Jämför digital bilförsäkring - betala som du kör

En traditionell bilförsäkring baseras på din ålder, var du bor och vilken bil du har. En digital bilförsäkring fungerar annorlunda. Den sätter nämligen din premie efter hur du kör. Fördelen är att du slipper betala en dyr premie för andras dåliga körvanor.

Om du vill betala som du kör ska du välja en digital bilförsäkring. Den riktar sig till dig som är säker bakom ratten och kör kortare sträckor än genomsnittet. En digital bilförsäkring är en smart försäkring som ser till att du inte betalar onödigt mycket.

Klicka här för att jämföra digital bilförsäkring - vi hjälper dig hitta bästa bilförsäkringen för dig!

Lär dig mer om digital bilförsäkring

En digital bilförsäkring baserar din försäkringspremie på hur du kör. Detta genom att mäta hur fort, hur långt du och hur säkert du kör.

Den här typen av användarbaserad bilförsäkring - eller “usage-based insurance” (UBI) - lanserades första gången 2007 och har sedan dess blivit allt mer populär i USA och delar av Europa. Där kallas försäkringen bland annat “Pay as you drive” (PAYD), “Pay how you drive” (PHYD) och “mile-based auto insurance”.

Här kan du läsa mer om hur försäkringen fungerar och lära dig allt du behöver veta om digital försäkring för att avgöra om digital bilförsäkring är rätt för dig.

Läs mer:

Så fungerar digital bilförsäkring

När du tecknar en digital bilförsäkring får du en box/plug-in med inbyggda sensorer, alternativt laddar ner en app. Den registrerar dina körvanor och riskfaktorer. Bland annat registreras hur långt och hur snabbt du kör. Miljö- och säkerhetstänk belönas.

Telematik i bil

För att registrera hur du kör använder man en modern teknik som kallas telematik. Den tar hjälp av en accelerometer, GPS och gyroskop. Genom telematik har man möjlighet att uppfatta acceleration, hastighet, inbromsningar och kraftiga svängar. Datan som samlas in används för att bedöma hur säkert du beter dig i trafiken.

Bilförsäkring app

Du får tillgång till all information via en app som försäkringsbolaget tillhandahåller. I den ser du hur du har kört och förstår varför din premie är hög eller låg. Appen hjälper dig att sänka din försäkringspremie genom att påverka dina körvanor.

Körscore utifrån körvanor

Boxen/appen anger en så kallad körscore utifrån dina körvanor senaste månaden. Den uppdateras månadsvis och eventuell prisjustering görs nästkommande månad. Ju högre poäng du har desto lägre försäkringspremie får du.

Fördelar och nackdelar med att betala som du kör

Om du tänker på miljö och trafiksäkerhet är en digital bilförsäkring ett bra alternativ. Planerar du din körning - till exempel undviker snabba inbromsningar och plötsliga svängar - belönas du nämligen med lägre premie än den som inte gör det.

Faktorer som påverkar din premie är hur du kör, hur långt du kör och hur säkert du kör. Du som är klimatsmart och trafiksäker blir belönad - du som inte är det får tips på hur du blir mer klimatsmart och trafiksäker samtidigt som du sparar pengar.

Det finns bara fördelar med en digital bilförsäkring!

En digital bilförsäkring är till och med ett bra alternativ även om du varken är klimatsmart eller trafiksäker. Eftersom appen registrerar och talar om för dig vilken fara du är för både miljö och medtrafikanter motiveras du att ändra dina körvanor.

Framför allt när du märker att det lönar sig.

Spara upp till 50 % med digital bilförsäkring

Med en digital bilförsäkring betalar du ett fast belopp varje månad. Ett belopp som är lägre än en vanlig bilförsäkring. Sedan tillkommer ett rörligt belopp. Hur stor den summan är beror på hur du kör. Om du kör lugnt och säkert får du lägre premie.

Du kan spara upp till 50 % med en digital bilförsäkring jämfört med en vanlig försäkring.

Lönar sig inte om du kör längre sträckor

Om du varken kör miljövänligt eller trafiksäkert är en digital bilförsäkring inte det bästa alternativet för din plånbok. En digital bilförsäkring “straffar” dig om du accelererar eller bromsar häftigt - i alla fall om det är ett upprepande mönster.

En digital bilförsäkring är inte heller det bästa alternativet om du kör långt och ofta. Hur mycket du får betala beror nämligen inte bara på hur säkert du kör utan även på sträckan du kör. Det innebär också att du får en oregelbunden försäkringspremie.

