Kan jag teckna min bilförsäkring på någon annan?

Priset på en bilförsäkring ser väldigt olika ut från person till person. Det är till exempel dyrare för en ung person att försäkra sin bil än för en äldre person. Därför får vi ofta frågan om det går att teckna sin bilförsäkring på någon annan, exempelvis en förälder eller släkting.

Det korta svaret är nej, men det är faktiskt lite mer komplicerat än så. Läs vidare för att lära dig allt du behöver veta om:

  • Du ska teckna en försäkring på en bil och en person.
  • Vilken person försäkringen ska tecknas på.
  • Vad som gäller när du lånar ut din bil.
  • Vad som gäller vid övningskörning.
  • Vad som påverkar priset på din bilförsäkring.

Har du drabbats av en misstänkt dyr försäkring? Lyckligtvis så finns det flera andra saker du kan göra för att få en billigare försäkring.

Kan jag försäkra bilen på en förälder?

Nej, du får inte försäkra din bil på dina föräldrar. En bil får inte registreras på andra familjemedlemmar för att få ner försäkringspremien. Endast den registrerade ägaren till fordonet kan stå som försäkringstagare.

Om du skriver över ägandet på en närstående och försäkrar fordonet på denna person, kan ersättningen vid en eventuell skada sättas ned eller helt utebli om denna person inte är den huvudsakliga brukaren av fordonet.

Enligt Trafikskadelagen (1975:1410) skall alla motordrivna fordon som används i trafik vara trafikförsäkrade det vill säga. du måste minst ha en trafikförsäkring på ditt fordon för att få framföra det på vägarna.

Kan jag skriva bilen på någon annan?

Även här är svaret nej! Personen som är skriven på bilen ska vara den huvudsakliga brukaren till fordonet. Det innebär att om du och en kompis köper en bil ihop och du kör den mer än din vän så är det du som ska vara skriven på bilen samt försäkringen trots att du kanske är yngre.

Läs även: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor

Får jag köra mina föräldrars bil?

Ja visst får du göra det! Om du bor hemma och du har dina föräldrar tillåtelse att låna deras bil så får du självklart göra det. Men se då till att dina föräldrar har angivit till sitt försäkringsbolag att någon under 25 år kan komma att köra bilen (om du är under 25 år). För att undvika problem med försäkringsbolaget vid en eventuell olycka.


Bild på Insplanets formulär - kommer någon under 25 år köra bilen

Varför är det viktigt att ange om någon under 25 kommer att köra bilen?

När du gör en jämförelse på Insplanet kommer du att få frågan om någon som är under 25 år kommer att köra bilen. Så här svarar tomas på varför det är viktigt att fylla i korrekt information på denna fråga:

CitatUnga förare klassificeras som högre risk och får därmed en högre försäkringspremie. Ska någon använda bilen som är under 25 måste detta anges, annars riskerar man nedsatt ersättning eller högre självrisk vid en skada - ofta det dubbla. Undantaget till detta är vid övningskörning då personen som handhar övningskörningen är ansvarig för fordonet.Citat

citat från tomas jonsson vd på insplanet
Tomas Jonson vd på Insplanet

Om dina föräldrar inte har fyllt i att någon under 25 år kommer att köra bilen så går det att ändra i efterhand. Det är bara kontakta försäkringsbolaget så fixar dem det. Samma gäller om du vet att ni kommer köra längre än vad som angivits.

Gäller försäkringen vid övningskörning?

Ja det gör den. Du får övningsköra med dina föräldrars bil. Även om de inte fyllt i att någon under 25 år kommer att köra bilen. Varför är det så? Jo, eftersom din förälder kommer att agera som din handledare. Ur försäkringshänseende anses handledaren vara ansvarig förare av fordonet och inte du som elev.

Men det kan redan nu vara smart att se över din bilförsäkring. Om du vet att någon i familjen som är under 25 år snart kommer att skaffa körkort. På så sätt ligger du steget före när dagen väl kommer.

Glöm inte att gilla oss på facebook


Varför är bilförsäkring dyrare för unga?

Unga förare överlag har haft körkort under kortare tid än en äldre. Det innebär att de har mindre erfarenhet av att köra bil och att vistas ute på vägarna. Unga löper också en mycket större risk att vara med i en trafikolycka enligt studier.

Hur olika kön påverkar olyckstatisken

På bilden ovan kan man tydligt se att det finns mycket större risk att en 18-24 åring är inblandad i en trafikolycka, jämfört med någon som är 30-59 år.

Vad är det som påverkar försäkringspriset?

Det är i princip 3 huvudsakliga faktorer:

  1. 1. Du som person och förare – och då är det främst ålder, geografi, hur du parkerar din bil (dvs hur du bor), och hur långt du kör.
  2. 2. Din specifika bil – och då är det främst bilmärke, ålder och värde på bilen.
  3. 3. Omfattningen på försäkringsskydd och vilken självrisk du önskar

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Man som kör bil med sin familj

Bil på världkarta - grönt kort Grönt kort för bil - Ta med trafikförsäkringen på utlandsresan
Grönt kort fungerar som ett bevis på att din bil har en aktiv Läs mer »


Man som kör bil med sin familj Tips och råd inför din bilsemester
Har du ställt in charterresan i sommar? Passa på att åka på en bilsemester istället. Här får du tips inför ...
Läs mer »


Tvätta bilen
Din bil förtjänar att tvättas med jämna mellanrum. I den här artikeln får du lära dig hur du ...
Läs mer »


Hund kikar ut från varm bil Hund i bil: så skyddar du din hund på bästa sätt
Ska du och hunden på en biltur tillsammans? Oavsett om det är en längre resa eller bara ner till mataffären finns ...
Läs mer »


Byta till sommardäck Byta till sommardäck: datum och lagar 2021
Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Du bör inte byta till ...
Läs mer »


Statistik för 2018 Statistik för 2020: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor
Hur mycket du betalar för din bilförsäkring beror på flera olika faktorer, bland annat hur gammal du är, vilken bil du ...
Läs mer »


Vägassistans Vägassistans
I halv- och helförsäkringar ingår det ett räddningsskydd som hjälper dig om du blir stillastående...
Läs mer »