Importbil: Så här gör du när du ska importera bil till Sverige

Du kan spara pengar på att importera bil från till exempel Tyskland eller USA. Men det finns fler anledningar till varför många vill importera bil - några ska flytta hem till Sverige igen och andra har hittat en unik veteranbil som bara finns utomlands. I den här artikeln får du lära dig steg för steg hur du gör för att importera bil till Sverige.

Transportstyrelsen gör skillnad på import och införsel av fordon. Om du importerar ett fordon från ett land utanför EU kallas det import men om du importerar ett fordon från ett EU-land kallas det införsel. För att göra det enkelt för oss använder vi bara import i texten som följer oavsett om vi förklarar bilimport från Tyskland eller USA.

Så här gör du för att importera bil

Nedan får du lära dig vad du måste göra när du ska importera bil. Vi tar det steg för steg - från att betala tull till att ställa på bilen. Det är åtta steg du måste ha koll på.

Betala tull

Om du importerat en bil från ett land utanför EU - till exempel USA - måste du betala tull. När du anländer till Sverige gör du en anmälan på närmaste tullkontor om du inte redan betalat tull i annat EU-land. När anmälan är gjord får du flytta bilen till en annan plats. Tullkontor hittar du bland annat i Göteborg, Malmö och Stockholm.

Betala mervärdesskatt

Om du importerat en ny bil från ett land inom EU - till exempel Tyskland - måste du göra en anmälan på Skatteverkets kontor i Ludvika. Du måste även skicka in kvitton från köpet till Skatteverket. En bil räknas som ny enligt Transportstyrelsen om den antingen kört färre än 600 mil eller varit i trafik i mindre än 6 månader.

Exempel:

Bilen du importerat har varit i trafik i tre månader och mätaren visar 1 500 mil. Enligt Transportstyrelsen är bilen ny och du ska betala mervärdesskatt.

Bilen du importerat har varit i trafik i tolv månader och mätaren visar 300 mil. Enligt Transportstyrelsen är bilen ny och du ska betala mervärdesskatt.

Tillfällig registrering

Om bilen du importerat har utländsk registrering och utländsk trafikförsäkring får du köra bilen i sju dagar räknat från dagen för import. Efter en vecka måste du ha en tillfällig registrering. Dagen bilen ska kontrollbesiktigas får du köra bilen till och från besiktningsstationen utan tillfällig registrering om du kan uppfylla två särskilda krav.

För att köra bilen till besiktningsstationen utan tillfällig registrering måste du ha:

  • skriftlig kallelse till besiktningsstationen
  • trafikförsäkring på den importerade bilen

Ansök om ursprungskontroll

När du ska registrera din bil i Sverige måste du först ansöka om ursprungskontroll. Det gäller alla fordon förutom nya fordon som importerats av registrerade importörer och nya fordon som tillverkas av yrkesmässiga tillverkare i Sverige. Gör din ansökan på Transportstyrelsens hemsida. Där kan du också se status i ditt ärende.

Registreringsbesiktning och identitetskontroll

Innan du kan beställa tid för registreringsbesiktning och identitetskontroll måste du få ursprungskontrollen godkänd. På Swedac kan du söka efter närmaste bilprovning som gör registreringsbesiktning och identitetskontroll. Besiktningsföretaget har som uppgift att kontrollera att din importerade bil är både miljö- och trafiksäker.

Kontrollbesiktning

Efter registreringsbesiktning och identitetskontroll kan du vara tvungen att även göra en vanlig besiktning på din importbil. Kolla med närmaste besiktningsföretag.

Registreringsnummer

När registreringsbesiktning och identitetskontroll är godkänd registrerar besiktnings- företaget ditt fordon i vägtrafikregistret. Ditt fordon får då ett registreringsnummer. Transportstyrelsen skickar därefter både registreringsskyltar och registreringsbevis till din svenska folkbokföringsadress. Nu kan du ställa på ditt fordon.

Ställa på fordon

Det sista du behöver göra - när du fått registreringsbevis och registreringsskyltar - är att ställa på din bil. För att kunna göra det behöver du en trafikförsäkring. När du ska anmäla till Transportstyrelsen att din bil ska ställas på har du två olika alternativ - välj mellan e-tjänsten Ställ på ditt fordon eller att skicka in registreringsbeviset.

Läs även: Samlarfordonsförsäkring

Läs även: Vad händer med din försäkring när du säljer din bil?

Vad kostar det att importera bil till Sverige?

Hur mycket det kostar att importera bil till Sverige beror på många olika faktorer. Till exempel vilken bil du ska köpa, hur du ska transportera bilen och vilket land du ska importera bilen från. Två faktorer som är avgörande för priset är om du ska köpa en begagnad eller ny bil och om du ska importera från land inom eller utanför EU.

Fasta kostnader som är enkla att räkna på är kostnad för:
  • ursprungskontroll
  • registreringsbesiktning
  • kontrollbesiktning
Nedan kan du läsa hur mycket det kostar att importera från Tyskland och USA.

Importera bil från Tyskland

Om du importerar en begagnad bil från Tyskland får du betala tysk moms på 19 %. Importerar du en ny bil ska du dock betala svensk moms på 25 %. Utöver moms måste du betala transport från Tyskland, ursprungskontroll, registreringsbesiktning och om det är en äldre bil även kontrollbesiktning. Största posten är transporten.

Importera bil från tyskland

Importera bil från USA

Om du importerar bil från USA får du betala tull 10 % och svensk moms på 25 %. Transportkostnaden är i regel cirka 15 000 kronor. Andra kostnader som tillkommer är transportförsäkringskostnader på 1,5 % och skeppsmäklaravgifter på cirka 5 000 kronor exklusive moms. Gör en noggrann kalkyl innan bilen importeras.

Mustang usa bil import

Frågor och svar

Hur mycket kostar det att importera bil från Tyskland?

Om du importerar en begagnad bil från Tyskland får du utöver bilen dessutom betala moms på 19 %. Om du köper en ny bil är momsen 25 %. Därtill måste du betala för transport - det billigaste alternativet är förstås att du transporterar bilen själv.

Hur mycket kostar det att importera bil från USA?

Om du importerar en bil från USA får du utöver bilen även betala 10 % i tull och 25 % i moms. Transport till Sverige från USA kostar cirka 15 000 kronor.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Så här gör du när du ska importera bil till Sverige.

Vinterdäck på snöig väg Vinterdäck: lagar och viktiga datum 2020
Mellan 1 december till 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. För dubbdäck är det andra regler...
Läs mer »


Bil på världkarta - grönt kort Grönt kort för bil - Ta med trafikförsäkringen på utlandsresan
Grönt kort fungerar som ett bevis på att din bil har en aktiv Läs mer »


Man som kör bil med sin familj Tips och råd inför din bilsemester
Har du ställt in charterresan i sommar? Passa på att åka på en bilsemester istället. Här får du tips inför ...
Läs mer »


Tvätta bilen
Din bil förtjänar att tvättas med jämna mellanrum. I den här artikeln får du lära dig hur du ...
Läs mer »


Hund kikar ut från varm bil Hund i bil: så skyddar du din hund på bästa sätt
Ska du och hunden på en biltur tillsammans? Oavsett om det är en längre resa eller bara ner till mataffären finns ...
Läs mer »


Byta till sommardäck Byta till sommardäck: datum och lagar 2021
Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Du bör inte byta till ...
Läs mer »


Statistik för 2018 Statistik för 2020: Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor
Hur mycket du betalar för din bilförsäkring beror på flera olika faktorer, bland annat hur gammal du är, vilken bil du ...
Läs mer »