Hitta billigaste bilförsäkringen - steg för steg

Att hitta en billig bilförsäkring blir betydligt enklare om du tar hjälp av oss på Insplanet i stället för att leta på egen hand. Vi jämför försäkringar från Sveriges försäkringsbolag - och våra tjänster är helt kostnadsfria. Dessutom vet vi precis hur du ska gå tillväga för att hitta ett flertal billiga bilförsäkringar att välja bland.


Välj bland flera billiga bilförsäkringar

Hos oss kan du beräkna priset på din bilförsäkring och få erbjudanden från de försäkringsbolag som kan försäkra din bil. Vår rekommendation är att inför varje huvudförfallodag, den dag då din aktuella bilförsäkring löper ut, jämföra och beräkna vad priset för din bilförsäkring blir hos olika aktörer. På så sätt skapar du dig aktuell bild över hur priset som du betalar för din bilförsäkring står i förhållande till andra aktörers erbjudanden.

Det allra första du kan ta ställning till, är hur du vill fördela premie och självrisk. Generellt gäller att ju högre självrisknivåer du väljer, desto lägre försäkringspremie kan du få. Självrisken är den kostnad som du själv behöver stå för vid en skadehantering. Premien är den avgift som du betalar för försäkringen i fråga, alltså försäkringskostnaden.


Vad kostar en bilförsäkring?

Att äga en bil är dyrt och en utgiftspost som syns i hushållskassan. Eftersom bilen är en kostsam investering i sig, och som i de allra flesta fall dessutom används mycket flitigt, innebär bilägandet även höga utgifter i form av underhållning och skydd. Därför uppfattas just bilförsäkringen ofta som dyr, jämfört med övriga försäkringar i hushållet. Men priset beror helt enkelt på en kombination av höga ersättningskostnader och höga riskfaktorer.

Du kan välja att betala premien för din bilförsäkring månadsvis, kvartalsvis, halvårsvis eller som en årsavgift. Vad priset uppgår till varierar kraftigt. Det beror på vilken omfattning av skydd du vill ha, vilken bil du kör samt vilka förutsättningar du som försäkringstagare har. Ofta rör det sig om ett antal tusenlappar om året, exempelvis kan du läsa om snittpremien för olika bilmärken här, eller hur prisskillnaderna mellan olika län ser ut här.

En billig bilförsäkring får du genom att bortprioritera det skydd som just du och din bil inte är i behov av. Det kan till exempel handla om ett skydd som du tidigare sett som en självklarhet, men som i dagsläget inte längre behövs på grund av din nya livssituation eller bilens nuvarande skick. Därför kan det vara en god idé att reda ut vilket försäkringsbehov du faktisk har, med hjälp av vår Behovsguide.


Vad påverkar priset på bilförsäkringen?


Bilen som försäkras

Försäkringsobjektet, det vill säga bilen i fråga, är den faktor som väger allra tyngst när det kommer till att hitta en billig bilförsäkring. Aspekter såsom bilmärke, modell samt årsmodell, är de mest avgörande faktorerna i detta avseende. För att kunna beräkna priset på en bilförsäkring behöver du därför veta bilens registreringsnummer - helt enkelt för du på så sätt vet att det är just precis den bilen som resultatet av jämförelsen speglar.

Bilens värde speglar ju försäkringsbeloppet, alltså det belopp som ska försäkras. Med bilförsäkringens olika täckningsnivåer (trafik-, halv- respektive helförsäkring) väljer du sedan hur stor del av bilen du vill försäkra. Du kan även öka skyddet ytterligare genom att komplettera halv- eller helförsäkringen med en eller flera tilläggsförsäkringar.

Det som är ledande är värdet på bilen, det vill säga vad bilen uppskattas kosta att återställa ur ett försäkringsperspektiv. Bilmodeller med dyra reservdelar, hög inbrottsstatistik, bristande kvalitet i något avseende och så vidare, kan komma att kosta en del att försäkra. Står du inför ett bilköp kan du själv reflektera kring vad du tror gäller för bilens värdeutveckling under de år du planerar att äga bilen. En billigare bil är självklart billigare att försäkra än en dyrare.

