Arbetar...

Hem/Villahemförsäkring - Jämför pris och villkor

Med en bra hemförsäkring har du ett tryggt ekonomiskt skydd för dig själv, ditt hem, din egendom och hela din familj – både inom och utanför hemmets väggar. Vi på Insplanet hjälper dig att jämföra priser och villkor från Sveriges försäkringsbolag. Teckna hemförsäkring via Insplanet för att få bästa möjliga skydd.

Genom att jämföra har jag tagit del av och godkänner Insplanets användarvillkor.

Om hemförsäkring

Hemförsäkringen erbjuder ett grundläggande basskydd för dig, din familj och din egendom – både innanför och utanför hemmet. I vissa fall är den också ett skydd mot din egen klantighet – något som aldrig bör underskattas.

Enkelt förklarat så fungerar hemförsäkringen är lite som en personlig skyddsängel, redo att hjälpa dig med det mesta.

Läs mer:

Jämför hemförsäkring

Hemförsäkringen är sannolikt den mest heltäckande försäkringen på marknaden. Därför känns det ganska naturligt att över 95 procent av svenska hushåll har någon form av hemförsäkring. Exakt vad försäkringen täcker, och hur ersättning betalas ut, kan dock skilja sig mellan olika försäkringsbolag. Alla bolag har egna priser, erbjudanden och villkor, och det är inte säkert att alla hemförsäkringar täcker samma typer av händelser på samma sätt.

Därför är det särskilt viktigt att jämföra försäkringar och försäkringsvillkor från flera olika bolag. Det är så du vet att du får den bästa möjliga hemförsäkringen för dig och ditt hem.

Här kan du se vilka bolag du kan jämföra hemförsäkringar hos med Insplanet.

Ica LF
Gjensidige Redo Villaägarna Dina försäkringar Hedvig Evoli Sensor försäkringar

Vad kostar hemförsäkring?

Priset på en hemförsäkring är i snitt 2 004 kronor per år, enligt siffror från 2020. Det betyder att en hemförsäkring kostar runt 167 kronor i månaden. Men priset varierar mycket från person till person.

Informationen om priset är hämtad från vår jämförelsetjänst av försäkringar, och är baserad på samtliga nytecknade hemförsäkringar gjorda via oss på Insplanet under 2020.

Läs mer om vad som påverkar priset, och hur du får en billigare hemförsäkring här nedan.

Vad påverkar priset på din hemförsäkring?

Hur mycket du får betala för din hemförsäkring beror på individuella faktorer. Bland annat hur stort du bor och var du bor. Ytterligare två faktorer som påverkar priset är ditt försäkringsbelopp och eventuella tilläggsförsäkringar. Det har också betydelse vilket försäkringsbolag du väljer eftersom alla bolag gör olika riskbedömning.

Eftersom försäkringsbolag bedömer risken olika kan du få högre pris hos ett bolag och lägre hos ett annat. Därför är det viktigt att du jämför hemförsäkring innan du tecknar. För du vill inte betala mer än nödvändigt, eller hur? När du jämför ska du inte bara kolla på priset utan även villkor. Så att du får den försäkring du behöver.

Så får du en billigare hemförsäkring

Det finns många saker du kan göra för att få en billigare hemförsäkring. Det första du behöver göra är att se över vilket behov du har. Annars är risken att du betalar onödigt mycket. Om du är student eller pensionär kan du dessutom undersöka vilka försäkringsbolag som erbjuder anpassade hemförsäkringar för dessa målgrupper.

Nedan hittar du fler tips för att få billigare hemförsäkring.

Värde på lösöre

När du tecknar en hemförsäkring måste du uppge värde på ditt lösöre. Det innebär kort och gott att du ska värdera ditt bohag. Gör en ordentlig värdering så att du inte får betala för mycket. En hemförsäkring fungerar nämligen så här: om du har en ersättning på 100 000 kr blir priset lägre än om du har en ersättning på 500 000 kr.

Förhandla

Det finns ofta utrymme för att förhandla med ditt försäkringsbolag. Du kan till exempel ringa och fråga om du får lägre premie på hemförsäkring om du installerar godkända lås, larmsystem och/eller vattenfelsbrytare. Om du kan hjälpa ditt försäkringsbolag minska skadekostnader kan du belönas med lägre premie.

