Stenskott

Oavsett hur ansvarsfull bilägare och förare du är, kommer du förmodligen råka ut för stenskott förr eller senare. Plötsligt smäller det till på bilrutan och ett tråkigt märke har uppstått. Ett stenskott uppstår ofta till följd av att det skvätter upp grus från bilen framför, trots att skadan orsakas av någon annan är det din bilförsäkring som täcker reparationskostnaderna. Allra flest anmälningar om stenskott kommer in till försäkringsbolagen under den tidiga våren - då gruset på vägarna ligger kvar efter vintern.

Fixa stenskott så snabbt som möjligt

  • Ett stenskott bör åtgärdas så snart som möjligt. Kan det lagas blir det betydligt billigare än om du behöver byta ut hela rutan.
  • Genomskinlig tejp kan vara en temporär lösning. Det finns även så kallade stenskottsplåster, som kan vara bra att ha liggandes i bilen.
  • Så länge stenskottet inte är större än en femkrona kan glasmästare laga hålet med lim. Blir skadan större behöver hela rutan bytas ut.

Stenskott vanligast under våren

Under mars och april kan försäkringsbolag se hur antalet skadade framrutor ökar. Grus och småsten fastnar i bil däckens mönsterdjup och skjuts sedan kraftfullt iväg mot bakomliggande bil. Det luriga med ett stenskott är ett det till en början kan vara mycket litet, men med tiden utvecklas till en stor, omfattande spricka. Hur fort denna utveckling går beror delvis på den rådande väderleken, men även på vägbanans skick.

Så fort det blir spänningar i glaset riskerar minsta lilla stenskott att utvecklas till en större spricka. Spänningar kan bland annat uppstå i ett växelvis varmt och växelvis kallt väder, eller om bilen snabbt värms upp efter en kall natt utomhus. Ojämnt väglag kan också skapa påfrestningar på ett befintligt stenskott. Det kan handla om att du kör över ett gupp eller upp på en trottoarkant - och rätt som det är blir det där lilla märket plötsligt en trafikfara.

Stenskott försäkring? Vilken försäkring täcker stenskott?

Den delen i bilförsäkringen som täcker stenskott kallas för delkaskoförsäkring. Den täcker kostnaden om vind-, sido- eller bakrutor spräckts eller krossats. Vissa skador som stenskott, går ibland att reparera utan att hela glasrutan måste bytas ut. Detta innebär att självrisken blir lägre för försäkringstagaren än om glasrutan skulle ersättas med en ny. Observera att panoramatak inte ersätts av glasförsäkringen utan går på bilens vagnskada. Självrisken kan endera vara en fast summa eller en procentsats av kostnaden för att byta ut rutan.

Stenskottet behöver inte vara nytt, även gamla stenskott som inte lagats kan komma att utvecklas till sprickor. Det är därför viktigt att alltid laga ett stenskott så fort som möjligt. Omfattas din bil av en helförsäkring eller halvförsäkring står ditt försäkringsbolag för de åtgärder som behöver göras, oavsett hur stor skada som skett. Men självrisken för att laga ett stenskott eller byta ut en hel ruta skiljer sig väsentligt.

Betydligt billigare att laga stenskott

Eftersom ditt försäkringsbolag gärna ser att du lagar stenskottet (istället för att byta ut hela rutan - vilket blir betydligt dyrare) erbjuder de allra flesta aktörer en mycket låg självrisk för detta, och en del aktörer ingen självrisk alls. Att laga ett stenskott kostar inte sällan mellan 0 kronor upp till ett par hundralappar. Behöver hela din ruta bytas ut på grund av en mer omfattande spricka betalar du däremot en självrisk som brukar ligga någonstans mellan 1 000 och 2 000 kronor.

Det handlar alltså om en kostnad på ett par hundralappar som snabbt kan bli tusenlappar, om du inte tar hand om ditt stenskott ordentligt. Observera att om ett stenskott hamnar i siktfältet, till exempel mitt framför föraren, är rekommendationen alltid att byta ut hela rutan! Här nedan kan du se vilka självrisker som gäller för just din bilförsäkring, samt vad du kan göra för att förhindra uppkomsten av nya stenskott.


Självrisker - så här gäller din bilförsäkring vid stenskott


Försäkringsbolag Laga stenskott Byta hela rutan (självrisk)
Dina Försäkringar 200 kronor 1 495 kronor
Gjensidige Gratis 1 500 kronor
ICA Försäkring 200 kronor 1 500 kronor
Länsförsäkringar 200 kronor 1 500 kronor
Moderna Försäkringar Gratis 35 % av kostnaden
Moderna SMART Gratis 35 % av kostnaden
NU Bilförsäkring Gratis 1 500 kronor
Paydrive Gratis 1 500 kronor
Redo+ 200 kronor 1 500 kronor
SafeTown Gratis 1 500 kronor
Svedea Gratis 1 500 kronor
Vardia 200 kronor 1 500 kronor
Villaägarna Gratis 1 500 kronor

Förhindra uppkomsten av stenskott

  • Håll rätt avstånd från bilen framför, allra helst om du upplever att den väg du kör på har mycket grus. Det kan vara under några veckor på vårkanten, vid vägarbete eller helt enkelt om du kör på en grusväg.
  • Även mötande fordon kan orsaka stenskott på din bil - sänk farten vid möten.
  • Byt torkarblad och håll både dem (och rutan) rena, inte minst för din egen säkerhet.

Underkänns rutor med stenskott under besiktning?

Det är svårt att svara på, både ja och nej. Ett stenskott bör inte vara någon fara. Men en spricka kan leda till en anmärkning. Speciellt om sprickan täcker synfältet eller är inom torkarbladens område. Efter fyra stycken anmärkningar måste du som ägare åtgärda felet.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Stenskott på bilruta

Besiktning: det här gäller när du ska besikta bilen 2020
Många svenska bilägare skjuter upp bilbesiktningen till sista stund. Ofta handlar det om osäkerhet. För vad är det som gäller ...
Läs mer »


Byta till sommardäck: datum och lagar 2020
Efter den 31 mars är du inte längre tvungen att använda vinterdäck, så länge det inte är vinterväglag. I den här artikeln går vi igenom vilka ...
Läs mer »


Whiplashskada: kvinnor drabbas dubbelt så ofta som män Whiplashskada: kvinnor drabbas dubbelt så ofta som män
Varje år drabbas fler än 30 000 svenskar av whiplashskada. Det är ett problem både för individen som drabbas och för samhället i ...
Läs mer »


Om elbilar
Funderar du på att byta fossilbilen mot en elbil för miljöns skull? Då har du säkert många frågor. Hur fungerar en elbil? Vad kostar den? Hur laddar jag en elbil och hur lång ...
Läs mer »


Elbilens historia
Redan i början på 1800-talet hade man allt som behövdes för att tillverka elbilar: hästvagnar, motorer och laddbara batterier. Holländske professorn Sibrandus Stratingh ...
Läs mer »


Vinterdäck på snöig väg Vinterdäck: lagar och viktiga datum 2020
Mellan 1 december till 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Men vad säger lagen? Och kan du ...
Läs mer »


iPhone-ägare jämfört med Android-ägare iPhone-ägare? Då är det större chans att du äger en Porsche!
Att det finns ett internt krig mellan iPhone och Android-användare har nog varit svårt att undgå. Den ena ...
Läs mer »