Sänk din bilförsäkringskostnad med en GPS

2007-12-11

Vägverket undersöker just nu tillsammans med försäkringsbolag i Sverige hur installation av en GPS-navigator påverkar trafiksäkerheten. Resultaten är positiva, man har påvisat en statistiskt säkerställd förbättrande påverkan hos de förare som använder en GPS-navigator. De håller hastigheterna bättre och kör mer trafiksäkert.

Vägverket jobbar med att utveckla en försäkringspremiemetod som baseras på köregenskaper hos föraren, speciellt hastighetsöverträdelser, kombinerat med säkerheten på bilen enligt Euro NCAP*. Om systemet väl införs hos försäkringsbolagen, kommer det till en början vara frivilligt för den enskilde föraren att välja om man vill ha en GPS installerad som loggar ens körning. Moroten blir att man kan får en lägre premie om man kör trafiksäkert. Om Vägverket får som de vill så sätter man igång med försök redan i vinter.

Men redan innan försäkringsbolagen börjar testa och utvärdera detta, finns det pengar att spara för dig på att installera en GPS! Du kan sänka din försäkringspremie indirekt redan nu med GPS, alltså även utan att din körstil rapporteras till försäkringsbolagen. Undersökningar visar nämligen att man reducerar sin totala körsträcka genom att använda navigationssystem – färre felkörningar alltså. På ett år kan det bli många extra mil. Körsträcka är en av de tyngst vägande premiegrundande faktorerna på din bilförsäkring. Skillnaden mellan en körsträcka på 1000 mil per år, jämfört med till exempel 2000 mil per år, kan vara flera tusen kronor på en lite dyrare bilförsäkring. Om du kan reducera din totala körsträcka med 15-20%, kan det i vissa fall betyda att du kan sänka din anmälda årliga körsträcka till försäkringsbolaget vid ny- eller omteckning av försäkring. Som en extra effekt orsakar du dessutom mindre onödig påverkan på klimatet genom att minska dina utsläpp.

Om du ökar din egen trafiksäkerhet så får du också i längden färre trafikskador, i alla fall sådana du själv orsakar. På det viset får du i längden mer skadefrihetsrabatt på premien. Att öka din trafiksäkerhet, vilket flera undersökningar med säkerhet hävdar att ett GPS-navigeringssystem gör, kan alltså i längden ge dig mer rabatt på din försäkringspremie. För mer information om hur du kan sänka dina försäkringskostnader, kontakta din försäkringsrådgivare på Insplanet – vi svarar på frågor om dina unika förutsättningar och behov. * Euro NCAP är ett konsortium, The European New Car Assessment Programme. De har gjort krocktester sedan 1997. Konsortiet stöds av fem europeiska regeringar, bland annat den svenska.

[ Tillbaka ]

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00