Spara upp till 53% på din bilförsäkring

Allt ska jämföras nuförtiden. Bilförsäkringar, elavtal och lån. Men det är faktiskt riktigt bra för din privatekonomi. Du kan nämligen spara väldigt mycket pengar varje år! Men hur mycket kan du spara? Mer om det går vi igenom nedan.

Varför ska man jämföra bilförsäkring?

Genom att jämföra bilförsäkring med hjälp av en jämförelsetjänst sparar du en massa tid. För hur lång tid skulle det inte ta att kontakta alla försäkringsbolag en och en för se vart du fått bäst pris.

Men det finns såklart en ekonomisk fördel med att byta försäkring. Enligt vår statistik* kan det skilja så mycket som 5 500 kr mellan den billigaste och den dyraste försäkringen som du blir erbjuden. Så, om du kommer till Insplanet, och redan har en försäkring som du inte jämfört, så KAN du ha åkt på en nitlott.

Med Insplanet får du svar från fler försäkringsbolag på bara 30 sekunder du får allt uppstaplat snyggt i en lista där du kan se pris, villkor och tillägg till din försäkring. Det är nämligen så att visa försäkringsbolag “bjuder” på tillägg som andra tar betalt för och det ser du snyggt och tydligt på vår prisvisningssida.

*Statistiken är baserad på priserbjudanden från jämförda försäkringar via Insplanet.

Hur mycket kan jag spara på att byta bilförsäkring?

Våra kunder sparar i snitt 1 800 kr/år. Men statistik vi tagit fram visar att priserna kan variera så mycket som 53 % mellan den billigaste och den dyraste försäkringen. Stockholmare är en av de som kan spara allra mest. Snittpremien i Stockholm ligger på 5 979 kr men varierar priset från lägst till högst med hela 4 795kr! Man kan alltså spara betydligt mer än 1 800 kr/år.


Hur kommer det sig att priserna kan variera så mycket?

Så här svarar Tomas Jonson VD på Insplanet på den frågan.

“Försäkringsbolagen har olika målgruppsstrategier. Vilket också kan variera över tid beroende på hur deras befintliga portfölj ser ut mot vad de har för målsättning. Därtill har försäkringsbolagen olika syn på risk och även prissättningen av olika risker. Av den anledningen kan det skilja sig många tusenlappar för samma person och bil beroende på försäkringsbolag. I snitt sparar våra kunder 1 800 kr per år, men ofta är det betydligt mer än så.”

Graf över bilförsäkring över tid

Tomas Jonson

20 åringar betalar 114% mer än 40 åringar för sin helförsäkring.

Den åldersgrupp som sparar allra mest på att byta bilförsäkring är 18-27 åringar. Där kan priset mellan lägst och högst variera så mycket som 4 828 kr.

så, om du är under 25 år och vill ha en billig bilförsäkring är det väldigt viktigt att jämföra. Om vi tittar närmare på grafen nedan är det väldigt mycket dyrare för 25 åringar och yngre att försäkra sin bil än någon som är 30 och 40 år!

Graf över bilförsäkring över tid

Din ålder spelar en stor roll vilket pris du kommer att få som grafen ovan indikerar. Hur gammal du är, är inget du själv kan påverka. Men i takt med att du blir äldre blir din bilförsäkring billigare. Det är därför väldigt viktigt att du inte sitter med samma försäkring från när du är 20 tills du är 40 år.

Många unga lockas till att teckna försäkringen på sina föräldrar istället för sig själv, det ska du inte göra. Läs mer om det här! Prisskillander på bilförsäkring baserat på ålder på föraren

Är du under 25 år och vill ha en billig bilförsäkring är det väldigt viktigt att jämföra och ställa olika försäkringsbolag mot varandra. På så sätt får du ett så bra pris som möjligt.

Du kan år 2018 ha betalat ett överpris på din bilförsäkring till exempel så kan du ha betalat 9 862 kr per år för din Audi. Men i själva verket skulle du kunna fått betala bara 5 517 kr.

Påverkar åldern på bilen försäkringspremien?

Åldern på din bil påverkar priset väldigt mycket. En bilförsäkring blir bör bli billigare för varje år. Många byter också omfattning efter några år vilket också leder till att priset för försäkringen blir billigare. Snittpremien för en helförsäkring är 6 192 kr medans snittet för en halvförsäkring ligger på 4 126 kr. Det finns alltså en hel del pengar att spara bara genom att välja rätt omfattning.