Även extrautrustning påverkar priset på bilförsäkringen. Egenmonterad utrustning, samt avancerad teknik som inte ingår i bilens grundutförande, omfattas inte av bilförsäkringens skydd på samma sätt som det som grundutrustningen. Generell gäller lägre ersättningskostnader, framförallt om det i försäkringsbrevet inte är angivet vilka extra tillbehör som finns i bilen, och därmed utsätts för bland annat utökad stöldrisk och liknande.

Sist men inte minst, spelar den uppskattade körsträckan en viss roll för beräkningen av priset på din bilförsäkring. Det handlar alltså inte om hur lång den totala körsträckan har varit för din bil, utan snarare om hur mycket du förväntas använda bilen under den kommande försäkringsperioden. Helt enkelt för att försäkringsbolagen ska få en uppskattning om vilken typ av risker du kommer att utsättas för.


Personen som tecknar försäkringen

Försäkringstagaren, det vill säga du som tecknar bilförsäkringen och står som ägare av bilen, påverkar också priset på bilförsäkringen. Din livssituation i form av både ålder och boende har en tydlig inverkan vid en beräkning av priset på bilförsäkringen. Även vanor, såsom hur du kör samt förvarar din bil, kan komma att ha viss betydelse, allra helst om du vill ha en så billig bilförsäkring som möjligt.

Att hitta en billig bilförsäkring till en ung person är svårt. Generellt gäller att unga personer är högre representerade i trafikolycksstatistik. Därför tar försäkringsbolagen ut högre premier och ibland även högre självrisker för personer under 25. Billigast bilförsäkring får de personer som befinner sig mitt i livet. Att åldern har en inverkan på försäkringspremien skapar lätt frustration, allra helst bland de yngre bilägarna.

Att komma ifrån orättvisa prissättningsstrategier är av vissa aktörer i försäkringsbranschen ett prioriterat område. Det är en av de främsta anledningarna till varför det bara under de senaste åren har introducerats mer nytänkande försäkringslösningar, som med hjälp av modern teknik skapar en mer rättvis prissättning bland bilförare. Utvecklingen går sakta men säker framåt och skapar goda möjligheter för säkra förare att få billiga bilförsäkringar.

Även var du som försäkringstagare bor har betydelse för uträkningen av bilförsäkringens pris. Anledningen till detta är förstås att vissa områden helt enkelt uppnår högre siffror i skade-, olycks- och brottsstatistik. Din specifika boendeform, det vill säga om du bor i en hyreslägenhet, en bostadsrättslägenhet eller en egen villa har också viss inverkan på bilförsäkringens premie, framförallt hos vissa försäkringsbolag.

En del försäkringsbolag premierar de som bor i en villa eller bostadsrätt, före de som bor i en hyresrätt. Men din boendesituation påverkar även dina möjligheter till förvaring av din bil, nattetid. Kan du förvara bilen i ett låst garage anser en del försäkringsbolag att du minskar vissa risker, såsom inbrott och skadegörelse, jämfört med att parkera bilen på gatan - och du kan därmed får en lägre försäkringspremie.


Är du överförsäkrad?

Att vara överförsäkrad innebär att du betalar för skydd som inte kommer att användas. Är du som försäkringstagare dåligt insatt i de delar av försäkringen som du faktiskt betalar för, innebär det att du lätt kan komma att bli överförsäkrad. Det är upp till dig själv avgöra om du är rätt skyddad, men även ha en uppsyn över de delar av försäkringen som kan komma att löpa ut och alltså inte längre gälla, trots att du fortfarande betalar för dem.

Ett exempel kan vara drulleförsäkringen, som slutar gälla efter ett antal körda mil. Det är i regel vara i samband med att maskinskadeförsäkringen upphör att gälla, vilket brukar vara när bilen kört ett visst antal mil. Om du inte jämför din bilförsäkring regelbundet, kan det bli så att du fortsätter att betala för skydd som alltså inte längre gäller. Detta eftersom det är omöjligt för försäkringsbolagen att löpande veta hur långt just din bil har kört.

