Så får du villan att kosta mindre

2009-02-25

I takt med att kostnader stiger för villaägarna, blir det allt viktigare att spara på så mycket som möjligt. Många ligger kvar med villaförsäkringen i samma bolag under lång tid, för att man kanske inte orkar byta. Detta trots att det kan skilja flera tusen kronor mellan olika villaförsäkringar, visar Insplanets återkommande undersökningar. Men det är lättare att spara pengar och byta försäkring än man kanske tror.

Villa eller villahem? En villahemförsäkring är en försäkring som täcker ditt hus och där även hemförsäkring ingår. En villaförsäkring å andra sidan är egentligen en försäkring endast för byggnaden. I dagligt tal säger dock de flesta villaförsäkring även om man egentligen menar villahemförsäkring. Men har du en hemförsäkring på annat håll, exempelvis genom ditt fackförbund, då ska du vara noga med att bara teckna en villaförsäkring för själva byggnaden.

Glöm inte rabatterna. Försäkringsbolagen vill gärna att deras kunder ska ta hand om sina hus. Därför finns det fler och fler installationer du kan få rabatt för. Sådant som de flesta har, till exempel brandvarnare och jordfelsbrytare, ger inte prisavdrag hos alla försäkringsbolag (men fortfarande hos en del). Men godkända inbrotts- och brandlarm, liksom säkerhetsdörrar, ger nästan alltid sänkt årspris. Dessutom ger villaförsäkring nästan alltid en flerförsäkringsrabatt om du har övriga försäkringar i hushållet som bilförsäkring, i samma försäkringsbolag.

Spar på elen. Energi är för många den största omkostnaden för villaägandet. Det finns flera sätt att nå en mer effektiv uppvärmning. Bergvärme och luftvärmepump har tillhört de mest populära investeringarna för husägare de senaste åren. För dig som inte gjort den typen av investeringar kan det vara rätt att passa på nu, när du kan få ROT-avdrag för installationskostnader. Observera att riksdagen inte fullt fastslagit vilka typer av arbeten som omfattas av avdraget. Följ utvecklingen på Skatteverkets informationssidor innan du fattar dina slutgiltiga beslut om större renoveringar och investeringar.

Passa på att göra andra reparationer. Vissa typer av arbeten står dock helt klart att de omfattas av ROT-avdraget. Ett annat sätt att minska uppvärmningskostnaderna är exempelvis tilläggsisolering i äldre hus. Den som vill passa på att fräscha upp ytskikt eller el- och våtrumsinstallationer kan få avdrag för arbetskostnader i samband med detta.

Jämför din villaförsäkring nu!

PRISEXEMPEL
 
Familj med två barn, Mellansverige 2 vån och källare, byggyta 100 m2, boyta 180 m2 Garage 15 m2 Villahemförsäkring, 500 000 kr i lösöre Brandvarnare, brand- och inbrottslarm Tillägg: Allrisk hem, allrisk villa
       
Försäkringsbolag Årspremie
Sveland 3 878 kr
Auro Försäkring 4 310 kr
SalusAnsvar 4 704 kr
Moderna Försäkringar 4 984 kr
Gjensidige 5 121 kr
Länsförsäkringar 6 462 kr
If... 6 705 kr
       
Att spara som mest: 2 827 kr

[ Tillbaka ]

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00