Samla försäkringar

Det kan löna sig att samla försäkringar hos ett försäkringsbolag. Om du samlar flera försäkringar hos ett bolag kan du få 10 % samlingsrabatt på varje enskild försäkring - däribland din hemförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag och fråga om du kan få rabatt om du samlar dina försäkringar hos dem. Det kan som sagt löna sig.

Medlemsrabatter

Många fackförbund och intresseorganisationer erbjuder sina medlemmar rabatter på försäkringar genom avtal med försäkringsbolag. Rabattsatsen kan dock variera. Det är enkelt att kolla med det fackförbund eller den intresseorganisation du är medlem i och fråga om de har avtal som erbjuder medlemsrabatter hos försäkringsbolag.

Jämför hemförsäkring

Ett tips innan du samlar försäkringar och undersöker medlemsrabatter är att jämföra hemförsäkringar. Då hittar du försäkringsbolaget som kan erbjuda dig lägst premie. På Insplanet kan du jämföra hemförsäkring gratis. Våra kunder sparar i genomsnitt 1 000 kr/år bara genom att använda vår tjänst och det tar bara ett par minuter.

Vad ingår i hemförsäkringen?

Som namnet avslöjar så täcker hemförsäkringen främst det du har inom hemmets fyra väggar, men den sträcker sig också ut till din familj och det mesta som du äger. Kort sagt så fungerar hemförsäkring som ett baspaket av försäkringar som ger skydd för det som inte täcks av en egen försäkring.

Hemförsäkringens skydd går att dela in i tre delar: egendomsskydd, personskydd, och reseskydd.

Läs en kort sammanfattning nedan, eller lär dig mer om vad som ingår i hemförsäkring här: Vad ingår i hemförsäkringen?

Egendomsskydd

Egendomsskyddet täcker skador på alla prylar, manicker och mojänger som du samlat på dig – och detta oavsett om du har dem tryggt förvarade på vinden eller bär dem i fickan när du är ute på språng. Det är denna del av hemförsäkringen du skyddas av vid såväl inbrott som brand och andra trista saker som kan hända.

Personskydd

Personskyddet täcker först och främst dig som försäkringstagare. Det täcker även din familj, dina barn upp till 18 år (oavsett var de befinner sig) och alla andra personer som är folkbokförda på samma adress. Personskyddet innehåller:

  • Ett överfallsskydd som ger ersättning om du blir överfallen, rånad, attackerad eller misshandlad.
  • Ett ansvarsskydd som hjälper dig att betala ersättning till någon om du har råkat orsaka en skada.
  • Ett rättsskydd som hjälper dig med kostnaden av att anlita jurist ifall du hamnar i en rättstvist.

Reseskydd

Personskyddet följer även med dig på resan i form av en grundläggande reseförsäkring. Den är ett skydd för dig och din familj upp till 45 dagar när ni befinner er på resande fot. Reseskyddet i hemförsäkringen täcker bland annat olycksfall, akut sjukdom och om du blir överfallen eller rånad på resan. Den kan även ersätta din hemresa om du måste avbryta semestern akut.

Tilläggsförsäkringar till hemförsäkringen

Förutom det grundläggande skyddet kan du även komplettera din hemförsäkring med ett antal tilläggsförsäkringar. Nedan presenteras de vanligaste och viktigaste tilläggen till hemförsäkringen.

Bostadsrättstillägg

Bostadsrättstillägget är ett obligatoriskt tillägg som du tecknar till din hemförsäkring om du äger en bostadsrätt. Det är framförallt gentemot bostadsrättsföreningen och dess medlemmar som du är skyldig att teckna ett bostadsrättstillägg, då kravet på ett sådant tillägg i regel står med i föreningens stadgar.

En kollektiv bostadsrättsförsäkring kan i vissa fall vara tecknat av föreningen, så innan du tecknar tillägget bör du undersöka om föreningen har ett kollektivt tillägg eller inte.

