Rätt försäkrad för sportlovet?

2008-01-22

Om någon månad börjar sportlovsveckorna runt om i Sverige. En mängd aktiviteter arrangeras av kommunernas olika verksamheter, men också av en rad fritidsorganisationer. Utöver det åker många svenskar på egna resor till skidorter både utomlands och i Sverige. I dagens brev synar Insplanet några av de vanligaste frågorna i samband med sportlovsresorna. Det kan vara frågor om hur hemförsäkringen täcker olyckor och läkarvård, vad som gäller vid off-piståkning, om brädan blir stulen vid afterskin, eller vad som händer om du tappar bort en skida under pudersnö. Hos i stort sett alla försäkringsbolag är en grundläggande reseförsäkring inkluderad i hemförsäkringen. Prata med ditt bolag eller med en försäkringsförmedlare och fråga vad som ingår i din försäkring. Kanske bör du byta försäkrinsgbolag! Oavsett hur du reser kan det vara bra att ha ett så kallat utlandsresekort (servicekort) som intygar att du har en hemförsäkring med reseskydd. Det använder man om man behöver visa upp det för exempelvis vårdinrättningar utomlands. Om du saknar utlandsresekort kontakta ditt försäkringsbolag så skickar de dig utan extra kostnad. Här är några konkreta råd i några olika situationer på vintersemestern:

  • Se till att paketera ditt bagage väl så att inget trillar loss eller lätt kan plockas bort. Om ditt bagage blir stulet ingår det normalt i bortaskyddet, som ersätter dig vid stöld. Försäkringsbolagen kräver dock att du försvårat för tjuven, du får till exempel inte lämna bagage obevakat om det inte är inlåst.
  • Om dina skidor blir stulna kräver försäkringsbolaget att du gjort allt som kan förväntas i förebyggande syfte. Lås in skidorna under natten. Dela på skidorna när du tar av dig dom i backen eller på after skin. Det går numera att köpa små vajerlås att låsa fast skidorna i stället med. I allmänhet gäller att man har följt vanliga aktsamhetskrav.
  • Om du råkar bryta av en skida eller tappar bort skidor eller snowboard på grund av en "plötslig oförutsedd händelse" måste du normalt ha en allriskförsäkring (drulle) för att kunna bli ersatt av ditt försäkringsbolag.

Har du tänkt dig att åka off-pist kan reglerna variera mycket mellan varje försäkringsbolag, och då bör du definitivt kontakta en försäkringsförmedlare eller ditt försäkringsbolag direkt för att beskriva just din situation ochg vad som gäller. Här behöver du gå lite på djupet i försäkringsvillkoren (innan du går på djupet i lössnön!). Skadar du dig i backen och behöva omedelbar läkarvård på plats, eller hemresa av medicinska skäl, är ersättning för dessa kostnader inkluderat i hemförsäkringens grundläggande reseskydd. Ett komplement av antingen ett tillägg till hemförsäkringen, fritidsolycksfall, kan ge dig ersättning för bestående men. Har du en fristående olycksfallsförsäkring är detta att rekommendera, då denna även kan ersätta rehabiliteringskostnader och vanligen har högre ersättningsbelopp vid medicinsk invaliditet. Om du råkar ut för en skada utomlands ska du i regel inte ringa hem till ditt försäkringsbolag i Sverige. Istället kontaktar du SOS international (telefonnummer +45 701 05 050) eller andra larmcentraler likt, Euro-Alarm och Europe Assistance. Larmcentralerna är serviceorgan till försäkringsbolagen, de har samarbetsavtal. Vill du ha hjälp och rådgivning om just din resa?

Kontakta en försäkringsförmedlare hos Insplanet

[ Tillbaka ]

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00