Vi på Insplanet hjälper dig gärna att se över dina möjligheter att hitta en så billig bilförsäkring som möjligt. Vill du ha hjälp när du jämför och beräknar pris på din bilförsäkring är du varmt välkommen att slå oss en signal på 08 - 51 000 000 och tala med en av våra kunniga försäkringsrådgivare. Vi vill göra det lätt att hitta rätt försäkring - och till rätt pris dessutom!E-post: info@insplanet.com
Direktnummer: 08-51 00 00 42
Fakta om Bilförsäkring

Volvo
När du letar efter den bästa försäkringen för din Volvo är det viktigt att jämföra vad olika försäkringar kostar och vad som ...

Läs mer om Volvo försäkring »
Volkswagen
För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Volkswagen bör du självklart jämföra olika alternativ innan du bestämmer dig för vilket ...

Läs mer om Volkswagen försäkring »
Audi
För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Audi är det två saker du bör fundera på. Delvis hur mycket din bil används, men även hur din ...

Läs mer om Audi försäkring »
BMW
Den bästa bilförsäkringen till din BMW hittar du genom att jämföra olika bilförsäkringar med varandra. Det hjälper vi på Insplanet dig med. Vi ...

Läs mer om BMW försäkring »
Ford
En billig Ford bilförsäkring, som ger rätt skydd om olyckan är framme, hittar du lättast genom att se över och ...

Läs mer om Ford försäkring »
Renault
Renault företaget:Louis Renault startade det franska bilföretaget Renault 1899 tillsammans med hans bröder Fernand och Marcel. Under...

Läs mer om Renault försäkring »
Kia
Kia - FöretagetÖversatt till svenska skulle Kia betyda något i stil med ”Kommer från Asien” eller ”Framåtskridande från...

Läs mer om Kia försäkring »
Skoda
Oavsett vilken Skodamodell du har vill du självklart hitta rätt bilförsäkring för just dig och din bil. Det ...

Läs mer om Skoda försäkring »
Nissan
Företaget: Nissan Motor Co Ltd är ett japanskt företag som grundades 1928 och tillverkar både personbilar, lastbilar och ...

Läs mer om Nissan försäkring »
Opel
När du jämför bilförsäkringar för din Opel bör du inte enbart titta på priset, även om du vill hitta en så ...

Läs mer om Opel försäkring »
Porsche
Jämför olika bilförsäkringar till din Porsche innan du bestämmer dig för vilket bolag du vill teckna hos. Vi på
Läs mer om Porsche försäkring »
Citroen
Den bästa bilförsäkringen till din Citroën hittar du lättast genom att jämföra olika försäkringsbolags utbud. För att underlätta ditt letande hjälpte vi på ...

Läs mer om Citroen försäkring »
Peugeot
Din Peugeot, gammal som ny, försäkrar du bäst genom att jämföra bilförsäkringar samt avgöra vilken nivå du behöver på ditt skydd. Billigast ...

Läs mer om Peugeot försäkring »
Subaru
Företaget Subaru: Det japanska bilmärket Subaru har främst blivit känd för att i stort sett alla modeller är fyrhjulsdrivna. Detta...

Läs mer om Subaru försäkring »
Toyota
Du hittar den bästa bilförsäkringen till din Toyota genom att jämföra såväl pris, villkor innehåll mellan olika försäkringsbolag. Även om det grundläggande skyddet i ...

Läs mer om Toyota försäkring »
Saab
Jämför bilförsäkring SaabFör att hitta den bästa bilförsäkringen till din Saab bör du fundera på hur, var och när du kör. Då det övergripande innehållet är ...

Läs mer om Saab försäkring »
Seat
Till din Seat hittar du den bästa bilförsäkringen genom att se över ditt behov av skydd och samtidigt ställa detta mot det utbud som finns inom försäkringsbranschen. Du ...

Läs mer om Seat försäkring »
Mazda
Till din Mazda ska du självklart teckna den bästa bilförsäkringen du kan hitta, men även till det bästa priset. Att betala onödigt höga premier för ditt ...

