Tankat fel bränsle - Täcker försäkringen feltankning?

Alla gör vi misstag ibland, både stora och små. Ett stort, och förvånansvärt vanligt misstag är att man råkar tanka fel. Att råka ut för en feltankning är inte så kul och kan resultera i ganska stora utgifter som man helst undviker.

Har du råkat tanka fel så behöver du inte känna sig ensam. Det är faktiskt så att bara i Sverige sker det 20 000 feltankningar varje år! Den vanligaste anledningen till att någon tankat fel är att man ännu inte har vant sig vid att man bytt bil och därmed drivmedel. En annan vanlig anledning är att man lånat bilen av någon i sin närhet som i sin tur inte kör samma bränsle som en själv.

Vad ska jag göra om jag tankat fel?

Det är en fråga som över 20 000 svenskar ställer sig varje år.

 1. 1. Först och främst: Starta inte motorn! Så fort du vrider om nyckeln så har det felaktiga bränslet börjat pumpas runt i motorn.
 2. 2. Försök absolut inte köra bilen till närmsta verkstad. Ring en bärgare direkt!
 3. 3. Anmäl skadan till ditt försäkringsbolag.

Hur mycket kostar det om jag tankat fel?

En feltankning kan bli en dyr historia. Det kan kosta allt mellan några tusen hela vägen upp till 65 000 - 70 000 kr. Allt beror på hur stora skador som sker på bilen som resultat av feltankningen.

I vissa fall kan det gå så långt att motorn blir helt förstörd. Allt beror på hur stora skador som sker på bilen som resultat av feltankningen. Då måste man se över värdet på bilen och utgå därifrån vad som ska göras. Har du en rätt så gammal bil som inte är så dyr kanske de inte ens är värt att laga. Men det går att undvika att det går så pass långt!

Tankat fel men inte startat motorn

Om du tankat fel men ännu inte startat motorn så kan det räcka med att bara pumpa ur tanken. Om du däremot startar bilen och börjar köra iväg så kan ett litet problem bli ett mycket större problem. Då pumpas bränslet runt i hela systemet. Det kan leda till att hela motorn blir förstörd.

Läs även: Hitta billigaste bilförsäkringen - steg för steg
Läs även: Kan jag teckna min bilförsäkring på någon annan?

Hur mycket bensin klarar en dieselbil?

Har du råkat tanka bensin i en diesel bil kan det vara kört. Skulle du råkat tanka bensin istället för diesel i din bil och ännu inte kört iväg så bör det räcka med att bara tömma bilen på det felaktiga bränslet och tanka upp nytt. Men om du däremot startat och kört iväg. Då finns risken att både insprutningssystemets högtryckspump och spridare har tagit skada. I värsta fall gått sönder helt.

Tankat bensin i en dieselbil

Men det finns ett till scenario. Som är ännu mer lömskt. Det är om du skulle tanka upp din dieselbil med bränsle, men fortfarande ha rätt så mycket diesel kvar i tanken. För då kommer bilen förmodligen rulla iväg som vanligt eftersom dieselbränslet tas upp först. Sen efter ett tag kommer bilen börja bete sig konstigt. Små spika, knacka och låta riktigt illa. Tillslut förmodligen dö på grund av att motorn havererar.

Det här skadas om du kör med bensin i en dieselbil:
 • Högtryckspump
 • katalysator
 • kolvar
 • vevaxel
 • spridare
 • cylinderlopp
 • lager
 • partikelfilter

Hur mycket diesel klarar en bensinbil?

Att tanka diesel i en bensinbil är inte alls lika vanligt eftersom tankslangen på en diesel bil oftas är större och därför inte får plats i en vanlig bensinbil. Men det betyder inte att de aldrig händer.

Har du råkat tanka diesel i en bensinbil så är det inte lika farligt som om du råkat göra det omvända. Tur i oturen. Oftast kan du klara dig utan dyra reparationer och kommer undan med att bara tömma motorn på det felaktiga bränslet. Kostnaden blir alltså enbart för bärgning till en verkstad samt tömning och priset för dieseln.

Du märker ganska direkt när du råkat tanka diesel i en bensinbil. Bilen börjar låta konstigt, gå väldigt illa. Blir trög och orklös. Tillslut ryker den som en skorsten innan den tillslut kommer att dö.

Hur undviker man feltankning?

Det bästa sättet att undvika feltankning är att vara noga med vilket bränsle din bil ska tankas med. Men vet du att du är du glömsk av dig så har vi några tips för att undvika att det blir fel.

Det bästa sättet att undvika feltankning är att vara noga med vilket bränsle din bil ska tankas med.