Försäkringsbolag med digital bilförsäkring

För tillfället är det fem försäkringsbolag som låter dig betala som du kör. Dessa är:

 • PayDrive
 • Enerfy (Moderna Försäkringar)
 • Moderna Försäkringar
 • Länsförsäkringar Ride Safe
 • Folksam Köra Säkert

Nedan kan du läsa vilken betala som du kör-försäkring respektive bolag erbjuder.

PayDrive Bilförsäkring

PayDrive är en digital bilförsäkring utan bindningstid med 6 000+ nöjda kunder. Det som skiljer PayDrive från en traditionell bilförsäkring är att du bara betalar för det du kör. Fördelen är att du kan påverka din premie genom att köra smart och säkert.

Om du kör klimatsmart och trafiksäkert får du en lägre premie. PayDrive registrerar hur du kör genom en bilbox som ingår i försäkringen. Med en uppkopplad bil får du feedback på dina körvanor för att du enkelt ska kunna påverka din premie.

Fördelar med PayDrive bilförsäkring:

 • Ingen bindningstid
 • Bra villkor
 • Många funktioner i appen

Enerfy digital bilförsäkring

Enerfy har en digital bilförsäkring som låter dig betala per mil utöver en fast kostnad. Majoriteten av Enerfys kunder sparar 30 % genom att teckna en användarbaserad bilförsäkring. En fördel med försäkringen är att den inte har någon bindningstid.

Hur stor den fasta kostnaden är beror på vilken bil du har. Fast månadspremie för en Volvo V70 årsmodell 2015 är till exempel 214 kronor för en halvförsäkring. Om du kör 100 mil per månad blir den rörliga kostnaden 275 kronor* per månad.

*Priset är baserat på att du kör lite bättre än de flesta - 8 på en 15-gradig skala.

Fördelar med Enerfy digital bilförsäkring:

 • Ingen bindningstid
 • Samma premie oavsett boendeform och ålder
 • Samma självrisk oavsett ålder

Moderna Smart Bilförsäkring

Moderna Försäkringar har en smart bilförsäkring där premien baseras på hur säkert du kör. En app som du laddar ner registrerar dina körvanor med hjälp av GPS-teknik och gyroinformation. Om du kör klimatsmart och trafiksäkert får du en lägre premie.

När du tecknar Moderna Smart binder du dig i 6 månader. En app registrerar hur du kör under den här perioden och vid periodens slut görs en utvärdering - beroende på hur trafiksäkert du kört kan premien antingen höjas eller sänkas till nästa period.

Moderna Smart Flex Bilförsäkring

Förutom Moderna Smart finns även Moderna Smart Flex. Den är helt anpassad efter hur du kör, hur långt du kör och vilken bil du kör. Med andra ord har din ålder och hur länge du haft körkort ingen betydelse. Kör smart och säkert för lägre premie.

När du tecknar Moderna Smart Flex bilförsäkring får du en plug-in som du kopplar in i en OBD2-läsare i din bil. Du kan följa din resa och se vilken kostnaden blir i en app som du laddar ner till din mobil. Informationen i appen uppdateras i realtid.

Länsförsäkringar RideSafe

Länsförsäkringar vill minska antalet olyckor i trafiken med smart teknik. I september 2017 lanserades RideSafe hos testpiloter i Sverige. Tjänsten blockerar inkommande och utgående datatrafik för att förhindra rattsurfande som föranleder många olyckor.

RideSafe blockerar bland annat sms, surf och notiser från sociala medier. Du kan fortfarande ringa och ta emot samtal. När du stannat bilen får du en rapport med din körscore. Om du har en bra körscore kan du bli belönad med sänkt premie.

Folksam Köra Säkert

Folksam har en tilläggstjänst som kallas Köra Säkert. Med den vill Folksam bidra till bättre körbeteende. En indikator hjälper dig hålla hastigheten och genom den får du information om din körning och förslag på hur ditt körbeteende kan bli bättre.

En fördel med Folksam Köra Säkert är att du som användare betalar som du kör. Det betyder att försäkringspremien sätts efter dina körvanor. Om du kör lugnt och säkert får du en lägre premie än den som kör aggressivt, långt och ofta.

Vanliga frågor om digital bilförsäkring

 • Vad är en digital bilförsäkring?

