Jämför digital bilförsäkring - betala som du kör

En traditionell bilförsäkring baseras på din ålder, var du bor och vilken bil du har. En digital bilförsäkring fungerar annorlunda. Den sätter nämligen din premie efter hur du kör. Fördelen är att du slipper betala en dyr premie för andras dåliga körvanor.

Om du vill betala som du kör ska du välja en digital bilförsäkring. Den riktar sig till dig som är säker bakom ratten och kör kortare sträckor än genomsnittet. En digital bilförsäkring är en smart försäkring som ser till att du inte betalar onödigt mycket.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Lär dig mer om digital bilförsäkring

En digital bilförsäkring baserar din försäkringspremie på hur du kör. Detta genom att mäta hur fort, hur långt du och hur säkert du kör.

Den här typen av användarbaserad bilförsäkring - eller “usage-based insurance” (UBI) - lanserades första gången 2007 och har sedan dess blivit allt mer populär i USA och delar av Europa. Där kallas försäkringen bland annat “Pay as you drive” (PAYD), “Pay how you drive” (PHYD) och “mile-based auto insurance”.

Här kan du läsa mer om hur försäkringen fungerar och lära dig allt du behöver veta om digital försäkring för att avgöra om digital bilförsäkring är rätt för dig.

Läs mer:

Så fungerar digital bilförsäkring

När du tecknar en digital bilförsäkring får du en box/plug-in med inbyggda sensorer, alternativt laddar ner en app. Den registrerar dina körvanor och riskfaktorer. Bland annat registreras hur långt och hur snabbt du kör. Miljö- och säkerhetstänk belönas.

Telematik i bil

För att registrera hur du kör använder man en modern teknik som kallas telematik. Den tar hjälp av en accelerometer, GPS och gyroskop. Genom telematik har man möjlighet att uppfatta acceleration, hastighet, inbromsningar och kraftiga svängar. Datan som samlas in används för att bedöma hur säkert du beter dig i trafiken.

Bilförsäkring app

Du får tillgång till all information via en app som försäkringsbolaget tillhandahåller. I den ser du hur du har kört och förstår varför din premie är hög eller låg. Appen hjälper dig att sänka din försäkringspremie genom att påverka dina körvanor.

Körscore utifrån körvanor

Boxen/appen anger en så kallad körscore utifrån dina körvanor senaste månaden. Den uppdateras månadsvis och eventuell prisjustering görs nästkommande månad. Ju högre poäng du har desto lägre försäkringspremie får du.

Fördelar och nackdelar med att betala som du kör

Om du tänker på miljö och trafiksäkerhet är en digital bilförsäkring ett bra alternativ. Planerar du din körning - till exempel undviker snabba inbromsningar och plötsliga svängar - belönas du nämligen med lägre premie än den som inte gör det.

Faktorer som påverkar din premie är hur du kör, hur långt du kör och hur säkert du kör. Du som är klimatsmart och trafiksäker blir belönad - du som inte är det får tips på hur du blir mer klimatsmart och trafiksäker samtidigt som du sparar pengar.

Det finns bara fördelar med en digital bilförsäkring!

En digital bilförsäkring är till och med ett bra alternativ även om du varken är klimatsmart eller trafiksäker. Eftersom appen registrerar och talar om för dig vilken fara du är för både miljö och medtrafikanter motiveras du att ändra dina körvanor.

Framför allt när du märker att det lönar sig.

Spara upp till 50 % med digital bilförsäkring

Med en digital bilförsäkring betalar du ett fast belopp varje månad. Ett belopp som är lägre än en vanlig bilförsäkring. Sedan tillkommer ett rörligt belopp. Hur stor den summan är beror på hur du kör. Om du kör lugnt och säkert får du lägre premie.

Du kan spara upp till 50 % med en digital bilförsäkring jämfört med en vanlig försäkring.

Lönar sig inte om du kör längre sträckor

Om du varken kör miljövänligt eller trafiksäkert är en digital bilförsäkring inte det bästa alternativet för din plånbok. En digital bilförsäkring “straffar” dig om du accelererar eller bromsar häftigt - i alla fall om det är ett upprepande mönster.

