Låt julen bli fridfull utan olyckor

2007-12-11

Julen är de levande ljusens tid, och runtom i våra hus tänder vi nu miljontals adventsstakar och andra ljus. Friden kan dock snabbt förbytas i olycka, om ljus lämnas obevakade. Med mycket spring i huset från husdjur, barn och gäster ökar också risken att möbler välter saker och kommer i kontakt med öppen eld. Brandolyckorna i Sverige ökar markant varje år i december på grund av detta. Därför är det väl värt att vidta några åtgärder för att skydda sitt hem och sina nära och kära. Låt det bli en del av julens omtanke.

Svenska Brandskyddsföreningen rekommenderar följande åtgärder för ett säkrare julfirande: - Testa att brandvarnaren fungerar. - Tänd bara ljus i obrännbara ljusstakar. - Ta bort mossa och andra brandfarliga dekorationer. - Lämna aldrig tända ljus obevakade. - Ha inte levande ljus i granen. - Julgransbelysningen och andra elapparater ska stängas av med strömbrytare eller genom att dra stickkontakten ur vägguttaget. Om olyckan trots det skulle vara framme gäller det att vara beredd även på att kunna släcka bränder snabbt.

Utrustning som bör finnas delvis eller i sin helhet i varje hem är:

- Brandsläckare (pulver). Glöm inte att pulversläckaren endast behåller tillräckligt tryck under en begränsad tid! Kontrollera släckaren genom leverantören med jämna mellanrum.

- Brandfilt, för kvävning av eld i soffor och andra möbler.

- Brandvarnare, helst nätansluten (så att inte batteriet ovetande är slut).

- Spisvakt. Under julen är det storkok, långkok och väldigt mycket matlagning. Mitt i alla annan aktivitet är det lätt hänt att glömma saker på spisen.

Ibland säljs brandskyddsutrustning i olika paket. En god nyhet är att vissa försäkringsbolag ibland ger rabatt på premien om man har en eller flera av ovanstående saker hemma. Följande gäller sedan för brandskador i försäkringen: Din villa- och/eller hemförsäkring ger ersättning för skador på egendom orsakade av brand, och även för rökskador. Ersättning för lättare sotskador från stearinljus i vanlig användning ersätts dock ej.

Ansvarsskyddet i försäkringen ersätter skador som en brand från ditt hem kan orsaka på andras egendom. Även av den anledningen är det väldigt viktigt att du har en hemförsäkring! Inför julen när många nya klappar hittar sin väg in i hemmet, är det bra att se över sin hemförsäkring så att man har rätt lösöresbelopp. Diskutera med en förmedlare så får du rätt försäkringsbelopp för din lösa egendom.

Tänk klokt så blir advent och jul till den fridfulla, vackra högtid den är menad att vara. God jul och gott nytt år önskar vi på Insplanet!

[ Tillbaka ]