Skydda hemmet när du är bortrest

2008-06-24

Semestertiderna är här, och många lämnar hemmet för en tids välbehövlig semester. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet anmäldes drygt 16 000 fall av inbrottsstölder i bostad under hela år 2007, i hela landet. Det var en ökning med 13% jämfört med föregående år. Innan du åker bort bör du se över både ditt inbrottsskydd och dina försäkringar! Polisen tipsar om att se över det grundläggande skyddet, och inte bara förlita sig på larm. De flesta inbrotten sker när man lämnat hemmet för en kort stund, eller till och med befinner sig på tomten på baksidan av sitt hus. Med grundläggande skydd menar polisen att inte lämna framdörren öppen, skruva igen fönster som inte brukar öppnas, förvara plånboken på annan plats än i hallen, att överhuvudtaget inte ha värdesaker i tamburen, samt att ha en bra grannsamverkan.

Förebygg brott - Förse dörrarna med godkända lås i samråd med låssmed - Förse fönster i bottenvåningen med lås - Förse källare med lås - Märk och fotografera värdefulla föremål - Installera godkänt inbrottslarm

Innan du åker bort - Ta in posten och be någon ta in den när du är borta - Sätt in en timer som tänder din belysning inomhus - Låt någon du känner parkera på din uppfart - Ha någon som sköter din gräsmatta och som använder din soptunna - Förvara trädgårdsredskap inlåsta så att de inte kan användas vid inbrott - Förvara stegar inlåsta - Prata med dina grannar så att de vet när du är borta - Se till att din hemförsäkring har rätt försäkringsbelopp Det är bra om du vet värdet på dina värdefulla tillgångar hemma. Förvara dem inte i källare eller garage. Det tjuven ser som stöldbegärligt gods är främst kontanter, smycken, CD spelare/skivor, kamerautrustning, dvd-spelare, matsilver, datorer, telefoner, dyrare kläder etc. Det enklaste är att prata med en försäkringsrådgivare och gå igenom dina villkor innan du åker iväg. Du behöver skydda hemmet mot inbrott och stölder, men du behöver också känna till vad din försäkring kan ersätta och inte – eller om du kan hitta en bättre försäkring för dig hos ett annat försäkringsbolag. Det är kostnadsfritt att se över din försäkring.

Kontakta rådgivare och se om du kan få billigare försäkring samtidigt »

[ Tillbaka ]

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00