Res med rätt skydd i sommar

2008-02-19

Senvinter och tidig vår är tiden då vi drömmer om sommarhalvårets resor, planerar och bokar in. En del av den goda reseplaneringen är försäkringsskyddet. Olika försäkringar kan dock vara krångliga att hålla isär, och du vill förstås inte försäkra dig dubbelt eller på fel sätt. Det är värt att ta reda på vad som gäller innan du reser! I din hemförsäkring ingår alltid ett grundskydd vid resa, som är sig likt oavsett vilket bolag du har. I grundskyddet ingår som regel:

  • Hemresa vid akut sjukdom eller olycksfall, även när en nära anhörig blir allvarligt sjuk hemma i Sverige.
  • Hemtransport från utlandet vid dödsfall.
  • Ersättning för nödvändiga och skäliga kostnader för läkarvård, sjukhusvård, behandling, hjälpmedel och lokala resor för vård och behandling som har föreskrivits av behörig läkare.
  • Giltighetstiden 45 dagar för grundreseskyddet i hemförsäkringen är lika hos i stort sett samtliga försäkringsbolag, räknat från resans startdatum i Sverige.

Till hemförsäkringen kan man sedan hos de flesta bolag köpa en resetilläggsförsäkring, som ger försäkringsskydd vid ett antal ytterligare skadehändelser som kan inträffa i samband med resa. Resetillägget kan kosta olika mycket, men vanligen kring 300-400 kr extra på grundpriset. Skyddet i resetillägget kan variera något mellan olika bolag, men vanliga händelser är:

  • Bagageförsening. Om dina resväskor hamnar på villovägar kan du få pengar till ersättningskläder och utrustning.
  • Försening vid in- och utresa. Det händer att tåg, tunnelbanor och trafik orsakar att du inte hinner med din utresetransport.
  • Avbeställningsskydd. Detta skydd ger dig möjlighet att få pengarna tilbaka för resan om du blir sjuk (läkarintyg krävs). Ett sådant skydd ingår ibland om från din bankkortsleverantör om du betalar resan med kort. Det gäller dock inte alla, kontrollera dina kortvillkor!

För längre resor, utlandsvistelser som sträcker sig längre än 45 dagar, kan du köpa fristående reseförsäkringar. De tecknas antingen som förlängande påbyggnadsförsäkringar som tar vid när hemförsäkringens 45 dagar löpt ut, eller som helt fristående för dig som saknar hemförsäkring. Vad skiljer då en fristående reseförsäkring från reseskyddet i hemförsäkringen? Den fristående är lite dyrare, och priset beror bland annat av hur länge du ska vara borta. Vilken typ av semester det är, till exempel klättring, dykning, safari eller en arbetsvistelse spelar också in för priset, liksom vilket land du reser till. Vid resa inom EU ska du beställa kort från Försäkringskassan i Sverige och ta med på resan, så får du vård i det EU-land du vistas i. En fristående reseförsäkring för en tremånaders resa till Asien kan kosta från dryga tusenlappen vid förlängning av hemförsäkringens skydd, till flera tusen kronor för en fristående. I de allra flesta fall blir det mest lönsamt att se till att ha ett bra reseskydd i hemförsäkringen, inklusive eventuellt resetillägg, och sedan teckna en förlängande reseförsäkring om du ska vara borta mer än 45 dagar. Beskriv din tänkta resa för en försäkringsrådgivare, så hjälper han eller hon dig att hitta rätt skydd utan att du får betala för mycket.

Sköna resedrömmar önskar vi på Insplanet!

Prova Insplanets resetjänst och köpguiden som underlättar valet mellan olika alternativ!

[ Tillbaka ]

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00