Hitta drömbåten och rätt försäkring

2008-02-26

I helgen startar Sveriges mest välbesökta mässa – båtmässan Allt för sjön på Stockholmsmässan. Över tusen båtar finns utställda 1-9 mars i år, vilket är fler än någonsin. Många hittar och beställer drömbåten på mässan. I samband med planeringen av båtköpet bör du också titta på båtförsäkringen – både för att se vad driftskostnaden blir och så att du får rätt skydd för just dina sjövanor.

Vilka skador är du och din båt försäkrad mot? Grundstötning är fortfarande den vanligaste skadetypen på sjön som Sjöräddningen får ta hand om. En sådan sjöskada täcks tack och lov av båtförsäkringen, om du har helförsäkrat båten. En helförsäkring för båt täcker följande moment i grundskyddet: ansvar, stöld och skadegörelse, sjöskador, brand- och explosionsskador, uppläggnings- och transportskador samt rättsskydd. Båtförsäkringar har många fler och mer varierande tilläggsförsäkringar än andra försäkringar. Det är inte ovanligt att man kan välja bland fler än tio olika tillägg till försäkringen, till exempel om man ska kappsegla, segla i Medelhavet, eller har extra dyr utrustning ombord. För dig med speciella behov ska du välja ett bolag där du kan skräddarsy din försäkring i hög grad.

Vilka båtar är dyrast och billigast att försäkra? Bland motorbåtar är inombordare klart billigare att försäkra än utombordare, då stöldrisken är lägre. De vanligaste och mest kostsamma stölderna idag i Sverige sker på framför allt lösa (utombords) båtmotorer. Att försäkra en dyr segelbåt kostar i sin tur oftast bara en bråkdel av vad det kostar att försäkra en motorbåt av motsvarande värde. Men oavsett vilken båt du har, varierar priserna med tusentals kronor mellan olika försäkringsbolag för en och samma båt och ägare!

Vilka rabatter kan du få? Installation av larm- och spårningsutrustning ger rabatt på priset hos nästan alla. Ibland kan du även få installationsbidrag för sådan utrustning. Vissa försäkringsbolag erbjuder rabatterade medlemskap i Sjöräddningen eller andra assistansföretag. Det är uppskattat av många båtägare som en självklar trygghet på sjön. Märkesförsäkringar är vanligt idag. Båtförsäkringsbolagen har då knutit specialavtal med vissa båtfabrikörer. Samarbetet ger lägre pris för dig som försäkringstagare och höjd kunskapsgrad om din båt hos försäkringsbolaget. Bra varvskontakter vid eventuella reparationer är en annan förmån som du kommer uppskatta när olyckan varit framme. Låt försäkringen bli en naturlig del av båtaffären

Ett båtköp är en stor affär för dig som ägare, som kräver mycket planering. En del av din framförhållning bör du ägna åt att hitta rätt försäkring till ett rimligt pris. Ta hjälp av en kunnig försäkringsförmedlare så får du både mer glädje och trygghet i ditt båtägande. En trevlig och säker vår på sjön önskar vi på Insplanet!

Jämför båtförsäkringar direkt »

[ Tillbaka ]

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00