Läs mer: Bostadsrättstillägg och bostadsrättsförsäkring

Allrisk (“drulleförsäkring”)

Otursförsäkring, drulleförsäkring eller allrisk. Det är de tre vanligaste namnen på det tillägg som är överlägset vanligast att teckna till sin hemförsäkring. Drulleförsäkringen omfattar skador som uppstått av plötsliga och oförutsedda händelser.

Tillägget innebär att man kan få ersättning för vardagliga oturliga händelser. Det kan till exempel vara att man tappar mobilen i vattnet, stöter till TV:n så den går i golvet eller glömmer plånboken på biblioteket.

Läs mer: Allrisk / Drulleförsäkring

Utökat reseskydd

Hemförsäkring innehåller som standard ett reseskydd som gäller i 45 dagar. Behöver du mer finns två alternativ, att teckna ett reseskydd på resebyrån är ett alternativ eller att teckna ett extra reseskydd på din hemförsäkring. Fördelen med att teckna utökat reseskydd på hemförsäkringen är att tillägget räcker hela året och gäller samtliga resor man genomför. Förutom avbeställningsskydd förbättras även det ordinarie reseskyddet på ett flertal punkter.

Läs mer: Resetillägg och reseskydd

Hemelektronik

Datorer och annan hemelektronik faller mycket snabbt i värde. Den ersättning som försäkringsbolagen betalar ut beräknas på produktens gällande marknadsvärde, och det görs även ett åldersavdrag. Åldersavdraget för hemelektronik är stort - vilket leder till att du inte får ut särskilt mycket om högtalarsystemet eller datorn går sönder. Genom att teckna ett hemelektronikstillägg minskas åldersavdraget avsevärt, och dessutom sänks självrisken. En del försäkringsbolag kan dock skilja på stationär och icke-stationär hemelektronik.

Fritidsolycksfall

Personskyddet i hemförsäkringen täcker inte olycksfall, till exempel om du snubblar på en sten eller ramlar av en stege. En vanlig tilläggsförsäkring till hemförsäkringen är därför ett olycksfallstillägg, eller fritidsolycksfallsförsäkring som det även heter.

Tillägget är en enkel version av den mer omfattande olycksfallsförsäkringen, som annars går att teckna som en helt separat försäkring. En olycksfallsförsäkringen eller ett olycksfallstillägg ger dig ersättning om du till exempel:

  • Måste vårdas på sjukhus.
  • Behöver besöka en psykolog.
  • Behöver rehabilitering eller hjälpmedel till följd av en olycka.

Golfförsäkring

För dig som golfar finns tilläggsförsäkringen golfförsäkring, som innebär ett extra skydd för din golfutrustning.

Golfutrustning är ofta väldigt dyr, och anses vara stöldbegärlig egendom. Golf kan även innebära en hel del resor, där utrustningen utsätts för ytterligare risker. I den vanliga hemförsäkringen finns ofta en övre gräns för hur stor ersättning som kan ges, exempelvis i samband med att en golfutrustning stjäls från förråd, källare eller vindsutrymme. Därför finns golfförsäkring som ett tillägg just för golfutrustning.

För att få möjlighet till betydligt bättre ersättning om något händer med din golfutrustning, finns därför tilläggsförsäkringen golfförsäkring.

Hemförsäkringar för olika boendeformer

Om du tecknar en vanlig hemförsäkring täcker den precis lika mycket oavsett om du bor i attefallshus eller takvåning. Egendomsskydd, personskydd och reseskydd är alltså detsamma.

Men den vanliga försäkringen täcker inte saker som är unika för olika boendeformer. Därför behöver du andra försäkringar och/eller tilläggsförsäkringar för att få heltäckande skydd om du bor i bostadsrätt eller villa.

Hemförsäkring i hyresrätt

Som hyresgäst räcker det gott och väl med en hemförsäkring. Själva lägenheten är hyresvärdens ansvar. Det innebär att väggar, golv, tak, avlopp, den fasta inredningen och de vitvaror som följer med lägenheten, måste försäkras, repareras, underhållas och ersättas av hyresvärden.

Läs mer om hemförsäkring i hyresrätt här: Hemförsäkring i hyresrätt

För att jämföra hemförsäkringar, fyll i dina uppgifter i formuläret ovan för att se priser och villkor från flera försäkringsbolag.

