Försäkra cykeln rätt till våren

2008-03-18

Det ovanliga mildvädret i år har lett till att många kunnat cykla hela vintern. Men det är ändå nu när våren snart kommer på allvar som det stora användandet tar fart. Cykeln är skyddad genom hemförsäkringen. Villkoren kan dock skilja sig åt betydligt mellan olika försäkringsbolag. Har man en dyrare cykel kan det betyda tusentals kronor i skillnad i din plånbok om tjuven är framme. Dessa är de viktigaste villkorspunkterna du ska jämföra och tänka på för att få rätt försäkringsskydd till familjens cyklar:

  • Maxbelopp. Se till att maxbeloppet täcker värdet på din cykel. I vår jämförelse skiljer det 15.000 kr mellan lägst ersättning (5.000 kr om stulen i gemensamt cykelrum) och högst ersättning (20.000 kr utan förbehåll om låst).
  • Stöldskydd. I alla försäkringar ingår försäkring mot stöld och skadegörelse på cykeln när den är utanför bostaden, förutsatt att den är låst med lås som är godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen. Detta innebär ett godkänt blocklås eller två (2) godkända lösa lås. Vissa bolag kan godkänna andra lås, men då måste du kontollera just med det bolaget och fråga om godkända lås.
  • Cykelrum. Egendomsskydd gäller även om cykeln står i ett gemensamhetsutrymme som till exempel ett cykelrum, som många kan ha tillgång till. Se upp dock för undantag eller nedsättning i ersättningsbelopp om villkoren kräver att någon måste ha brutit sig in i cykelrummet för att försäkringen ska gälla normalt. Om du ofta parkerar cykeln i cykelrum, fråga en förmedlare om vad som gäller exakt för ditt bolag.
  • Självrisk. De flesta bolag håller sig till grundsjälvrisken, men vissa bolag har en permanent förhöjd självrisk på cykelstölder och skadegörelse.
  • Åldersavdrag. Titta på vilket bolag som ger dig längst ersättning upp till fullt nyvärde. Där kan det skilja från ett till några år. Efter det drar bolagen av mellan 5-15% per år av cykelns värde, med ett maximalt avdrag på 80% vilket brukar vara när cykeln är tio år gammal eller äldre.
  • Allrisk/drulleförsäkring. Allrisken gäller inte för cyklar hos något av bolagen vi jämfört! Det är väl värt att tänka på att du inte kan få ersättning för drullemissar som gör att din cykel skadas eller förkommer.
Skydd för cykel i hemförsäkringen
  Auro Moderna SalusAnsvar Sveland Tennant
Maxbelopp 10 000 kr 8 000 kr per cykel 20 000 kr per tillfälle 7 000 kr 20 000 kr (5 000 i cykelrum)
År utan åldersavdrag 3 1 2 1 2
Förhöjd självrisk Nej Nej Nej Nej 25%
Allrisk/drulle gäller Nej Nej Nej Nej Nej

En försäkringsförmedlare kan hjälpa dig se över vad du har för skydd idag, och hitta rätt hemförsäkring för din eller familjens cyklar. Jämför hemförsäkring här

[ Tillbaka ]