Läs mer om Mazda försäkring »
Hyundai
Företaget:Den första bilen som företaget Hyundai tillverkade på egen hand var Hyundai Pony år 1975. Tidigare hade de ...

Läs mer om Hyundai försäkring »
Honda
För att hitta den bästa bilförsäkringen till din Honda kan det vara klokt att jämföra olika försäkringsbolags utbud och priser. Det kan nämligen skilja en hel ...

Läs mer om Honda försäkring »
Fiat
Fiat FöretagetFiat är en Italiensk storkoncern med fokus på bilar, motorcyklar och andra motorfordon. ...

Läs mer om Fiat försäkring »
Mini
Företaget Mini – Precis som namnet antyder är detta en mycket liten bilmodell. Den första modellen presenterades 1959 av BMC och fram till år 2000 ...

Läs mer om Mini försäkring »
Jeep
Idag används ordet Jeep sin ett begrepp för fyrhjulsdrivna bilar som tar sig fram i eländig terräng. Begreppet kommer från just bilmodellen Jeep som var ...

Läs mer om Jeep försäkring »
Lexus
En bra bilförsäkring till din Lexus hittar du enkelt genom att jämföra alternativ från olika försäkringsbolag. Vid en första ...

Läs mer om Lexus försäkring »
Jaguar
Företaget:Jaguar är ett brittiskt bilmärke som började tillverka sidovagnar till motorcyklar 1922. Detta under namnet ...

Läs mer om Jaguar försäkring »
Chrysler
Den bästa bilförsäkringen till din Chrysler får de genom att jämföra utbudet bland olika försäkringsbolag. Bra villkor kan exempelvis handla om att du som är ...

Läs mer om Chrysler försäkring »
Mitsubishi
Att jämföra utbudet bland olika försäkringsbolag innan du tecknar en bilförsäkring till din Mitsubishi ger dig helt rätt förutsättningar för att du ska ...

Läs mer om Mitsubishi försäkring »
Ferrari
Ferrari grundades av italienaren Enza Ferrari (1928) och sedan dess har biltillverkningen skett i Italien. Företaget började med att tävla i racing ...

Läs mer om Ferrari försäkring »
Land Rover
Landrover: Bilmärket Landrover ägs och av det indiska företaget Tata Motors. Grundidén till modellen kom då britterna ville ...

Läs mer om Land Rover försäkring »
Suzuki
Företaget: Länge förknippades Suzuki bara med motorcyklar, en bransch där de fortfarande är mycket stora, men idag erbjuder de även ...

Läs mer om Suzuki försäkring »
Chevrolet
Den bästa försäkringen till din Chevrolet kan vi på Insplanet hjälpa dig att hitta. Vi ser över och jämför Sveriges försäkringsbolag, och ger dig en enkel och ...

Läs mer om Chevrolet försäkring »
Alfa Romeo
FöretagetAlfa Romeo är ett italienskt bilmärke som är mest känd för sina sportmodeller. Men redan under 60- och ...

Läs mer om Alfa Romeo försäkring »
Smart
Företaget Smart: Bilmärken Smart tillverkas idag av Mercedes-Benz men var från början ett projekt mellan Volkswagen och ...

Läs mer om Smart försäkring »
Märkesförsäkringar
Idag så erbjuder nästan alla försäkringsbolag bilförsäkringar och det kan skilja sig en hel del åt mellan olika bilförsäkringar.Dels ...

Läs mer »
Trafikförsäkring
Trafikförsäkringen är ett lagstadgat krav för alla bilar i trafiken. Den ger ersättning till andra trafikanter när de, deras fordon eller ...

Läs mer »
Halvförsäkring
Som bilägare har du stora möjligheter att påverka priset på din bilförsäkring. Därför ska du alltid jämföra halvförsäkringar från olika ...

Läs mer »
Helförsäkring
När det kommer till bilförsäkringar har du som bilägare mycket att säga till om. Genom att jämföra helförsäkringar är det enkelt att ...

Läs mer »

Läs mer om Bilförsäkring

Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor
Västerbottenborna, tillsammans med Gotlänningarna och Kalmarborna, är de som kommer undan med lägst snittpremier på sina ...