En digital bilförsäkring är en smart bilförsäkring som låter dig betala som du kör. Om du kör klimatsmart och miljövänligt belönas du med en lägre försäkringspremie.

 • Hur fungerar en digital bilförsäkring?

En digital bilförsäkring registrerar dina körvanor med en app, box eller plug-in. Utifrån en körscore bestäms din försäkringspremie som uppdateras månadsvis.

 • Vilka försäkringsbolag har digital bilförsäkring?

För tillfället är det fem försäkringsbolag som har digital försäkringsbolag. Dessa är Paydrive, Enerfy, Moderna, Länsförsäkringar och Folksam.

 • Hur mycket kan jag spara med en digital bilförsäkring?

Du kan spara upp till 50 % med en digital bilförsäkring. Hur mycket du sparar beror på dina körvanor och vilket försäkringsbolag du har.

 • Vad krävs för att teckna en digital bilförsäkring

För att teckna en digital bilförsäkring behöver du en bil och en smartphone. Respektive försäkringsbolag kan sedan ha ytterligare krav på försäkringstagare.
E-post: info@insplanet.com
Direktnummer: 08-51 00 00 42Jämför bilförsäkring

- Priser direkt från bolagen, börja här!

BilförsäkringJämför olika försäkringarDigital bilförsäkring

En traditionell bilförsäkring baseras på din ålder, var du bor och vilken bil du har. En digital bilförsäkring fungerar annorlunda. Den ...

Läs mer »


Volvo

När du letar efter den bästa försäkringen för din Volvo är det viktigt att jämföra vad olika försäkringar kostar och vad som ...

Läs mer om försäkring för Volvo »


Volkswagen

För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Volkswagen bör du självklart jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig för ...

Läs mer om försäkring för Volkswagen »


Audi

För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Audi är det två saker du bör fundera på. Delvis hur mycket din bil används, men även hur ...

Läs mer om försäkring för Audi »


BMW

Den bästa bilförsäkringen till din BMW hittar du genom att jämföra olika bilförsäkringar med varandra. Det hjälper vi på Insplanet dig med....

Läs mer om försäkring för BMW »


Ford

En billig bilförsäkring för Ford, som ger rätt skydd om olyckan är framme, hittar du lättast genom att se över och Läs mer om försäkring för Ford »


Renault

Renault företaget:Louis Renault startade det franska bilföretaget Renault 1899 tillsammans med hans bröder Fernand och Marcel. ...

Läs mer om försäkring för Renault »


Kia

Kia - FöretagetÖversatt till svenska skulle Kia betyda något i stil med ”Kommer från Asien” eller ”Framåtskridande ...

Läs mer om försäkring för Kia »


Skoda

Oavsett vilken Skodamodell du har vill du självklart hitta rätt bilförsäkring för just dig och din bil. ...

Läs mer om försäkring för Skoda »


Nissan

Företaget: Nissan Motor Co Ltd är ett japanskt företag som grundades 1928 och tillverkar både personbilar, lastbilar ...

Läs mer om försäkring för Nissan »


Opel

När du jämför bilförsäkringar för din Opel bör du inte enbart titta på priset, även om du vill hitta en så ...

Läs mer om försäkring för Opel »


Porsche

Jämför olika bilförsäkringar till din Porsche innan du bestämmer dig för vilket bolag du vill teckna hos. Vi på Läs mer om försäkring för Porsche »


Citroen

Den bästa bilförsäkringen till din Citroën hittar du lättast genom att jämföra olika försäkringsbolags utbud. För att underlätta ditt letande hjälpte vi på...

Läs mer om försäkring för Citroen »


Peugeot

Din Peugeot, gammal som ny, försäkrar du bäst genom att jämföra bilförsäkringar samt avgöra vilken nivå du behöver på ditt skydd. Billigast ...

Läs mer om försäkring för Peugeot »


Subaru

Företaget Subaru: Det japanska bilmärket Subaru har främst blivit känd för att i stort sett alla modeller är fyrhjulsdrivna. ...

Läs mer om försäkring för Subaru »


Toyota

Du hittar den bästa bilförsäkringen till din Toyota genom att jämföra såväl pris, villkor innehåll mellan olika försäkringsbolag. Även om det grundläggande skyddet...

Läs mer om försäkring för Toyota »


Saab

Jämför bilförsäkring för SaabFör att hitta den bästa bilförsäkringen till din Saab bör du fundera på hur, var och när du kör. Då det övergripande innehållet ...

