Nya regler för A-kassa

2007-03-05

Hur skyddar du dig när A-kassan inte räcker till? Med en inkomstförsäkring kan löntagare och egenföretagare försäkra 80 procent av sin normala inkomst i 200 ersättningsdagar vid arbetslöshet. Efter detta får man i ytterliggare 100 dagar 70 procent av sin tidigare inkomst. Detta följer de nya regler som också träder i kraft den 5 mars 2007. En sådan försäkring är ett komplement till A-kassan där du försäkrar beloppet över A-kassans tak. För dig som redan har en inkomstförsäkring genom ditt fackförbund kan du komplettera densamma med ytterligare 300 arbetsdagar. Försäkringen riktar sig till dig mellan 20-55 år som har en inkomst från 20 000 kronor brutto med en tillsvidareanställning i Sverige. För egenföretagare gäller samma som ovan samt att de ej har varit försatta i konkurs de senaste 5 åren eller varit delägare i fåmansbolag som likviderats. Man får ej heller vara medveten om en kommande konkurs och varit verksam i rörelsen de senaste 18 månaderna.

Att tänka på Det är vanligt att försäkra sin bil, sitt hem och sina barn och båten, men få försäkrar lönen. Vid högre löner är det också vanligt med högre omkostnader vilket innebär ett stort slag vid arbetslöshet. Konsekvensen kan bli mindre genom att teckna en inkomstförsäkring. Individuella inkomstförsäkringar är inget nytt, men samarbetet mellan Insplanet och försäkringsgivaren Accept är en lösning utan krav på fackligt medlemskap. Bakgrunden är att löntagare samt egen företagare ska kunna försäkra sin inkomst utan fackligt engagemang. Fackligt anslutna ska också kunna komplettera upp sitt fackliga skydd.

Hur mycket förbättras min ekonomi med en löneförsäkring?
Trygghet De personer som har en bra inkomst och som köper bostad med lån får en ytterligare garanti på att kunna undvika inkomstminskningar vid arbetslöshet. Det är ett enkelt sätt att se till att trygga bostaden vid arbetslöshetsperioder som trots allt kan ske.

Frihet Med en buffert vid svårare tider finns det en frihet att inte behöva hoppa på vilket jobb som helst vid inkomstbortfall.

Ansvar När man har familj och andra som är beroende av ens inkomst brukar det finnas ett större behov av att trygga inflödet av pengar i den privata ekonomin. Tjänar du exempelvis 28000 kr får du ut flera tusenlappar mer än om du bara har A-kassa och det är lätt att ha anpassat sin levnadsstandard efter sin inkomst ända in till sista tjänade kronan.

Räkneexempel

Din Bruttolön: 28 000 kr
80% av bruttolönen 22 400 kr
A-kassans ersättning de 200 första dagarna: 14 960 kr
Bruttodiff. 200 första dagarna 7 440 kr
70% av bruttolönen 19 600 kr
A-kassans ersättning resterande 100 dagar 70% med höjt maxtak 21372 kr: 14 960 kr
Bruttodiff. resterande dagar: 4 640 kr

Kontakta våra rådgivare och gör en kostnadsfri rådgivning och ta reda på vad som gäller dig. Fyll i ett kort intresseformulär så kontaktar vi dig.

Om Insplanet Insplanet är Sveriges ledande försäkringsförmedlare mot privatmarknaden inom konsument- och motorförsäkring (sak). 2006 tecknade Insplanet 69 000 försäkringar med en premievolym på 268 MSEK. Insplanets affärsidé är att hitta, jämföra och erbjuda rätt försäkring till rätt pris utifrån våra kunders unika behov och önskemål. Nästan 1 000 personer om dagen får hjälp att se över sina försäkringar. Varannan person som jämför försäkring hos Insplanet sparar pengar. Sedan starten 1999 har Insplanet hjälpt mer än 500 000 kunder.

[ Tillbaka ]