försäkringsbolaget när du tecknar din försäkring.

Villaförsäkring går vanligen att teckna i kombination med hemförsäkring. Då får du en villahemförsäkring som erbjuder ett samlat och heltäckande skydd för dig, din egendom och ditt hus.

Det går så klart också att teckna separata villa- och hemförsäkringar, men det blir sällan särskilt förmånligt för dig som kund. Detta dels eftersom du riskerar att betala dubbla självrisker vid olyckor som skadar både hus och lösöre, och dels eftersom du går miste om eventuella rabatter som försäkringsbolagen kan erbjuda med en kombinerad försäkring. Har du en särskilt bra hemförsäkring, via till exempel kollektivavtal eller annat arrangemang, kan dock en separat villaförsäkring vara ett bra alternativ.

Klicka dig vidare här för att jämföra villaförsäkringar och villahemförsäkringar från flera olika försäkringsbolag.

Fritidshusförsäkring

Fritidshusförsäkring är en försäkring du kan teckna på till exempel en sommarstuga eller annan bostad där du inte bor permanent. Dessa bostäder försäkras med en fritidshusförsäkring som endast täcker hus, tomt och lösöre inuti bostaden. Fritidshusförsäkringen täcker alltså bara din egendom, och om du bestämmer dig för att flytta till lantstället permanent behöver du teckna en hemförsäkring istället.

Här kan du jämföra fritidshusförsäkringar från olika försäkringsbolag.

Frågor och svar om hemförsäkring

Vad kostar en hemförsäkring?

Under 2017 var snittpriset för en hemförsäkring 1 730 kronor. Informationen om priset är hämtad från vår jämförelsetjänst av försäkringar, och är baserad på samtliga nytecknade hemförsäkringar gjorda via oss på Insplanet under 2017.

Måste jag ha en hemförsäkring?

Nej, inte enligt lag. Men de allra flesta svenskar omfattas av en privat hemförsäkring. Många tror att hemförsäkring bara ersätter egendomsskador som stöld av dina saker eller brand. Men hemförsäkring innehåller många andra viktiga moment, som juridiskt skydd (ansvar, rättskydd) och personskadeskydd (reseskydd, rån- och överfallsskydd).

Hur mycket ska jag ha i lösöresbelopp?

Du väljer själv försäkringsbelopp för din lösa egendom inom hemförsäkringen. Det belopp du väljer skall motsvara marknadsvärdet av de möbler, apparater och kläder som du vill försäkra, det vill säga hela ditt lösa bohag. Det är viktigt att du väljer rätt belopp. Om du är överförsäkrad betalar du för högt pris i onödan (du får inte ut mer ersättning vid en eventuell skada), och om du är underförsäkrad riskerar du att få sänkt ersättning vid en skada, även vid mindre skador.

Hur påverkar försäkringsbeloppet för lösöre priset?

Ett högre valt lösöresbelopp i försäkringen ger ett högre pris. Om du underförsäkrar ditt lösöre får du nedsatt ersättning även vid mindre skador. Välj därför alltid ett lösöre som motsvarar marknadsvärdet på all din lösa egendom.

Täcker min hemförsäkring skador som jag själv åstadkommit?

Det beror på vilken typ av skador, och hur skadan uppkommit. Hos de flesta försäkringsbolag måste man köpa en tilläggsförsäkring som heter allrisk/drulleförsäkring, för att få ersättning för dessa typer av skador. Denna täcker skador som uppkommer om du till exempel tappar en dyr tv-apparat i golvet, spiller kaffe på datorn, välter en dyr vas, och så vidare.

Vad avgör hur högt priset blir för min hemförsäkring?

Ett antal faktorer spelar in för att försäkringsbolagen ska kunna bedöma risken och därmed priset för din hemförsäkring. Några av dessa faktorer är: Var och ibland hur stort du bor, hur stort lösöresvärde du försäkrar och de eventuella tilläggsförsäkringar du väljer.

Jämför och teckna hemförsäkring.

Insplanet hjälper dig i valet av försäkringsbolag

Jämför priser och villkor åt dig
Samma priser som hos bolagen direkt
Våra kunder sparar i snitt 1 800 kr per år
Kostnadsfri rådgivning via chatt och telefon

Hem & Försäkring - Insplanets kunskapsportal

Välkommen till Insplanets kunskapsportal för hem och försäkring. Här kan du få tips, råd och guider för allt om din försäkring.

Aktuellt just nu

Hemförsäkring hyresrätt: Försäkring anpassad för dig som hyr bostad När du bor i hyresrätt bör du ha en hemförsäkring på din adress. Den gäller inte bara dig och personer som du bor med ...
Läs mer »


Hemförsäkring vid flytt: Så här ska du göra med din hemförsäkring Om du ska flytta måste du anmäla flytt till ditt försäkringsbolag. Beroende på hur din nya boendesituation kommer se ut ...
Läs mer »


Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand Nästan alla har någon gång hyrt eller hyrt ut i andrahand. Trots det är det få som har koll på vad som ...
Läs mer »