Skydda dig på sportlovet

2009-02-11

Sportlovsveckorna har börjat runt om i Sverige. En mängd aktiviteter arrangeras av kommunernas olika verksamheter, men också av en rad fritidsorganisationer. Utöver det åker många svenskar på egna resor till skidorter både utomlands och i Sverige. Har du rätt försäkringsskydd för skidbacken, skridskoåkningen och fjällresan? Hos i stort sett alla försäkringsbolag är en grundläggande reseförsäkring inkluderad i hemförsäkringen. Om du reser utomlands bör du ta med dig ett så kallat utlandsresekort (servicekort) som intygar att du har en försäkring med rese- och olycksfallsskydd. Det använder man om man behöver visa upp det för exempelvis vårdinrättningar utomlands. Om du saknar utlandsresekort kontakta ditt försäkringsbolag så skickar de dig utan extra kostnad. Här är några andra konkreta råd i några olika situationer på sportlovssemestern:

  • Gör det svårt för tjuven. Packa bagaget väl så att inget trillar loss eller lätt kan plockas bort. Om ditt bagage blir stulet ingår det normalt i bortaskyddet, som ersätter dig vid stöld. Försäkringsbolagen kräver dock att du försvårat för tjuven, du får till exempel inte lämna bagage obevakat om det inte är inlåst. Om dina skidor blir stulna kräver försäkringsbolaget att du gjort allt som kan förväntas i förebyggande syfte. Lås in skidorna under natten. Dela på skidorna när du tar av dig dom i backen eller på after skin. Det går numera att köpa små vajerlås att låsa fast skidorna i stället med. I allmänhet gäller att man har följt vanliga aktsamhetskrav.
  • Glöm inte ”drullen”. Om du råkar bryta av en skida eller tappar bort skidor eller snowboard på grund av en plötslig oförutsedd händelse måste du normalt ha en allriskförsäkring (drulle), som är ett tillägg till hemförsäkringen, för att kunna bli ersatt av ditt försäkringsbolag.
  • Har du tänkt dig att åka off-pist i skidbacken kan reglerna variera mycket mellan varje försäkringsbolag. Du bör kontakta en försäkringsförmedlare eller ditt försäkringsbolag direkt för att beskriva just din situation och vad som gäller. Här behöver du gå lite på djupet i försäkringsvillkoren (innan du går på djupet i lössnön!).
  • Skadar du dig i backen och behöver omedelbar läkarvård på plats, eller hemresa av medicinska skäl, så gäller hemförsäkringen för det. Du kan läsa mer om olycksfall här.
  • Kör försiktigt! Halkan tar flera människoliv varje år. Se till att du har godkända däck, och anpassa hastigheten till väglaget. Kolla omfattningen av din bilförsäkring – har du helförsäkring så ersätts skadorna på din bil vid avåkningar. Med en vägassistansförsäkring blir du bärgad kostnadsfritt.

Insplanet önskar alla som har ledigt ett trevligt sportlov utan skador!

Få råd om och köp Hemförsäkring

Få råd om och köp Olycksfallsförsäkring

Få råd om och köp Bilförsäkring

[ Tillbaka ]

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00