Läs mer »
Hitta billigaste bilförsäkringen - steg för steg
Att hitta en billig bilförsäkring blir betydligt enklare om du tar hjälp av oss på Insplanet i stället för att leta på egen hand. ...

Läs mer »
Två av tre betalar fel pris för sin bilförsäkring
Att två av tre försäkringstagare inte jämför olika alternativ innan de tecknar en ny bilförsäkring innebär att de riskerar att få ...

Läs mer »
Jämför din bilförsäkring med andra bilförsäkringar
För att jämföra bilförsäkringar behöver du kunna identifiera de risker som din bil utsätts för mest och samtidigt väga in hur väl...

Läs mer »
Parkeringsskada
Att komma tillbaka till bilen och upptäcka en skada på karossen är inte särskilt roligt. Har förövaren dessutom smitit från platsen - vilket alltför ofta är regel ...

Läs mer »
Hur skyddar bilförsäkringen vid viltolycka?
Ersättningen du kan få vid viltolycka beror på din bilförsäkrings omfattning, och framförallt om du har tecknat ett tillägg för ...

Läs mer »
Krock med rådjur, älg, vildsvin eller annat vilt
En djurkollision är en otäck upplevelse som kan påverkar din handlingsförmåga för en stund. Här kan du läsa om vad du ska tänka på ...

Läs mer »
Vägassistans
Vägassistans, vilket även kallas assistansförsäkring eller bilassistans, är en av de mest populära tilläggsförsäkringarna till bilförsäkringen. Med en ...

Läs mer »
Stenskott
Oavsett hur ansvarsfull bilägare och förare du är, kommer du förmodligen råka ut för stenskott förr eller senare. Plötsligt smäller det till på bilrutan och ett tråkigt ...

Läs mer »
Hur fungerar betala-som-du-kör-försäkringar?
Betala-som-du-kör-försäkringar riktar sig främst till säkra och trygga bilförare, eller till bilägare som kör mindre än genomsnittet. ...

Läs mer »
tillägg i bilförsäkringar Tillägg att köpa till bilförsäkringen
Till din bilförsäkring finns ett antal tilläggsförsäkringar som kan ingå eller tecknas utöver både
Läs mer »
Behovsguiden
Vad är behovsguiden?Behovsguiden är en komplett guide som hjälper dig att ta reda på vilken bilförsäkring som passar dina specifika försäkringsbehov allra ...

Läs mer »
På väg till eller från midsommarfirandet? - Då inträffar flest olyckor!
- Då inträffar flest ...

Läs mer »
Vårtecken vi gärna undviker
Blåsippan ute i backarna står framrutan spräcks utav grusiga spår. Läcka i stugan och en sjunkande båt ...

Läs mer »
Kör du som andra i din ålder?
Tjugoåringar och femtioåringar har mer gemensamt än förväntat. Samtidigt kostar trettioåringarna på sig något dyrare bilar. Och fyrtioåringarna, de visar sig ...

Läs mer »
Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor
Västerbottenborna, tillsammans med Gotlänningarna och Kalmarborna, är de som kommer undan med lägst snittpremier på sina bilförsäkringar. De som...

Läs mer »
Bilmärkena med lägst försäkringskostnad
Från billigast till dyrast - vi på Insplanet har listat 39 bilmärken och rankat dem efter hur mycket de ...

Läs mer »
Samlarfordonsförsäkring
I de fall som en bil, eller annat fordon, främst används som ett samlarobjekt är samlarfordonsförsäkring ett mer passande alternativ mot den...

Läs mer »
Det är viktigt att ha rätt skydd
Det är inte bara du utan även dina medtrafikanter som kan komma att skadas i trafiken. Att du har en bilförsäkring är därför ...

Läs mer »
Billig bilförsäkring för alla
Vi är alla tvungna att ha en bilförsäkring om vi har en bil. Många tänker att man kanske inte behöver en om man har en äldre bil...

Läs mer »

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Följ oss på Google+

© 1999-2017 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00