Vad kostar det att äga en bil?

Vi har tidigare skrivit om hur mycket det kostar att försäkra en bil, men hur mycket kostar det egentligen att äga en bil? Att vara bilägare kommer med en hel del utgifter. Många obligatoriska som försäkring och besiktning. Men en del som du som ägare kan styra över, som bensinkostnader och service.

Här kan du läsa mer om de kostnader som tillkommer dig som bilägare.

Hur mycket kostar en bil i månaden?

Det första vi går igenom är hur mycket kostar det att äga en bil och vilka utgifter de finns. Som referens bil kommer vi att ta en Volvo V60 D4, en mellanklassbil som drar ungefär 0.60 L/mil.

Vi utgår ifrån att man kommer att köra 1 500 mil på ett år. Det blir 125 mil i månaden. Vi kommer inte ta hänsyn till oförutsägbara utgifter då dessa är väldigt svåra att räkna på.

Utgifter för bil varje månad:

 • Nyvärde: 134 100 kr
 • Värdeminskning: 2 500 kr/månad
 • Drivmedel: (Diesel) 1 162 kr/månad, räknat på att dieseln kostar 15,50 kr/L
 • Försäkring: 363 kr/månad
 • Service: 380 kr/månad
 • Skatt: 80 kr/månad
 • Besiktning: 33 kr/månad
 • Däck: 125 kr/månad

Normal månadskostnad för bil: 2 143 kr (4 643 kr om vi räknar med värdeminskning.) Att äga en bil kan alltså kosta kosta runt 2 143 kr i månaden, eller 25 716 kr om året.

Värdeminskning för bil

Värdeminskningen är inget du behöver betala för, utan de är något du “förlorar” i det långa loppet på att äga din bil. En ny bil tappar i värde mycket fortare än en äldre bil.

En av det största kostnaderna som man har som bilägare är just värdeminskningen. Dyrare bilmärken tappar i värde mycket fortare än lite billigare bilmärken. Enkelt räknat på har halva bilens ursprungliga värde försvunnit redan efter 5 år. Det kan därför vara klokt att köpa en begagnad bil.

Bensinkostnader för bil

Förmodligen den största och mest märkbara utgiften man har som bilägare är bensinkostnader. Därför är det viktigt att ha i åtanke dels hur mycket bilen drar, och dels hur mycket du kommer köra, innan du köper. Särskilt eftersom hur mycket du kommer köra påverkar priset du får på din bilförsäkring.

Bensinpriser Stockholm 2019

 • Bensin 95: 16.29 kr/l
 • Bensin 98: 16,89 kr/l
 • Diesel: 16,19 kr/l
 • Etanol: 11,80 kr/l

På listan ovan ser man klart och tydligt att Etanol är betydligt billigare än både bensin och diesel. Men är det verkligen det i det långa loppet?

För att ta reda på det har vi räknar på hur mycket det skulle kosta att köra mellan Göteborg och Stockholm.

 • Avstånd med bil: 469 km
 • Körtid: 4 timmar 52 min
 • Kostnad för BF95 & 0,6 liter/mil: 458 kr
 • Total bensinförbrukning vid 0,6 l/mil: 28,14 liter
 • Kostnad för E85 & 0,76 liter/mil: 421 kr
 • Total etanolförbrukning vid 0,76 l/mil: 35,65 liter

Total besparing med etanol: 38 kr
Besparing per mil med etanol: 0.81 kr/mil

Din totala besparing blir alltså ynka 38 kr? Trots att etanol är 4,50 kr billigare per liter än bensin. Det är för att körning med enbart etanol leder till en ökad förbrukning på 27%!

7 av 10 av Volvos servicetekniker rekommenderar att du kör bensin. Även i en etanolbil. Etanol anses som ett väldigt torrt och aggressivt drivmedel

Läs även: Hur mycket kostar det att ladda elbil?

Kostnaden att försäkra en bil

Försäkringar är något vi kan här på Insplanet. Därför kan vi med säkerhet säga att priset på din bilförsäkring kan variera väldigt mycket beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Det bästa sättet att få en billig bilförsäkring är att jämföra priser och villkor från flera olika bolag.

Läs även: Så sparar du upp till 53% på din bilförsäkring

Men priset varierar också beroende på var du bor, hur gammal du är och vilken bil du kör. Statistik som vi tagit fram visar till exempel att du får billigast försäkring om du bor på Gotland och kör en Skoda.
Kostnaden försäkring är inget du kan komma undan. Det är nämligen så att du måste enligt lag ha en försäkring på din bil för att få framföra den på vägarna.

Graf över snitt premien för det olika bilmärkena.