Många bilar har faktiskt markerat i tanklocket vilken typ av bränsle din bil ska tankas med. Ibland står det även över bilens tanklock vad som skall tankas som till exempel. “diesel”. Är du glömsk av dig kan det annars vara bra att sätta en liten sticker över eller på tanklocket som är iögonfallande så att du kommer ihåg att tänka till lite extra. Detta är kan vara speciellt viktigt om du har två olika bilar som går på olika bränsle.

Feltankningsskydd

För dig som vet med dig att vara extra klantig så finns det faktiskt något som heter feltankningsskydd. Det är ett speciellt, extra tanklock speciellt framtaget för dieselbilar. De är formade så att endast dieselpumpar går in i tanklocket. Ett sådant skydd kostar runt 500 kr styck.

Hur fungerar ett feltankningsskydd?
källa
Hur fungerar ett feltankningsskydd?
 • Feltankningsskydd ersätter det befintliga tanklocket och förhindrar dig att råka tanka bensin i en dieselbil.
 • Det förhindrar att du stoppar ner ett bensin munstycke i en dieseltank.
 • Framtaget för dieselfordon.

Drulleförsäkring och feltankning

Ett annat supertips om du är en sån som lätt glömmer kan vara att se till att du har en allriskförsäkring till din bilförsäkring. Även kallad drulleförsäkring. I drulleförsäkring ingår ersättning för skador som kan uppstå vid tex feltankning eller om någon skulle råka spilla läsk i bilen. Drulle ingår i vissa hel- och halvförsäkringar. Men läs på ordentligt innan så att du vet att du har de skydd du behöver. I vissa fall kan man lägga till drulleförsäkring mot en extra kostnad.

I tabellen kan du se vilken maxersättning samt självrisk respektive försäkringsbolag tillämpar på sin drulleförsäkring - oavsett årspremie.

Maxersättning samt självrisk för respektive försäkringsbolag
Försäkringsbolag Självrisk Maxersättning
Dina Försäkringar 1 500 kronor 50 000 kronor
Gjensidige 1 500 kronor 50 000 kronor
ICA Försäkring 1 500 kronor 100 000 kronor
Länsförsäkringar 1 800 kronor kronor 100 000 kronor
Moderna Försäkringar 1 500 kronor 50 000 kronor
Villaägarna 1 200 kronor 100 000 kronor

Hur gäller min bilförsäkring vid feltankning?

Men om du inte har drulle då! Hur gäller din vanliga bilförsäkring? Helst ska man nog ha drulle för att vara på den säkra sidan. Men har du en helförsäkring till din bil så kan du få pengar tillbaka för bärgning samt sanering som kostar någonstans mellan 10 000 till 15 000 kronor. Förutsatt att du ännu inte har startat och kör iväg bilen och på så sätt förstört motorn. Om du startat bilen kan det bli en extra självrisk på 20 %.

Hur gäller min bilförsäkring vid feltankning?

Om du kört iväg och det visar sig att motorn går sönder så kan det täckas av en halvförsäkring. Men det beror på hur långt bilen rullat samt hur gammal den är. En tumregel är att bilen inte ska vara äldre än 8 år och inte ha rullat mer än 10 000 mil. Man kan med andra ord säga att har du tänkt att tanka fel så är det bäst att se till att du har rätt tilläggsförsäkring.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Har du råkat tanka fel?

Staplar med mynt Bilskatt: när och hur mycket ska jag betala?
I Sverige måste man betala bilskatt för alla bilar som är registrerade och påställda. Hur mycket du ska betala in beror bland annat på ...
Läs mer »


Ställa av bil: så här fungerar det
Har du en bil som du inte använder? Då kan du ställa av den, så slipper du betala fordonsskatt och trafikförsäkring i onödan.En ...
Läs mer »


Pågående inbrott i bil vad gör jag nu? Inbrott i bilen - vad ska jag göra efter bilinbrott?
Har du råkat ut för inbrott i bilen? Då är det viktigt att du gör en polisanmälan och kontaktar ditt ...
Läs mer »


Hur skyddar bilförsäkringen vid viltolycka Hur skyddar bilförsäkringen vid viltolycka?
Ersättningen du kan få vid viltolycka beror på vad din bilförsäkring omfattar och om du har tecknat ett tillägg för ...
Läs mer »


sprucken glasruta Laga vindruta: det här behöver du tänka på
Har du fått en spricka i vindrutan? En skadad eller sliten ruta ökar risken för olyckor och därför är det viktigt att du bokar tid för att laga ...
Läs mer »


Hund kikar ut från varm bil Hund i bil: så skyddar du din hund på bästa sätt
Ska du och hunden på en biltur tillsammans? Oavsett om det är en längre resa eller bara ner till mataffären finns ...
Läs mer »


Man som kör bil med sin familj Tips och råd inför din bilsemester
Har du ställt in charterresan i sommar? Passa på att åka på en bilsemester istället. Här får du tips inför ...
Läs mer »