Betala mindre för dina boendeförsäkringar

2008-02-12

Det har skrivits en del i massmedia om varför vissa kunder får sina försäkringspremier mer höjda än andra. Orsakerna till detta varierar. För dig som enskild individ så vill du knappast få plötsliga oväntade höjningar av dina försäkringskostnader, oavsett om det är alla försäkringstagare som drabbas eller just du enskilt. Alla försäkringspriser bestäms i grund och botten av risken för att försäkringstagaren råkar ut för någon av de händelser som denne är försäkrad emot, och vad det skulle kosta för försäkringsbolaget att ersätta skadorna, till exempel en villabrand eller ett inbrott. För boendeförsäkringar som hem-, villa- och fritidshusförsäkringar tittar man till exempel på:

  • Var du bor. Försäkringsbolagen utgår från postnummer och ibland kan det bli skillnad även på enskilda adresser. Ju fler skadefall i ett visst område, desto högre försäkringspris för alla som bor i det området.
  • Hur du bor. Storleken på byggnad och tomt inverkar på fastighetsförsäkringar för villa och fritidshus. Boytan påverkar vanligtvis inte priset för en hemförsäkring för dig som bor i lägenhet, oavsett om det är hyresrätt eller bostadsrätt. Men ju större villa eller fritidshus du äger och försäkrar själv, desto dyrare försäkring.
  • Vad du äger. Försäkringsbeloppet för lös egendom (lösöre) anger du själv vid teckning av hemförsäkring. Det måste täcka upp för marknadsvärdet för all den lösa egendomen i det försäkrade hushållet.
  • Vem du är. Kön och ålder kan spela in på priset för din försäkring. Det är svårt att påverka men bra att känna till att det är så.
  • Vilket skydd du väljer. Försäkringens grundomfattning är i huvudsak sig lik mellan olika bolag. Däremot kan struktur och pris på tilläggsförsäkringar skilja sig åt. Dessutom kan du ibland få rabatter, till exempel om du är student eller pensionär, och välja olika storlek på självrisker.

Här är fler sätt att påverka priset på boendeförsäkringen:

  • Försök förhandla. Din skadefrihet vägs ibland in i priset även för boendeförsäkring, liknande som för bilförsäkring. Förklara och påvisa att du är en försäkringstagare som har få skador. Det är inte alltid du kan påverka prissättningen just för dig, men det är värt ett försök.
  • Var uppmärksam. Om du blir bra behandlad av ditt försäkringsbolag så är det jättebra. Tyvärr belönas inte alltid trohet. Om du får höjt försäkringspris av orsaker som berör en grupp och inte dig som enskild försäkringstagare, varför vara trogen då? Prata med en försäkringsrådgivare och hitta ett likvärdigt eller bättre skydd någon annanstans, till lägre pris.

En uppmärksammad nyhet är att vissa försäkringsbolag börjat ta mer betalt av kunder som har betalningsanmärkningar. Vissa bolag säger att de funnit samband mellan kreditproblem och ökat antal anmälda försäkringsskador. Så motiveras ett högre pris för en grupp, även om den enskilde inte haft fler skador. Alla bolag har dock inte anammat den sortens prissättning. Genom att minska riskerna du utsätter dig själv, din familj och din egendom för, uppnår du flera bra effekter. Du kan känna dig tryggare, råkar ut för färre olyckor, och du kan sänka dina försäkringskostnader på både kort och lång sikt.

[ Tillbaka ]

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00