På bilden nedan kan vi se hur priset för bilförsäkring förändras över tid.

Hur priset för bilförsäkring ändras över tid.

Varför priset börjar lågt och sedan ökar efter 3 år beror på att för många nya bilar ingår vagnskadegaranti. Vilket innebär att man har samma skydd med en halvförsäkring som man skulle haft med en helförsäkring. Men när dessa 3 år gått är det rekommenderat att skaffa en helförsäkring.

Men redan när en bil är 6 år kan vi se att priset börjar falla. Det här är positivt för dig som bilägare. För varje år som går blir din bilförsäkring billigare. Vilket innebär att du förhoppningsvis kan få en billigare bilförsäkring varje år!

När ska man byta från helförsäkring till halv?

Det är helt upp till dig själv som bilägare när du vill byta. Men vanligt är att folk byter från hel till halv när deras bil blivit 9 år eller äldre. Många väljer också att byta omfattning från hel till halv när bilen inte längre är värd mer än 70 000 kronor. Även här beror det på vilken bil du har. Har du köpt en dyrare BMW så behåller den sitt värde längre än en Citroën. En BMW med 9 år på nacken kan fortfarande vara värd 100 000 kr plus. Medans en Citroën som har samma ålder kan vara värd bara 20 000 kr.

Som vi kan se på tabellen nedan skiljer det mindre och mindre ju äldre din bil blir.

Prisdifferens lägst till högst beroende på ålder på bil.

För den som vill spara allra mest om man utgår från summa pengar så är det viktigt att jämföra när din bil är mellan 3 och 11 år gammal.

För att sätta det hela i perspektiv kan det alltså vara så att du betalar 14 320 kr/år för din bilförsäkring till din BMW. Men i själva verket skulle du kunna betala bara 6 998 kr vilket är snittpremien för BMW.

Hur ofta kan man byta bilförsäkring?

Bilförsäkringen förnyas en gång per år. Det innebär att du endast kan byta din bilförsäkring en gång per år. Det förutsatt att du inte säljer eller köper en ny bil. Om du säljer din bil får den nya ägaren köpa en ny försäkring och din gamla försäkring sägs upp. Vilket då innebär att om du köper en ny bil måste du köpa en ny bilförsäkring.

Läs även: Vilken bilförsäkring har jag?

Hur ofta ska man jämföra bilförsäkring?

Varje år när din försäkring ska förnyas kan du göra en jämförelse för att se om du har möjlighet att spara pengar. En jämförelse via Insplanet är gratis och tar bara 30 sekunder så du har inget att förlora.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Spara upp till 53% på din bilförsäkring

Ställa av bil: så här fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Då kan du ställa av den, så slipper du betala fordonsskatt och trafikförsäkring i onödan.En ...
Läs mer »


Pågående inbrott i bil vad gör jag nu? Inbrott i bilen - vad ska jag göra efter bilinbrott?
Har du råkat ut för inbrott i bilen? Då är det viktigt att du gör en polisanmälan och kontaktar ditt ...
Läs mer »


Hur skyddar bilförsäkringen vid viltolycka Hur skyddar bilförsäkringen vid viltolycka?
Ersättningen du kan få vid viltolycka beror på vad din bilförsäkring omfattar och om du har tecknat ett tillägg för ...
Läs mer »


sprucken glasruta Laga vindruta: det här behöver du tänka på
Har du fått en spricka i vindrutan? En skadad eller sliten ruta ökar risken för olyckor och därför är det viktigt att du bokar tid för att laga ...
Läs mer »


Hund kikar ut från varm bil Hund i bil: så skyddar du din hund på bästa sätt
Ska du och hunden på en biltur tillsammans? Oavsett om det är en längre resa eller bara ner till mataffären finns ...
Läs mer »


Man som kör bil med sin familj Tips och råd inför din bilsemester
Har du ställt in charterresan i sommar? Passa på att åka på en bilsemester istället. Här får du tips inför ...
Läs mer »


Tvätta bilen
Din bil förtjänar att tvättas med jämna mellanrum. I den här artikeln får du lära dig hur du ...
Läs mer »