Stenskott

Oavsett hur ansvarsfull bilägare och förare du är, kommer du förmodligen råka ut för stenskott förr eller senare. Plötsligt smäller det till på bilrutan och ett tråkigt märke har uppstått. Ett stenskott uppstår ofta till följd av att det sprutar grus från bilen framför, eller den omkörande bilen, men det är din egen bilförsäkring som täcker reparationskostnaderna. Allra flest anmälningar om stenskott kommer in till försäkringsbolagen under den tidiga våren - då gruset på vägarna ligger kvar efter vintern.


Fixa stenskott så snabbt som möjligt

 • Ett stenskott bör åtgärdas så snart som möjligt. Kan det lagas blir det betydligt billigare än om du behöver byta ut hela rutan.
 • Genomskinlig tejp kan vara en temporär lösning. Det finns även så kallade stenskottsplåster, som kan vara bra att ha liggandes i bilen.
 • Så länge stenskottet inte är större än en femkrona kan glasmästare laga hålet med lim. Blir skadan större behöver hela rutan bytas ut.

 • Betydligt billigare att laga stenskott

  Under mars och april kan försäkringsbolag se hur antalet skadade framrutor ökar. Grus och småsten fastnar i bildäckens mönsterdjup och skjuts sedan kraftfullt iväg mot bakomliggande bil. Det luriga med ett stenskott är ett det till en början kan vara mycket litet, men med tiden utvecklas till en stor, omfattande spricka. Hur fort denna utveckling går beror delvis på den rådande väderleken, men även på vägbanans skick.

  Så fort det blir spänningar i glaset riskerar minsta lilla stenskott att utvecklas till en större spricka. Spänningar kan bland annat uppstå i ett växelvis varmt och växelvis kallt väder, eller om bilen snabbt värms upp efter en kall natt utomhus. Ojämnt väglag kan också skapa påfrestningar på ett befintligt stenskott. Det kan handla om att du kör över ett gupp eller upp på en trottoarkant - och rätt som det är blir det där lilla märket plötsligt en trafikfara.

  Stenskottet behöver inte vara nytt, även gamla stenskott som inte lagats kan komma att utvecklas till sprickor. Det är därför viktigt att alltid laga ett stenskott så fort som möjligt. Omfattas din bil av en helförsäkring eller halvförsäkring står ditt försäkringsbolag för de åtgärder som behöver göras, oavsett hur stor skada som skett. Men självrisken för att laga ett stenskott eller byta ut en hel ruta skiljer sig väsentligt.

  Eftersom ditt försäkringsbolag gärna ser att du lagar stenskottet (istället för att byta ut hela rutan - vilket blir betydligt dyrare) erbjuder de allra flesta aktörer en mycket låg självrisk för detta, och en del aktörer ingen självrisk alls. Att laga ett stenskott kostar inte sällan mellan 0 kronor upp till ett par hundralappar. Behöver hela din ruta bytas ut på grund av en mer omfattande spricka betalar du däremot en självrisk som brukar ligga någonstans mellan 1 000 och 2 000 kronor.

  Det handlar alltså om en kostnad på ett par hundralappar som snabbt kan bli tusenlappar, om du inte tar hand om ditt stenskott ordentligt. Observera att om ett stenskott hamnar i siktfältet, till exempel mitt framför föraren, är rekommendationen alltid att byta ut hela rutan! Här nedan kan du se vilka självrisker som gäller för just din bilförsäkring, samt vad du kan göra för att förhindra uppkomsten av nya stenskott.


  Självrisker - så här gäller din bilförsäkring vid stenskott


  Försäkringsbolag Laga stenskott Byta hela rutan (självrisk)
  Dina Försäkringar 200 kronor 1 495 kronor
  Gjensidige Gratis 1 500 kronor
  ICA Försäkring 200 kronor 1 500 kronor
  Länsförsäkringar 200 kronor 35 % av kostnaden
  Moderna Försäkringar Gratis 35 % av kostnaden
  Moderna SMART Gratis 35 % av kostnaden
  NU Bilförsäkring Gratis 1 500 kronor
  Paydrive Gratis 2 300 kronor
  Redo+ 200 kronor 1 500 kronor
  SafeTown Gratis 35 % av kostnaden
  Svedea Gratis 35 % av kostnaden
  SafeTown Gratis 35 % av kostnaden
  Vardia 200 kronor 1 500 kronor
  Villaägarna Gratis 1 500 kronor

  Förhindra uppkomsten av stenskott

 • Håll rätt avstånd från bilen framför, allra helst om du upplever att den väg du kör på har mycket grus. Det kan vara under några veckor på vårkanten, vid vägarbete eller helt enkelt om du kör på en grusväg.
 • Även mötande fordon kan orsaka stenskott på din bil - sänk farten vid möten.
 • Byt torkarblad och håll både dem (och rutan) rena, inte minst för din egen säkerhet.





 • E-post: info@insplanet.com
  Direktnummer: 08-51 00 00 42




  Så här gör du när du ska importera bil till Sverige.

  Importbil: Så här gör du när du ska importera bil till Sverige

  Du kan spara pengar på att importera bil från till exempel Tyskland eller USA. Men det finns fler anledningar till varför ...

  Läs mer »


  Vilken försäkring man har kan vara lättare att glömma än vad man kanske tror.

  Vilken bilförsäkring har jag?

  Vilken försäkring man har kan vara lättare att glömma än vad man kanske tror. Många tecknar en försäkring i samband med att man köper en bil och sen har man ...

  Läs mer »


  Vad händer med din bilförsäkring när du säljer din bil?

  Vad händer med din försäkring när du säljer din bil?

  Det är mycket att hålla reda på när bilen ska säljas - köpeavtal ska skrivas, bilen ska provköras och pengar ska föras över. Det är ...

  Läs mer »


  Har du råkat tanka fel?

  Tankat fel bränsle - Täcker försäkringen feltankning?

  Alla gör vi misstag ibland, både stora och små. Ett stort, och förvånansvärt vanligt misstag är att man råkar tanka fel. Att råka ut ...

  Läs mer »


  Man som kör bil med sin familj

  Kan jag teckna min bilförsäkring på någon annan?

  Priset på en bilförsäkring ser väldigt olika ut från person till person. Det är till exempel dyrare för en ...

  Läs mer »


  Tillåtet att använda bilkamera i Sverige.

  Billigare bilförsäkring med bilkamera

  Sedan 2016 är det tillåtet att använda bilkamera i Sverige. Tyvärr är det få svenska bilister som använder bilkamera - trots att det kan innebära ...

  Läs mer »


  Dubbdäck på hög

  Dubbdäck tar fler liv än de räddar

  Från och med den 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck på svenska vägar. Dock pekar forskare vid Chalmers på att dubbdäck - tyvärr - tar fler ...

  Läs mer »

  Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

  © 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
  Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

  Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
  Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00