I tabellen ovan kan du se snittpremien för olika populära bilmärken. Kostnaden försäkring är inget du kan komma undan. Det är nämligen så att du enligt lag måste ha minst en trafikförsäkring för att få framföra din bil på vägarna.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Kostnad att serva en bil

Genomsnittspriset för att serva en Volvo ligger på 4 563 kr.
Att serva sin bil är inget måste. Men det är högst rekommenderat då det kan förlänga livslängden på din bil.

Saker som kan göras under en service på din bil:

 • Byte av luftfilter
 • Byte av kupéfilter
 • Byte av oljefilter samt motorolja
 • Byte av tändstift
 • Byte av olja i växellåda och bakaxel
 • Byte av vattenpump
 • Nya torkarblad
 • Fylla på spolarvätska

Det finns många fördelar med att göra en service. Inte nog med att du kan känna dig trygg med att din bil håller ett tag till. Du minskar risken för oförutsägbara utgifter ganska rejält, som att motorn skulle skära sig på grund av brist på, eller dålig olja.

Bil på service

Hos många serviceverkstäder ingår även assistansförsäkring i 12 månader efter ditt servicebesök. Något som annars är ett extra tillägg till din nuvarande bilförsäkring.

Kostnaden för skatt på bil

Fordonsskatten för en Volvo V60 D4 från 2016 är 2 928 kr/år. Fordonsskatt är något som måste betalas för alla fordon som inte är avställda. Men det finns fordon som är skattebefriade. Så här säger Transportstyrelsen: “Personbilar som är 30 år eller äldre och som inte används i yrkesmässig trafik (åldern beräknas som skillnaden mellan fordonsåret* och innevarande kalenderår)”.

Fordonsskatten betalas av ägaren av bilen och hur mycket du ska betala i skatt kan du räkna ut med hjälp av bilskatt.nu.

Kostnad för besiktning av bil

Kontrollbesiktning brukar ha fast pris och kostar från 399 kr. Vissa bilprovningar erbjuder rabatter om du förbokar. En kontrollbesiktning är ett lagstadgat krav och är den obligatoriska besiktningen. Resultatet från denna besiktning skickas till Transportstyrelsen.

Kostnad för däck till bil

Ett däck håller 3 500 till 5 000 mil. Men det är många faktorer som påverkar hur länge ditt däck kommer att hålla. Din körstil, hur långt du kör, vikten på din bil och om du har rätt mängd luft i ditt däck.

Det minsta tillåtna mönsterdjupet för sommardäck är 1,6 mm. Börjar ditt däck närma sig det måttet, eller börjar se slitet, ut så är det dags att köpa nya.

Hur mycket dina däck kommer att kosta är svårt att svara på. Det beror på vilken typ av däck du är ute efter, sommardäck, vinterdäck eller all around däck. Men också vilken storlek på däcken du ska ha.

För de däck som blev testvinnaren 2019 kostar ett däck från 678 kr/st, alltså 2 712 kr för alla fyra. Men det finns även däck som kostar allt från 350 kr/st till över flera tusentals kronor styck.

Om du kör 125 mil i månaden med ett par all around däck kommer du förmodligen behöva byta ut dem efter ungefär 3 - 3,5 år. Beroende på vilken körstil du haft och vilket underlag du kört på.


Relaterade artiklar

Vad kostar det att äga en bil?

Ställa av bil: så här fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Då kan du ställa av den, så slipper du betala fordonsskatt och trafikförsäkring i onödan.En ...
Läs mer »


Pågående inbrott i bil vad gör jag nu? Inbrott i bilen - vad ska jag göra efter bilinbrott?
Har du råkat ut för inbrott i bilen? Då är det viktigt att du gör en polisanmälan och kontaktar ditt ...
Läs mer »


Hur skyddar bilförsäkringen vid viltolycka Hur skyddar bilförsäkringen vid viltolycka?
Ersättningen du kan få vid viltolycka beror på vad din bilförsäkring omfattar och om du har tecknat ett tillägg för ...
Läs mer »


sprucken glasruta Laga vindruta: det här behöver du tänka på
Har du fått en spricka i vindrutan? En skadad eller sliten ruta ökar risken för olyckor och därför är det viktigt att du bokar tid för att laga ...
Läs mer »


Hund kikar ut från varm bil Hund i bil: så skyddar du din hund på bästa sätt
Ska du och hunden på en biltur tillsammans? Oavsett om det är en längre resa eller bara ner till mataffären finns ...
Läs mer »


Man som kör bil med sin familj Tips och råd inför din bilsemester
Har du ställt in charterresan i sommar? Passa på att åka på en bilsemester istället. Här får du tips inför ...
Läs mer »


Tvätta bilen
Din bil förtjänar att tvättas med jämna mellanrum. I den här artikeln får du lära dig hur du ...
Läs mer »