Skydda fritidshuset inför höst och vinter

2008-09-30

Senaste veckorna har vi haft behagligt varmt höstväder. Men snart väntar riktig höstkyla, och innan man vet ordet av så är vintern här. Det är snart dags att stänga igen fritidshuset för dig som inte använder det på vintern. Tänk på detta för att skydda ditt fritidshus under vintern:

  • Fryssäkra dina vatten- och avloppssystem. Det bästa är om du kan ha en grundvärme påslagen även när du inte vistas i huset. Ungefär 5-10 grader är lagom. Om du inte har någon värme alls på bör du tömma varmvattenberedare och vattenledningar på vatten, så att de inte fryser sönder då isen volymexpanderar. Du kan som en alternativ åtgärd hälla frostskyddsmedel (glykol) i vattenlås som WC, handfat och köksavlopp.
  • Se upp för fuktvandring. Fuktskador i krypgrundar är ett erkänt problem, uppmärksammat nyligen av Anticimex som hävdar att så mycket som vartannat hus med krypgrund kan vara drabbat av fuktskador som röta i bjälklag och mikrobiell tillväxt (mögel). En åtgärd som spås bli vanligare är att isolera marken med en markfuktspärr, som förhindrar fukt att tränga upp mot byggnadens undersida och där orsaka skada. För att undvika fuktvandring i våtutrymmen inomhus rekommenderas att du installerar en duschkabin, om inte våtutrymmet är nybyggt med moderna krav på tätskikt och ytskikt.
  • Installera ett larm. Ett larm kan vara en billig investering mot att slippa inbrott i huset när du är borta under längre tid. Även om du inte förvarar mycket av värde i stugan, så är det en mycket obehaglig upplevelse om tjuvar varit och rotat bland personliga saker. Använd ett larm med koppling till din telefon. Det finns även GSM-larm för dig som inte har fast telefon installerad på landet.
  • Håll kontakt med dina grannar. Grannsämja är bra till fler saker än att man kan ha trevligt umgänge. Om du och dina grannar vet om ungefär hur ni kommer att vistas och inte i ert område, så kan ni hjälpa varandra att hålla utkik efter både naturskador på husen (som fallande träd), och inbrottstjuvar. Byt epostadress och mobilnummer med varandra så går det snabbt att ta kontakt.
Skulle skador trots allt inträffa, tänk på att de skador som kan inträffa ibland har förhöjda självrisker. En stöldskada ligger vanligen på grundsjälvrisken kring 1 500 kr, medan en vattenskada kan ha 10% av skadebeloppet eller minst 10 000 kr i självrisk. Kostnaden för en dålig framsyn kan alltså bli betydande för dig även om du har en försäkring. Se till att du är normalt förutseende så blir det desto roligare att komma och öppna fönsterluckorna till våren igen.

Jämför fritidshusförsäkring och få kostnadsfri personlig rådgivning här

[ Tillbaka ]

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00