Fridfulla helger utan bränder

2008-12-23

Runtom i våra hus tänder vi nu miljontals adventsstakar och andra ljus, inför julhögtiden. Och till nyår smäller fyrverkerier landet runt. Brandolyckorna i Sverige ökar markant varje år i december. Därför är det väl värt att vidta några åtgärder för att skydda ditt hem och dina nära och kära. Låt det bli en del av julens omtanke. Vi har lånat lite statistik från Svenska Brandskyddsföreningen om de vanligaste orsakerna till brand vid den här tiden på året.

Brandorsak Andel av olyckor
Levande ljus 80%
El 0%
Fyrverkeri 6%
Spis 14%
Övrigt 0%

Bränder orsakade av levande ljus är alltså den överlägset vanligaste brandorsaken – agera därefter.

Förebyggande åtgärder

  • Testa att brandvarnaren fungerar. Om inte, byt batteri, om inte det hjälper, köp en ny i närmsta varuhus.
  • Tänd bara ljus i ljusstakar som inte kan brinna. Ha inga brandfarliga dekorationer som exempelvis mossa. Lämna aldrig tända ljus obevakade!
  • Julgransbelysningen och andra elapparater ska stängas av med strömbrytare eller genom att dra stickkontakten ur vägguttaget. Överbelasta inte skarvsladdar.
  • Följ samtliga säkerhetsanvisningar och säkerhetsavstånd för fyrverkeripjäser och smällare! Det gäller självklart även åldersgränser (18 år gäller för alla fyverkerier sedan år 2004). Se till att du vet vad dina barn gör. När de börjar komma i ”smällaråldern”, varför inte göra en säkerhetsgenomgång i dagsljus? Visa gärna lite (skrämsel-)bilder på vad som kan hända om man är oförsiktig när man håller på med smällare och fyrverkerier.

Om olyckan ändå är framme

  • Vid en brand gäller normalt ordningen rädda-larma-släck. Det vill säga först ska människor i fara sättas i säkerhet, därefter kan du larma 112, och först därefter kan du försöka släcka elden. Tar man den i ett tidigt skede kan en brandfilt eller pulversläckare hemma släcka elden.
  • Din villa- och/eller hemförsäkring ger ersättning för skador på egendom orsakade av brand, och även för rökskador.
  • Ersättning för lättare sotskador från stearinljus i vanlig användning ersätts dock inte.
  • En olycksfallsförsäkring för vuxna respektive en barnförsäkring för barn ger ersättning för bestående medicinsk invaliditet, till exempel från en fyrverkerismäll.
  • Ansvarsskyddet i försäkringen ersätter skador som en brand i ditt hem kan orsaka på andras egendom.
I samband med julens klappar är det bra att se över sin hemförsäkring så att man har rätt lösöresbelopp. God olycksfri jul önskar vi på Insplanet!

Få kostnadsfri hjälp med hemförsäkring

Få kostnadsfri hjälp med olycksfallsförsäkring

Få kostnadsfri hjälp med barnförsäkring

Få kostnadsfri hjälp med villaförsäkring

[ Tillbaka ]

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00