Så får du koll på hemförsäkringen

2009-03-25

Hemförsäkringen betraktas av många som självklar. Det är helt rätt, men för att få rätt skydd till en rimlig kostnad bör man leta efter prisvärda alternativ varje år när försäkringen ska förnyas. Lika viktigt är att hålla koll på villkor och innehåll så att hemförsäkringen följer med dina förändrade behov. När du gör översynen av din hemförsäkring, börja med dina saker. Har du köpt många nya saker det senaste året? En platt-tv, nya golfklubbor, ny soffgrupp till vardagsrummet – det kan gå snabbt att komma upp till nästa nivå i lösöresvärde. För att inte bli underförsäkrad och riskera sänkt ersättning även vid mindre skador, måste du se till att du har rätt försäkringsbelopp. Nästa steg är att analysera dina vanor, och kontrollera att du har rätt tillägg. Varje tillägg på hemförsäkringen kostar från ca 150 kr upp till mer än 400 kr. Har man särskilda behov är tilläggen ett bra skydd till rimliga priser. De vanligaste tilläggen på hemförsäkringen är

  • Allrisk (drulle) ger dig ersättning för plötsliga och oförutsedda händelser. Den har dock ett maxbelopp som är väsentligt mindre än det belopp du anger för hela lösöresvärdet. Är maxbeloppet lägre än 40 000 kr bör du se dig om efter ett annat bolag.
  • Resetillägg kompletterar hemförsäkringens Reseskydd (som alltid ingår) med exempelvis bagageförsening och ersättningsresa. Men det finns bolag som inkluderar detta i grundskyddet, reser du mycket ska du leta efter ett sådant bolag.
  • Golfförsäkring ger dig ersättning för exempelvis stöld av dyr golfutrustning, som annars betraktas som stöldbegärlig egendom av den vanliga hemförsäkringen, och då har lägre maxersättningsbelopp.
  • Fritidsolycksfall ger dig ersättning för merkostnader för kläder, kost och logi vid ett olycksfall, samt ett större engångsbelopp vid bestående invaliditet. Tillägget kan inte ersätta en fristående olycksfallsförsäkring, men är ett billigare alternativ som passar en del.
  • Bostadsrättstillägg täcker fast inredning i bostadsrätt. Maxbeloppet ligger ofta mellan 150 000 – 300 000 kr, men även fullvärde har blivit vanligt. Leta efter ett bolag med fullvärde om du bor i bostadsrätt och har mycket påkostad fast inredning som dyra kök och badrum.
  • Övriga tillägg, till exempel avbeställningsskydd, småbåt, objektsförsäkring.

Grundsjälvrisken på en hemförsäkring ligger idag kring 1 500 kr, mer än så bör du normalt inte ha i grundsjälvrisk. Rådgör med en försäkringsrådgivare för en försäkring som varierar så mycket i olika moment som hemförsäkringen. De allra flesta har någon eller några särskilda frågor utifrån just sin egen situation.

Jämför hemförsäkring hos olika försäkringsbolag här – priser visas direkt!

[ Tillbaka ]

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00