En digital bilförsäkring är inte heller det bästa alternativet om du kör långt och ofta. Hur mycket du får betala beror nämligen inte bara på hur säkert du kör utan även på sträckan du kör. Det innebär också att du får en oregelbunden försäkringspremie.

Försäkringsbolag med digital bilförsäkring

För tillfället är det fem försäkringsbolag som låter dig betala som du kör. Dessa är:

Nedan kan du läsa vilken betala som du kör-försäkring respektive bolag erbjuder.

PayDrive Bilförsäkring

PayDrive är en digital bilförsäkring utan bindningstid med 6 000+ nöjda kunder. Det som skiljer PayDrive från en traditionell bilförsäkring är att du bara betalar för det du kör. Fördelen är att du kan påverka din premie genom att köra smart och säkert.

Om du kör klimatsmart och trafiksäkert får du en lägre premie. PayDrive registrerar hur du kör genom en bilbox som ingår i försäkringen. Med en uppkopplad bil får du feedback på dina körvanor för att du enkelt ska kunna påverka din premie.

Fördelar med PayDrive bilförsäkring:

 • Ingen bindningstid
 • Bra villkor
 • Många funktioner i appen

Enerfy digital bilförsäkring

Enerfy har en digital bilförsäkring som låter dig betala per mil utöver en fast kostnad. Majoriteten av Enerfys kunder sparar 30 % genom att teckna en användarbaserad bilförsäkring. En fördel med försäkringen är att den inte har någon bindningstid.

Hur stor den fasta kostnaden är beror på vilken bil du har. Fast månadspremie för en Volvo V70 årsmodell 2015 är till exempel 214 kronor för en halvförsäkring. Om du kör 100 mil per månad blir den rörliga kostnaden 275 kronor* per månad.

*Priset är baserat på att du kör lite bättre än de flesta - 8 på en 15-gradig skala.

Fördelar med Enerfy digital bilförsäkring:

 • Ingen bindningstid
 • Samma premie oavsett boendeform och ålder
 • Samma självrisk oavsett ålder

Moderna Smart Bilförsäkring

Moderna Försäkringar har en smart bilförsäkring där premien baseras på hur säkert du kör. En app som du laddar ner registrerar dina körvanor med hjälp av GPS-teknik och gyroinformation. Om du kör klimatsmart och trafiksäkert får du en lägre premie.

När du tecknar Moderna Smart binder du dig i 6 månader. En app registrerar hur du kör under den här perioden och vid periodens slut görs en utvärdering - beroende på hur trafiksäkert du kört kan premien antingen höjas eller sänkas till nästa period.

Moderna Smart Flex Bilförsäkring

Förutom Moderna Smart finns även Moderna Smart Flex. Den är helt anpassad efter hur du kör, hur långt du kör och vilken bil du kör. Med andra ord har din ålder och hur länge du haft körkort ingen betydelse. Kör smart och säkert för lägre premie.

När du tecknar Moderna Smart Flex bilförsäkring får du en plug-in som du kopplar in i en OBD2-läsare i din bil. Du kan följa din resa och se vilken kostnaden blir i en app som du laddar ner till din mobil. Informationen i appen uppdateras i realtid.

Länsförsäkringar RideSafe

Länsförsäkringar vill minska antalet olyckor i trafiken med smart teknik. I september 2017 lanserades RideSafe hos testpiloter i Sverige. Tjänsten blockerar inkommande och utgående datatrafik för att förhindra rattsurfande som föranleder många olyckor.

RideSafe blockerar bland annat sms, surf och notiser från sociala medier. Du kan fortfarande ringa och ta emot samtal. När du stannat bilen får du en rapport med din körscore. Om du har en bra körscore kan du bli belönad med sänkt premie.

Folksam Köra Säkert

Folksam har en tilläggstjänst som kallas Köra Säkert. Med den vill Folksam bidra till bättre körbeteende. En indikator hjälper dig hålla hastigheten och genom den får du information om din körning och förslag på hur ditt körbeteende kan bli bättre.