Läs mer om försäkring för Saab »


Seat

Till din Seat hittar du den bästa bilförsäkringen genom att se över ditt behov av skydd och samtidigt ställa detta mot det utbud som finns inom försäkringsbranschen....

Läs mer om försäkring för Seat »


Mazda

Till din Mazda ska du självklart teckna den bästa bilförsäkringen du kan hitta, men även till det bästa priset. Att betala onödigt höga premier för ditt ...

Läs mer om försäkring för Mazda »


Hyundai

Företaget:Den första bilen som företaget Hyundai tillverkade på egen hand var Hyundai Pony år 1975. Tidigare hade...

Läs mer om försäkring för Hyundai »


Honda

För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Honda kan det vara klokt att jämföra olika försäkringsbolags utbud och priser. Det kan nämligen skilja en ...

Läs mer om försäkring för Honda »


Fiat

Fiat FöretagetFiat är en Italiensk storkoncern med fokus på bilar, motorcyklar och andra motorfordon. Inom ...

Läs mer om försäkring för Fiat »


Mini

Företaget Mini – Precis som namnet antyder är detta en mycket liten bilmodell. Den första modellen presenterades 1959 av BMC och fram till år 2000 ...

Läs mer om försäkring för Mini »


Jeep

Idag används ordet Jeep sin ett begrepp för fyrhjulsdrivna bilar som tar sig fram i eländig terräng. Begreppet kommer från just bilmodellen Jeep som var ...

Läs mer om försäkring för Jeep »


Lexus

En bra bilförsäkring till din Lexus hittar du enkelt genom att jämföra alternativ från olika försäkringsbolag. Vid en första ...

Läs mer om försäkring för Lexus »


Jaguar

Företaget:Jaguar är ett brittiskt bilmärke som började tillverka sidovagnar till motorcyklar 1922. Detta under ...

Läs mer om försäkring för Jaguar »


Chrysler

Den bästa bilförsäkringen till din Chrysler får de genom att jämföra utbudet bland olika försäkringsbolag. Bra villkor kan exempelvis handla om att du som...

Läs mer om försäkring för Chrysler »


Mitsubishi

Att jämföra utbudet bland olika försäkringsbolag innan du tecknar en bilförsäkring till din Mitsubishi ger dig helt rätt förutsättningar för att du ska ...

Läs mer om försäkring för Mitsubishi »


Ferrari

Ferrari grundades av italienaren Enza Ferrari (1928) och sedan dess har biltillverkningen skett i Italien. Företaget började med att tävla i racing ...

Läs mer om försäkring för Ferrari »


Land Rover

Landrover: Bilmärket Landrover ägs och av det indiska företaget Tata Motors. Grundidén till modellen kom då britterna ...

Läs mer om försäkring för Land Rover »


Suzuki

Företaget: Länge förknippades Suzuki bara med motorcyklar, en bransch där de fortfarande är mycket stora, men idag erbjuder de ...

Läs mer om försäkring för Suzuki »


Chevrolet

Den bästa försäkringen till din Chevrolet kan vi på Insplanet hjälpa dig att hitta. Vi ser över och jämför Sveriges försäkringsbolag, och ger dig en enkel ...

Läs mer om försäkring för Chevrolet »


Alfa Romeo

FöretagetAlfa Romeo är ett italienskt bilmärke som är mest känd för sina sportmodeller. Men redan under 60- och ...

Läs mer om försäkring för Alfa Romeo »


Smart

Företaget Smart: Bilmärken Smart tillverkas idag av Mercedes-Benz men var från början ett projekt mellan Volkswagen och ...

Läs mer om försäkring för Smart »


Märkesförsäkringar

Idag så erbjuder nästan alla försäkringsbolag bilförsäkringar och det kan skilja sig en hel del åt mellan olika bilförsäkringar.Dels ...

Läs mer »


Trafikförsäkring

Trafikförsäkringen är ett lagstadgat krav för alla bilar i trafiken. Den ger ersättning till andra trafikanter när de, deras fordon eller ...

Läs mer »


Halvförsäkring

Som bilägare har du stora möjligheter att påverka priset på din bilförsäkring. Därför ska du alltid jämföra halvförsäkringar från olika ...

Läs mer »


Helförsäkring

När det kommer till bilförsäkringar har du som bilägare mycket att säga till om. Genom att jämföra helförsäkringar är det enkelt att ...

Läs mer »


Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00