Hemförsäkring i bostadsrätt

Du som bor i bostadsrätt har ett aningen större ansvar för lägenheten än en hyresgäst. Hemförsäkringen täcker som vanligt dig, din familj och din egendom. Men utan en hyresvärd som ansvarar för underhåll och reparationer i lägenheten kan det snabbt bli dyrt om olyckan är framme. Därför behöver du en bostadsrättsförsäkring.

Läs mer om bostadsrättsförsäkring här: Bostadsrättstillägg och hemförsäkring för bostadsrätt

För att jämföra bostadsrättsförsäkringar och bostadsrättstillägg, fyll i dina uppgifter i formuläret ovan och välj ”Ja” under frågan om Bostadsrätt. Då får du se priser och villkor från flera olika försäkringsbolag.

Hemförsäkring i hus eller villa

Med stor egendom kommer stort ansvar. Som hus- eller villaägare står du ensam mot yttre krafter som kan orsaka skada på ditt hem. En enkel hemförsäkring gäller fortfarande för dig, din familj och din egendom. Men ditt hus och din tomt står oskyddade om du inte tecknar en villaförsäkring.

Villaförsäkring går vanligen att teckna i kombination med hemförsäkring. Då får du en villahemförsäkring som erbjuder ett samlat och heltäckande skydd för dig, din egendom och ditt hus.

Det går så klart att teckna separata villa- och hemförsäkringar, men det blir sällan särskilt förmånligt för dig som kund. Detta dels eftersom du riskerar att betala dubbla självrisker vid olyckor som skadar både hus och lösöre, och dels eftersom du går miste om eventuella rabatter som försäkringsbolagen kan erbjuda med en kombinerad försäkring. Har du en särskilt bra hemförsäkring, via till exempel kollektivavtal eller annat arrangemang, kan dock en separat villaförsäkring vara ett bra alternativ.

Klicka dig vidare här för att lära dig mer om och jämföra villaförsäkringar.

En villaförsäkring erbjuder ett heltäckande skydd för ditt hus, tomten det står på och det mesta som står på tomten. Huset är bland annat skyddat för yttre skador som orsakas av naturens krafter, som till exempel väder, vind, stormar och blixtnedslag. Den täcker även brand, vattenskador samt skadedjur och svampangrepp. Även skadegörelse och inbrott täcks av villaförsäkringen.

Skyddet för tomt omfattar bland annat själva marken, där träd, växter och uppfarter också ingår, men även för saker som staket, flaggstång och trädgårdsbelysning. Villaförsäkringen kan även täcka garage, attefallshus och friggebodar, men det kräver att du uppger dina fristående byggnader till försäkringsbolaget när du tecknar din försäkring.

Fritidshusförsäkring

Fritidshusförsäkring är en försäkring du kan teckna på till exempel en sommarstuga eller annan bostad där du inte bor permanent. Dessa bostäder försäkras med en fritidshusförsäkring som endast täcker hus, tomt och lösöre inuti bostaden. Fritidshusförsäkringen täcker alltså bara din egendom, och om du bestämmer dig för att flytta till lantstället permanent behöver du teckna en hemförsäkring istället.

Läs mer: Jämför fritidshusförsäkring

Frågor och svar om hemförsäkring

Måste jag ha en hemförsäkring?

Du måste inte ha en hemförsäkring. Åtminstone inte enligt lag. Men de allra flesta svenskar omfattas av en privat hemförsäkring. Många tror att hemförsäkring bara ersätter egendomsskador som stöld av dina saker eller brand. Men hemförsäkring innehåller många andra viktiga moment, som juridiskt skydd (ansvar, rättskydd) och personskadeskydd (reseskydd, rån- och överfallsskydd).

Hur mycket ska jag ha i lösöresbelopp?

Du väljer själv försäkringsbelopp för din lösa egendom inom hemförsäkringen. Det belopp du väljer skall motsvara marknadsvärdet av de möbler, apparater och kläder som du vill försäkra, det vill säga hela ditt lösa bohag. Det är viktigt att du väljer rätt belopp. Om du är överförsäkrad betalar du för högt pris i onödan (du får inte ut mer ersättning vid en eventuell skada), och om du är underförsäkrad riskerar du att få sänkt ersättning vid en skada, även vid mindre skador.

