Dags att leta ny bil - och bättre bilförsäkring

2008-03-11

Våren tar två steg fram och ett tillbaka. Soliga dagar i mars har man till och med kunnat se en och annan som vågat fälla ner taket på "cabben". Många åker till bilfirmorna eller till privatsäljare och provkör nya bilar på vårhelgerna. När budgeten ska beräknas är försäkringen en viktig del av bilägandet. Utgiften kan vara stor och framförallt kan skillnaderna mellan olika bolag för en och samma försäkring vara bokstavligt talat enorma. Ett bra sätt att lägga upp köpet av bilförsäkring är att bocka av olika punkter på en lista. Ordningen kan variera och flera moment repeteras om du är spekulant, men dessa punkter bör du tänka på:

  • Gör prisberäkningar online för att få en fingervisning om försäkringskostnaden när du planerar och "drömmer" om en ny bil. Detta gäller förstås även när du letar ny bilförsäkring till en bil du redan äger.
  • Variera innehållet något när du räknar. Vissa av dina försäkringsbehov kan du inte ändra på. Men det är bra att få ett hum om hur du skulle kunna justera dina vanor lite grann, och på så vis kanske få ett lägre försäkringspris. Det kan handla till exempel om att bygga ett garage på tomten till din bil. Om försäkringspriset sänks med över tusenlappen per år för att du parkerar i garage, kommer antagligen kostnaden för dig att bygga garaget i bättre dager.
  • Jämför rätt saker. Olika försäkringsbolag har olika namn på liknande skydd. Innehållet i tilläggspaket kan också variera. En försäkringsrådgivare är någon du kan rådgöra med. Om du kan få en stunds kostnadsfri rådgivning och tips du kanske inte tänkt på – ta den chansen. Prata med en registrerad försäkringsförmedlare som har utbildning och erfarenhet.
  • Ta hjälp att fatta beslut. På många sätt är det du som har den allra bästa precisionen för att kunna fatta rätt beslut om just dina försäkringsbehov. Samtidigt kan du inte veta mest om allt. I slutändan är det alltid du som fattar ett köpbeslut, men utnyttja din rådgivares kompetens och befogenheter. Försäkringsrådgivaren ser till att allt du vill ha kommer med i försäkringen när du väl köper, och kan förklara processen efteråt med viktiga handlingar du får.
  • Köp försäkringen i god tid. Om du köper bil ska den vara försäkrad när du kör iväg med den. Den gamla ägarens försäkring gäller inte efter genomfört köp. Du kan få böter av Trafikförsäkringsföreningen om du kör oförsäkrat. Har du försäkringen klar behöver du inte bekymra dig för varken krock, stöld eller böter. Skulle du inte behöva en i förväg köpt försäkring har du alltid ångerrätt på distansköp i 14 dagar. Om du byter till en ny försäkring på en bil du redan äger – se till att byta i god tid så att du inte missar huvudförfallodatumet på din gamla försäkring. Du kan hos de flesta bolag bara byta försäkring en gång per år.

Med lite sunt förnuft och några kontroller längs vägen kan du märkbart spara in pengar på din bilförsäkring, och känna dig tryggare i ditt bilägande.

Jämför bilförsäkring här!

[ Tillbaka ]

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00