Få råd med drömbilen – hitta rätt försäkring

2008-02-05

De allra flesta människor har minst någon gång i livet drömt om att äga en speciell bil. Vissa gör slag i saken och följer sin köplust, även om det skapar en märkbar fördjupning i plånboken. Andra sitter fortfarande hemma och räknar, och väntar på att rätt tillfälle ska uppenbara sig. De stora kostnaderna för att äga bil brukar vara:

  • Värdeminskningen, i synnerhet om bilen är ny
  • Kreditkostnader, om man inte köper bilen kontant
  • Försäkringskostnaden
  • Drivmedelskostnaderna

För många finare bilar som har några år på nacken står försäkringskostnaden inte sällan som den dyrare utgiften för att äga bilen. För en sportbil, en SUV eller någon annan lite mer speciell bil, kan försäkringen lätt kosta över 1.000 kr/månad. För extra speciella objekt kan försäkringen kosta 2.000 kr/månad och uppåt! De dyrare premierna utgår ofta till dig som är en yngre förare. Ju högre premie, desto större skillnader finns mellan olika försäkringsbolag. Det är inte ovanligt att premier för unga förare och/eller lyxigare bilar kan skilja 5.000-15.000 kr per år och försäkringsbolag! För dig som har en noga planerad budget, kan rätt försäkringsbolag vara det som avgör om du har råd med drömbilen eller inte. Du har stor nytta av att jämföra priser och prata med en rådgivare.

Till detta kommer förstås andra utgifter som man inte kan bortse från, som parkering, fordonsskatt, besiktning och underhåll. Men är bara drömmen tillräckligt stark och bilen tillräckligt fin kan dessa saker trots allt inte hindra en. En vanlig väg till en finare bil om kassan inte är obegränsad, är förstås att köpa begagnat. På så vis kan man minska två av de större utgiftposterna en bra bit, nämligen kreditkostnader och värdeminskning, i alla fall jämfört med dessa kostnader för en ny bil.

Tyvärr är det sällan som försäkringskostnaden sjunker bara för att bilen inte längre är ny. Detta beror på flera saker. Dels löper vagnskadegarantin från tillverkaren ut efter några år, vilket gör att du ofta måste teckna helförsäkring själv, istället för halvförsäkring. Sedan ökar risken för vissa skador med ålder, exempelvis maskinskador, vilket höjer försäkringspremien.

Jämför försäkringsbolag idag och se om du kan spara tillräckligt för att ha råd med drömbilen, eller bara kapa kostnaderna rejält för den bil du äger idag!

[ Tillbaka ]

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00