Hur påverkar försäkringsbeloppet för lösöre priset?

Ett högre valt lösöresbelopp i försäkringen ger ett högre pris. Om du underförsäkrar ditt lösöre får du nedsatt ersättning även vid mindre skador. Välj därför alltid ett lösöre som motsvarar marknadsvärdet på all din lösa egendom.

Täcker min hemförsäkring skador som jag själv åstadkommit?

Det beror på vilken typ av skador, och hur skadan uppkommit. Hos de flesta försäkringsbolag måste man köpa en tilläggsförsäkring som heter allrisk/drulleförsäkring, för att få ersättning för dessa typer av skador. Denna täcker skador som uppkommer om du till exempel tappar en dyr tv-apparat i golvet, spiller kaffe på datorn, välter en dyr vas, och så vidare.

Vad avgör hur högt priset blir för min hemförsäkring?

Ett antal faktorer spelar in för att försäkringsbolagen ska kunna bedöma risken och därmed priset för din hemförsäkring. Några av dessa faktorer är: Var och ibland hur stort du bor, hur stort lösöresvärde du försäkrar och de eventuella tilläggsförsäkringar du väljer. Läs mer här för att se vad som påverkar priset: Vad påverkar priset på din hemförsäkring?

Jämför och teckna hemförsäkring.

Insplanet hjälper dig i valet av försäkringsbolag

Jämför priser och villkor åt dig
Samma priser som hos bolagen direkt
Kostnadsfri rådgivning via chatt och telefon

Hem & Försäkring - Insplanets kunskapsportal

Välkommen till Insplanets kunskapsportal för hem och försäkring. Här kan du få tips, råd och guider för allt om din försäkring.

Aktuellt just nu

Stor guide: Är det värt att köpa mobilförsäkring? Du har precis lagt din nya mobiltelefon i kundkorgen och i samma stund måste du ta ställning till om du ska köpa ...
Läs mer »


Ladda elbil hemma: Så minimerar du riskerna för brand Intresset för elbilar i Sverige ökar. Men trots det saknar många kunskap om hur man laddar sin elbil hemma på ...
Läs mer »


Hemförsäkring student Studerar du eller ska du börja studera? Då kan du spara pengar genom att köpa en hemförsäkring för studenter. Du får nästan samma skydd ...
Läs mer »

Hemförsäkring på olika sätt

Hemförsäkring i hyresrätt När du bor i hyresrätt bör du ha en hemförsäkring på din adress. Den gäller inte bara dig och personer som du bor med ...
Läs mer »


Bostadsrättstillägg för hemförsäkring Ett bostadsrättstillägg är ett tillägg till din hemförsäkring, vilket är bra att ha om du äger en bostadsrätt. I en bostadsrättsförening har nämligen varje ...
Läs mer »


Villaförsäkring Man investerar oftast mycket pengar i sitt hus. Därför vill man vara säker på att man har en bra försäkring, så att man skyddar sin investering om...
Läs mer »

Författare/Granskare


Författare
Angelica Lindberg

Angelica Lindberg är skribent på Insplanet sedan september 2019. Som utbildad språkkonsult arbetar hon för att göra informationen om försäkringar lättbegripliga för dig som läsare.
Kontakta gärna Angelica Lindberg om du har några frågor kring innehållet i denna text.


Granskare:
Sebastian Franzén

Sebastian är affärsområdeschef för försäkringar på Insplanet och har ansvar för Insplanets försäkringsaffär. Han har jobbat på Insplanet med försäkringar i över 15 år och haft roller som försäkringsförmedlare, kundservicechef och försäljningschef.
Kontakta gärna Sebastian Franzén om du har några frågor.


Granskare:
Andreas Nilsson

Andreas Nilsson är försäkringsexpert med 10 års erfarenhet som försäkringsförmedlare. Han har kunskap inom samtliga försäkringsväsen som förmedlas via Insplanet.com
Kontakta gärna Andreas Nilsson om du har några frågor.