Så försäkrar du importbilen

2008-04-02

Sommartiden är här, solen skiner och temperaturen stiger. Förväntan är hög och sommardrömmar vävs. En aktivitet som ökar markant på våren är att själv ta hem en bil från utlandet, så kallad direktimport. På grund av skillnader i såväl marknader som i valutor kan du ibland spara ett antal tiotusen kronor, både på nya och begagnade bilar, genom att föra in bilen själv. Att importera ett fordon på egen hand är en något byråkratisk men inte hopplös process, som sker i ett antal steg. Vi begränsar oss i våra råd till försäkringsdelen, och hänvisar i övriga fall till källor och myndigheter som har annan viktig information du är skyldig att ta del av.

  • Testräkna försäkring på svensksålda bilar. Du behöver ett svenskt registreringsnummer för att räkna på en svensk bilförsäkring. Detta saknar förstås bilen utomlands som du tittar på. Leta istället upp en bil av motsvarande märke, modell (inkl variant om modellen kommer i olika utföranden), och tillverkningsår. Priset du får bör stämma någorlunda överens med det försäkringspris du sedan får för den bil du faktiskt importerar, så du ser vad du har råd med. Det finns tusenlappar att spara på att välja rätt försäkringsbolag för dig!
  • Följ Vägverkets anvisningar. Hos Vägverket finns aktuell information om de regler som gäller för egen import av fordon. Där finns de blanketter du måste fylla i och skicka in, samt steg-för-steg instruktioner och svar på vanliga frågor.
  • Teckna tillfällig försäkring vid behov. Tack vare en ändring i reglerna får försäkringsbolagen nu teckna försäkring (trafik, halv och hel) för fordon som ännu inte befinner sig i Sverige. Istället för registreringsnummer uppger du bilens chassinummer. Denna försäkring kan du köpa för hemkörningen av bilen från utlandet om den inte har annat försäkringsskydd. Observera att denna försäkring normalt är mycket dyr, då försäkringsbolaget tar en ovanligt hög risk. Den kan kosta tusentals kr för en enda månad! Se därför till att den bara är giltig under den korta tid du behöver köra hem bilen och innan den besiktigats. När bilen är förtullad och anmäld till Skatteverket (om fordonet är nytt) som införd i Sverige, kan du också teckna en tillfällig försäkring som gäller tills dess att godkänd registreringsbesiktning och så kallad teknisk identitetskontroll genomförts.
  • Se upp med krav och undantag. När bilen väl har fått svenska skyltar och registreringsbevis är det dags att köpa vanlig försäkring. De flesta försäkringsbolag ställer emellertid särskilda krav på direktimporterade bilar. De vanligaste förbehållen är att bilar efter ett visst tillverkningsår måste vara utrustade med elektronisk startspärr, som ibland också måste omkodas när den kommit till Sverige. Nästan alla försäkringsbolag undantar maskinskadeförsäkringen för direktimporter, det finns dock några få som erbjuder den. En försäkringsrådgivare hjälper dig att hitta rätt försäkring för dig, utan att du behöver betala för mycket.

[ Tillbaka ]

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Följ oss på Google+

© 1999-2017 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00