En fördel med Folksam Köra Säkert är att du som användare betalar som du kör. Det betyder att försäkringspremien sätts efter dina körvanor. Om du kör lugnt och säkert får du en lägre premie än den som kör aggressivt, långt och ofta.

Vanliga frågor om digital bilförsäkring

 • Vad är en digital bilförsäkring?

En digital bilförsäkring är en smart bilförsäkring som låter dig betala som du kör. Om du kör klimatsmart och miljövänligt belönas du med en lägre försäkringspremie.

 • Hur fungerar en digital bilförsäkring?

En digital bilförsäkring registrerar dina körvanor med en app, box eller plug-in. Utifrån en körscore bestäms din försäkringspremie som uppdateras månadsvis.

 • Vilka försäkringsbolag har digital bilförsäkring?

För tillfället är det fem försäkringsbolag som har digital försäkringsbolag. Dessa är Paydrive, Enerfy, Moderna, Länsförsäkringar och Folksam.

 • Hur mycket kan jag spara med en digital bilförsäkring?

Du kan spara upp till 50 % med en digital bilförsäkring. Hur mycket du sparar beror på dina körvanor och vilket försäkringsbolag du har.

 • Vad krävs för att teckna en digital bilförsäkring

För att teckna en digital bilförsäkring behöver du en bil och en smartphone. Respektive försäkringsbolag kan sedan ha ytterligare krav på försäkringstagare.

Snabbskjuts till toppen av sidan.


Insplanet hjälper dig i valet av försäkringsbolag

Jämför priser och villkor åt dig
Samma priser som hos bolagen direkt
Kostnadsfri rådgivning via chatt och telefon

Bil & Försäkring - Insplanets kunskapsportal

Välkommen till Insplanets kunskapsportal för bilar och försäkring. Här kan du få tips, råd och guider för allt om din bil.

Aktuellt just nu

Grönt kort för bil - Ta med trafikförsäkringen på utlandsresan Grönt kort fungerar som ett bevis på att din bil har en aktiv trafikförsäkring i Sverige. Om du har ...
Läs mer »


Importbil: Så importerar du bil till Sverige Du kan spara pengar på att importera bil från till exempel Tyskland eller USA. Men det finns fler anledningar till ...
Läs mer »


Hyra bil utomlands: Allt om kostnad och hyrbilsförsäkring Hyrbil är ett bra alternativ när du vill uppleva landet du besöker. Du blir flexibel och kan åka när och ...
Läs mer »


Bilförsäkringens nivåer

Trafikförsäkring
I bilförsäkringen är trafikförsäkringen det första steget av skydd. Den är även nödvändig enligt lag.
Läs allt om trafikförsäkringen här

Halvförsäkring
Försäkringstrappan när man försäkrar bilar kan sägas bestå av tre steg. Längst ned är trafikförsäkringen (vilket är lagstadgat att man behöver), sedan kommer halvförsäkringen.
Vad är en halvförsäkring?

Helförsäkring
Den som köper en bil värd mer än ett par tusenlappar bör överväga att teckna en helförsäkring, den omfattning som ger bäst skydd.
Vad ingår i helförsäkringen?


Elbil försäkring

Allt om elbilsbilförsäkring Under 2017 ökade antalet elbilar i Sverige med 60 %. Men fortfarande står batteribilar och laddhybrider för mindre än 1 % av den totala personbilsflottan i landet.

Läs mer »

Digital bilförsäkring

Allt om digital bilförsäkring En traditionell bilförsäkring baseras på din ålder, var du bor och vilken bil du har. En digital bilförsäkring fungerar annorlunda. Den...

Läs mer »


Varumärkesförsäkringar

Fiat
Allt du behöver veta när du ska försäkra din Fiat.Om Fiat Läs mer om försäkring för Fiat »


Mini
Allt du behöver veta när du ska försäkra din Mini.Om Mini Läs mer om försäkring för Mini »


Lexus
Allt du behöver veta när du ska försäkra din Lexus.Om Lexus Läs mer om försäkring för Lexus »
Arbetar...