Hur gäller dina försäkringar under sportlovssemestern?

2007-02-01

Hos de flesta försäkringsbolag finns en reseförsäkring inkluderad i hemförsäkringen. Kontrollera med ditt bolag att reseförsäkring ingår i din hemförsäkring och vad den täcker. Oavsett hur du reser kan det vara bra att ha ett så kallat utlandsresekort (servicekort) som intygar att du har en hemförsäkring med reseskydd. Om du saknar utlandsresekort kontakta ditt försäkringsbolag.

• Se till att paketera ditt bagage väl så att inget trillar loss eller lätt kan plockas bort. Om ditt bagage blir stulet ingår oftast en bagageförsäkring i hemförsäkringen. Den ersätter dig vid stöld. Försäkringsbolagen kräver dock att du försvårat för tjuven!

• Om dina skidor blir stulna kräver försäkringsbolaget att du gjort allt som kan förväntas i förebyggande syfte. Lås in skidorna under natten. Dela på skidorna när du tar av dig dom i backen eller på afterskin. Bedömningarna för vad som ersätts är inte alltid kristallklara så det är av fördel att läsa igenom vad som gäller i just din försäkring innan avresa. I största allmänhet gäller att man har följt vanliga aktsamhetskrav.

• Om du råkar bryta av skidan eller tappar bort skidan på grund av en "plötslig oförutsedd händelse" gäller det att du har en så kallad allriskförsäkring (drulleförsäkring). Utan en sådan kan det bli svårt att få ut någon ersättning från försäkringsbolaget.

Om skador skulle uppstå i samband med off-piståkning omfattas även de i reseskyddet hos de flesta försäkringsbolagen. Men gillar man att åka off-pist bör man ändå följa upp vad som gäller just för ditt bolag.

Skulle man råka insjukna och behöva resa hem eller få omedelbar läkarvård och kompenseras för resan står oftast försäkringsbolagen för en sådan kostnad men mot en självrisk som kan variera bolagen sinsemellan.

• Om du skadar dig i backen eller under din utlandsvistelse gäller din reseförsäkring för sjukvårdskostnader och eventuell hemtransport. Kontakta SOS international (telefonnummer +45 701 05 050)eller andra larmcentraler likt, Euro-Alarm och Europe Assistance. Larmcentralerna är serviceorgan till försäkringsbolagen. Kontakta dem om du befinner dig utomlands och skadorna är av allvarligare karaktär.

Vill du jämföra dina försäkringar direkt?

Passa också på att fråga våra rådgivare vad som gäller inför din resa!

[ Tillbaka ]