Spara upp till 56 % på din bilförsäkring

Allt ska jämföras nuförtiden. Bilförsäkringar, elavtal och lån. Men det är faktiskt riktigt bra för din privatekonomi. Du kan nämligen spara väldigt mycket pengar varje år! Men hur mycket kan du spara? Mer om det går vi igenom nedan.

Varför ska man jämföra bilförsäkringar?

Genom att jämföra bilförsäkringar med hjälp av en jämförelsetjänst sparar du en massa tid. För hur lång tid skulle det inte ta att kontakta alla försäkringsbolag en och en för att se var du fått bäst pris?

Men det finns såklart en ekonomisk fördel med att byta försäkring. Enligt vår statistik* kan det skilja så mycket som cirka 5 500 kronor mellan den billigaste och den dyraste försäkringen som du blir erbjuden. Så, om du kommer till Insplanet, och redan har en försäkring som du inte jämfört, så KAN du ha åkt på en nitlott.

Med Insplanet får du svar från fler försäkringsbolag på bara 30 sekunder och du får allt uppstaplat snyggt i en lista där du kan se pris, villkor och tillägg till din försäkring. Det är nämligen så att vissa försäkringsbolag “bjuder” på tillägg som andra tar betalt för och det ser du snyggt och tydligt på vår prisvisningssida.

*Statistiken är baserad på priserbjudanden från jämförda försäkringar via Insplanet år 2020.

Hur mycket kan jag spara på att byta bilförsäkring?

Våra kunder sparar i snitt 1 800 kronor per år. Men vår statistik från 2020 visar att priserna kan variera så mycket som 56 % mellan den billigaste och den dyraste försäkringen. Stockholmare är en av de som kan spara allra mest. Snittpremien i Stockholm ligger på 5 574 kronor men priset varierar från lägst till högst med hela 5 562 kronor! Det går alltså spara betydligt mer än 1 800 kronor per år.


Hur kommer det sig att priserna kan variera så mycket?

Försäkringsbolagen har olika målgruppsstrategier. Vilket också kan variera över tid beroende på hur deras befintliga portfölj ser ut mot vad de har för målsättning. Därtill har försäkringsbolagen olika syn på risk och även prissättningen av olika risker. Av den anledningen kan det skilja sig många tusenlappar för samma person och bil beroende på försäkringsbolag. I snitt sparar våra kunder 1 800 kronor per år, men ofta är det betydligt mer än så.

20 åringar betalar 114 % mer än 40 åringar för sin helförsäkring.

Den åldersgrupp som sparar allra mest på att byta bilförsäkring är 18–27 åringar. Där kan priset mellan lägst och högst variera så mycket som 4 828 kronor.

Så, om du är under 25 år och vill ha en billig bilförsäkring är det väldigt viktigt att jämföra. Om vi tittar närmare på grafen nedan är det väldigt mycket dyrare för 25-åringar och yngre att försäkra sin bil än någon som är 30 och 40 år!

Graf över bilförsäkring över tid

Din ålder spelar en stor roll vilket pris du kommer att få som grafen ovan indikerar. Hur gammal du är, är inget du själv kan påverka. Men i takt med att du blir äldre blir din bilförsäkring billigare – men det är dock inte något som sker automatiskt. Därför är det väldigt viktigt att du inte sitter med samma försäkring från när du är 20 tills du är 40 år.

Många unga lockas till att teckna försäkringen på sina föräldrar istället för sig själv, det ska du inte göra. Här går vi igenomvarför du inte kan teckna bilförsäkring på någon annan Prisskillander på bilförsäkring baserat på ålder på föraren

Är du under 25 år och vill ha en billig bilförsäkring är det väldigt viktigt att jämföra och ställa olika försäkringsbolag mot varandra. På så sätt får du ett så bra pris som möjligt.

Påverkar åldern på bilen försäkringspremien?

Åldern på din bil påverkar priset väldigt mycket. En bilförsäkring bör bli billigare för varje år. Många byter också omfattning efter några år vilket också leder till att priset för försäkringen blir billigare. Snittpremien för en helförsäkring var år 2020 5 646 kronor medan snittet för en halvförsäkring ligger på 3 677 kronor. Det finns alltså en hel del pengar att spara bara genom att välja rätt omfattning.

