Försäkringstips när vintern står för dörren – förbered dig i tid!

2007-11-20

Hösten går mot vinter snabbare än man tror. Förra veckan föll snön över stora delar av Sverige. De flesta av oss ser fram emot skidsäsong och jul, det är positivt. Men med snön kommer också ett antal vardagsproblem som påverkar dig, bilen, huset och båten. Trots att vintern kommer lika säkert varje år, så är det ändå påfallande många människor som låter sig överraskas av vinterns och kylans effekter. Var inte en av dem om du kan undvika det!

Det är hög tid att planera in byte till vinterdäck på bilen, om du inte redan gjort det. När du kör personbil eller lätt lastbil är det krav på vinterdäck eller annan likvärdig utrustning (till exempel sommardäck med snökedjor på alla hjulen) under perioden 1 december-31 mars, om det är vinterväglag. Drar du släpvagn efter så gäller kravet även denna. (Källa: Vägverket). Om du hamnar i en trafikolycka är det bara en helförsäkring som kan ge dig ersättning för skador på din egen bil i en singelolycka, om bilen till exempel glider ner i ett dike eller kör in i ett träd. Bromssträckorna ökar med halare väglag, vilket i sig kan förvärra viltolyckor. Att ha självriskreducering vid viltkollision som tillägg till helförsäkringen är en bra del i bilförsäkringsskyddet. Hos vissa försäkringsbolag kan du få det utan kostnad – fråga en förmedlare!

Om du är husägare i villa eller fritidshus, så är du van vid ett ständigt ansvar för hus och tomt. Om huset inte värms upp året om är glykol i vattenledningssystemet något som skyddar mot sönderfrusna rör. Frysskador på byggnad och ibland även på maskiner ersätts av försäkringen, men har oftast en förhöjd självrisk, vilket är ytterligare ett skäl att vara aktsam.

I en båtförsäkring gäller att ägaren måste skydda båten fysiskt för vinterpåverkan som is, frost och snö. Försäkringen ersätter inga snö- eller isskador. Snötrycksskador på småbåtar täcks varken genom den vanliga villa/hemförsäkringen eller genom småbåtstillägget. Ägaren är alltså skyldig att se till att båten ligger skyddad under kapell eller tak. Håll i dina skaderisker och dina försäkringskostnader när vintern kommer, och ta chansen att diskutera din situation med en försäkringsförmedlare.

[ Tillbaka ]