Elbilens historia

Redan i början på 1800-talet hade man allt som behövdes för att tillverka elbilar: hästvagnar, motorer och laddbara batterier. Holländske professorn Sibrandus Stratingh spann vidare på det och 1835 tillverkade han ett självgående fordon som bara vägde 3 kilo men som endast kunde rulla fram av egen maskin i 15 minuter.

Elektriskt lokomotiv och elbåt

Genombrottet för självgående fordon fick vänta och istället byggde skotten Robert Davidson ett elektriskt lokomotiv som han demonstrerade 1842. Tillsammans vägde lok och vagnar 13 ton och topphastigheten var 6 kilometer i timmen. Så långt kom man tyvärr aldrig eftersom räckvidden för Davidsons lok var ynka 2 kilometer.

Den korta räckvidden övertygade människor om att framtiden drevs av ånga och inte elektricitet. Eldare, kolgruvearbetare och lokförare ansåg dessutom att lokomotivet hotade jobben. Både Davidsons drömmar och loket slogs i spillror. Desto bättre gick det för von Jacobis elbåt som drog fram i 3 knop på Sankt Petersburgs vatten 1839.

Trouvé presenterar sin elbil

Samma år som von Jacobi imponerade på Sankt Petersburgsborna med sin elbåt föddes Gustave Trouvé. Fram till sin död 1902 skapade han i runda slängar 70 olika uppfinningar. Bland annat den första utomhusbordaren men framför allt det som kan betraktas som den första elbilen – även om den mest liknande en 3-hjulig trampcykel.

Trouvé visade stolt upp sin elbil på en mässa i Paris 1881 och det inspirerade andra att satsa på eldrift – framför allt brittiska konstruktörer. Tyvärr satte myndigheter och polis käppar i hjulen med lagar och regler som hämmade utvecklingen. Snart hade Frankrike och Tyskland gått om brittiska konstruktörer inom utvecklingen av elbilar.

Frankrike dominerar bilindustrin

I mitten på 1890-talet dominerade Frankrike bilindustrin och ledde utvecklingen av elbilar. Charles Jeantaud som tillverkade hästvagnar i sin verkstad byggde 1894 den första elbilen som faktiskt gick att använda. Batteriet vägde 450 kilo och maxfarten var 21 kilometer i timmen. Jeantauds elbil startade en revolution som tog fart i Paris.

Läs även: Ladda elbil hemma: så minimerar du riskerna för brand

Invånarna i Paris använde Jeantauds elbil som taxi och rika familjer köpte sina egna elbilar. Kuskarna förvandlades till chaufförer. Tyvärr hade elbilen kort räckvidd och lång laddtid – till skillnad från bilar med förbränningsmotorer som kunde åka långt och tankas fort. Däremot slog en annan elbil världsrekord i hastighet 1898 – 63 km/h!

Elbilen bryter ny mark

Tack vare tävlingar i höghastighetskörning bröt elbilarna ny mark. Belgaren Camille Jenatzy – Den Röde Djävulen – sprängde 100 km/h-vallen med sin elbil Aldrig Nöjd 29 april 1899. Det bevisade att elbilar kunde köra fort men batteriet i Aldrig Nöjd var dessvärre tomt efter 1 000 meter. Sedan behövde batteriet laddas i 24 timmar.

Österrikiske biltillverkaren Ludwig Lohner satsade i slutet på 1800-talet på elbilar för att rädda miljön. Han anställde en ung Ferdinand Porsche och tillsammans skapade de elbilar som snabbt blev populära. Men efter ett studiebesök i Frankrike förstod den unge Porsche att elbilen snart var chanslös mot bilar med förbränningsmotorer.

Läs även: Ladda elbil – hur mycket kostar det?

Bajskriser i metropolerna

I slutet av 1800-talet drabbades städer som London och New York av bajskriser. I takt med att människor flyttade in till städerna ökade antalet hästar. Ett färdmedel som människan använt i alla tider. Dessvärre blev hästarna ett allvarligt hot mot både hälsa och miljö. Gator i städerna började stinka av bajs, urin och hästkadaver.

Eltaxi blev snabbt en succé i metropolerna. Fortfarande var laddtider och räckvidd ett problem, men Henry Morris och Pedro Salom – som tillverkade elbilar tillsammans – löste det genom att ha laddstationer runt om i städerna. När batteriet började ta slut körde chauffören dit för att byta till ett färdigladdat batteri. Effektivt och smidigt.

Dödsstöten för elbilen

Snart tog utvecklingen en annan väg. I Detroit 1908 fick en man sin käke avslagen av en startvev på en Cadillac. Olyckan kostade honom livet. För att undvika fler olyckor fick Charles Kettering uppdraget av Cadillac att hitta en lösning. Tillsammans med duktiga konstruktörer presterade Kettering den elektriska startmotorn.

Den elektriska startmotorn blev tyvärr dödsstöten för elbilen. Inte förrän i början på 2000-talet väcktes intresset för elbilen igen. Det var då tre amerikaner grundade Tesla, ett bilmärke döpt efter ingenjören och uppfinnaren Nikola Tesla. Idag är bilmärket Tesla mer eller mindre synonymt med elbilar och leder utvecklingen in i framtiden.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Källa: Teknikensvarld


Relaterade artiklar


Så här gör du när du ska importera bil till Sverige. Importbil: Så importerar du bil till Sverige
Du kan spara pengar på att importera bil från till exempel Tyskland eller USA. Men det finns fler anledningar till ...
Läs mer »


När du ska hyra bil utomlands kan du gå till en märkesuthyrare för att göra det enkelt eller till en hyrbilsförmedlare för att få det bästa priset. Hyra bil utomlands: Allt om kostnad och hyrbilsförsäkring
Hyrbil är ett bra alternativ när du vill uppleva landet du besöker. Du blir flexibel och kan åka när och ...
Läs mer »


Vilken försäkring man har kan vara lättare att glömma än vad man kanske tror. Vilken bilförsäkring har jag?
Har du glömt vilken bilförsäkring du har? Det är lätt hänt om man betalar med autogiro och låter bilförsäkringen förnyas automatiskt ...
Läs mer »


Elbilens historia
Redan i början på 1800-talet hade man allt som behövdes för att tillverka elbilar: hästvagnar, motorer och laddbara batterier. Holländske ...
Läs mer »


Stenskott på bilruta Stenskott
Även om du är en ansvarsfull förare kommer du förmodligen råka ut för stenskott förr eller senare. Även om skadan orsakas av någon annan så är det din ...
Läs mer »


Statistik för 2021 Så mycket kostar bilförsäkringen 2021
Hur mycket du betalar för din bilförsäkring beror på flera olika faktorer, bland annat på var du bor. Därför skiljer sig ...
Läs mer »


Byta till sommardäck Byta till sommardäck: datum och lagar 2022
Mellan den 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Du bör inte byta till ...
Läs mer »