På bilden nedan kan vi se hur priset för bilförsäkring förändras över tid.

Hur priset för bilförsäkring ändras över tid.

Varför priset börjar lågt och sedan ökar efter 3 år beror på att för många nya bilar ingår vagnskadegaranti. Vilket innebär att man har samma skydd med en halvförsäkring som man skulle haft med en helförsäkring. Men när dessa 3 år gått är det rekommenderat att skaffa en helförsäkring.

Men redan när en bil är 6 år kan vi se att priset börjar falla. Det här är positivt för dig som bilägare. För varje år som går blir din bilförsäkring billigare. Vilket innebär att du förhoppningsvis kan få en billigare bilförsäkring varje år!

När ska man byta från helförsäkring till halv?

Det är helt upp till dig själv som bilägare när du vill byta. Men vanligt är att folk byter från hel till halv när deras bil blivit 9 år eller äldre. Många väljer också att byta omfattning från hel till halv när bilen inte längre är värd mer än 70 000 kronor. Även här beror det på vilken bil du har. Har du köpt en dyrare BMW så behåller den sitt värde längre än en Citroën. En BMW med 9 år på nacken kan fortfarande vara värd 100 000 kronor plus. Medan en Citroën som har samma ålder kan vara värd bara 20 000 kronor.

Som vi kan se på tabellen nedan skiljer det mindre och mindre ju äldre din bil blir.

Prisdifferens lägst till högst beroende på ålder på bil.

För den som vill spara allra mest om man utgår från summa pengar så är det viktigt att jämföra när din bil är mellan 3 och 11 år gammal.

För att sätta det hela i perspektiv kan det alltså vara så att du betalar 14 320 kronor per år för din bilförsäkring till din BMW. Men i själva verket skulle du kunna betala bara 5 962 kronor vilket är snittpremien för BMW.

Hur ofta kan man byta bilförsäkring?

Bilförsäkringen förnyas en gång per år. Det innebär att du endast kan byta din bilförsäkring en gång per år. Det förutsatt att du inte säljer eller köper en ny bil. Om du säljer din bil får den nya ägaren köpa en ny försäkring och din gamla försäkring sägs upp. Vilket då innebär att om du köper en ny bil måste du köpa en ny bilförsäkring.

Läs även: Vilken bilförsäkring har jag?

Hur ofta ska man jämföra bilförsäkring?

Varje år när din försäkring ska förnyas kan du göra en jämförelse för att se om du har möjlighet att spara pengar. En jämförelse via Insplanet är gratis och tar bara 30 sekunder så du har inget att förlora.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Spara upp till 53% på din bilförsäkring

Bil på världkarta - grönt kort Grönt kort för bil - Ta med trafikförsäkringen på utlandsresan
Grönt kort fungerar som ett bevis på att din bil har en aktiv Läs mer »


Man som kör bil med sin familj Tips och råd inför din bilsemester
Har du ställt in charterresan i sommar? Passa på att åka på en bilsemester istället. Här får du tips inför ...
Läs mer »


Tvätta bilen
Din bil förtjänar att tvättas med jämna mellanrum. I den här artikeln får du lära dig hur du ...
Läs mer »


Hund kikar ut från varm bil Hund i bil: så skyddar du din hund på bästa sätt
Ska du och hunden på en biltur tillsammans? Oavsett om det är en längre resa eller bara ner till mataffären finns ...
Läs mer »


Byta till sommardäck Byta till sommardäck: datum och lagar 2021
Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Du bör inte byta till ...
Läs mer »


Statistik för 2018 Statistik för 2020: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor
Hur mycket du betalar för din bilförsäkring beror på flera olika faktorer, bland annat hur gammal du är, vilken bil du ...
Läs mer »


Vägassistans Vägassistans
I halv- och helförsäkringar ingår det ett räddningsskydd som hjälper dig om du blir stillastående...
Läs mer »