Tillhör du dem som inte ser över sina försäkringar regelbundet?

2007-10-01

Nya tider ger nya beteenden och möjligheter för privatpersoner.

Ett flertal artiklar i olika tidningar beskriver hur vi som privatpersoner kan spara genom att jämföra leverantörers erbjudanden. Det är alltifrån tandläkare till elkostnader, bredband och bolån. Även försäkringar ger sådana möjligheter. Som privatperson kan man spara in upp till tusenlappar genom att planera och jämföra olika försäkringsalternativ utan att ansträngningarna är allt för överhängande.

Alla försäkringsbolag erbjuder olika premier beroende på vilken målgrupp de riktar sig till. En trend är att försäkringsbolag slåss om samma kunder. ”medelsvensson” är kunden de flesta bolag drömmer om. Det innebär att det finns kunder som faller utanför ramen och som riskerar i synnerhet att betala för mycket för sina försäkringar. Det är inte heller alla ”medelsvenssons” som ligger hos det försäkringsbolag som passar dem bäst. Nu finns det dessutom allt flera aktörer att välja mellan med olika fördelar vad gäller både premier och villkor. Till sin hjälp finns bland annat försäkringsförmedlare där jämförelserna kan göras hos flera bolag samtidigt.

Många konsumenter har alltså inte bytt försäkringsbolag på många år och sitter helt ovetandes och betalar för mycket pengar i onödan då det finns billigare alternativ på marknaden med likvärdiga villkor. Premierna steg kraftigt 2002-2004. I denna kraftiga höjning åkte ett antal kunder med av bara farten utan att egentligen ha högre risk.

Av de privatpersoner som ser över sina försäkringar finns stora besparingar att invänta. Varannan privatperson som jämför och byter försäkringsbolag till något av de alternativ som finns sparar pengar. I genomsnitt uppskattas att en kund kan spara in en tusenlapp beroende av vilken försäkring det gäller. Exempel på större besparingar finns också. Det kan röra sig om flera tusen. Peter Lundén hos Insplanet säger att ”vi har varje dag kunder som sparar större belopp, särskilt på bilförsäkringarna”. Beloppen på det du kan spara varierar dock från ett par hundralappar till tusenlappar, men att det går att spara pengar är helt säkert. Det är inte samma bolag som alltid har den bästa premien – allt beror på vilken sorts kund du är och om de bedömningsgrader som är förmånliga hos respektive bolag passar just dig.

Två exempel: 1. En familj med villa i Norsborg utanför Stockholm betalade för sin villahemsförsäkring 8.000 kr/år hos ett av de fyra ledande försäkringsbolagen. Efter en jämförelse på Insplanet köpte de en bättre försäkring - och lade till bra tilläggsförsäkringar som de ändå behövde: småbåtstillägg och husallrisk - för 4.875 kr/år hos Auro.

Vinst: 3 125 kr/år

2. En familj med villa i Skoghall utanför Karlstad betalade för sin villahemförsäkring 3.000 kr/år hos ett av de fyra ledande försäkringsbolagen. Efter jämförelsen hittade de ett paket med hem och bilförsäkring hos samma bolag. Deras gamla bilpremie låg på 6.800 kr/år. De nya premierna för familjen hamnade på 1.700 kr/år för villahemförsäkringen och 2.800 kr/år bilförsäkringen.

Vinst: 5.300 kr/år

Varför skiljer sig försäkringsbolagens premier så mycket? En försäkringspremie bygger på hur stor risk det är att försäkra ett objekt (ta en bil till exempel). Risken bygger i sin tur på en rad parametrar exempelvis vilken typ av bil det är, i vilket område man vill försäkra bilen, hur långt man kör per år, hur bilen parkeras etc. Varje bolag har egna riskbedömare som räknar ut risken för det specifika objektet. Allmän statistik som bilmodell, motorstyrka etc. gör att premien till en början kan vara ganska likartad mellan bolagen. Premiedifferenserna kan dock bli stora beroende på det enskilda försäkringsbolagets skadestatistik. Om ett visst bolag har fått extra mycket stöldskador i ett visst område så kan premien ha anpassats uppåt för just detta bolag. Viktigt att jämföra Som konsument gäller det att jämföra de olika försäkringsbolagen för varje nytt objekt man skall försäkra och göra det varje år inför försäkringens förnyelse. Om ett bolag har låga premier på villaförsäkringen behöver det absolut inte betyda att premien också är låg på bilförsäkringen och tvärtom. Om premien hos ett bolag var lägst förra året behöver det inte betyda att det är lägst vid förnyelsen. Ny statistik om skadeutfall eller en allmän prisökning kan ha påverkat premien mycket under året. Vad skall man tänka på vid jämförelsen?

  • Jämför försäkringspremien vid varje förnyelse dvs. varje år.
  • Tänk efter vilket behov du har innan du börjar prata med försäkringsbolaget. Uppfyller försäkringen de behov och förväntningar du har?
  • Ta reda på om man får rabatter om man samlar fler försäkringar i samma försäkringsbolag.
  • Ta reda på om det lönar sig att ha försäkringarna i olika försäkringsbolag.
  • Kontrollera att självrisken är i den nivå du vill ha den. Går det att höja eller sänka självrisken? Högre självrisk brukar innebära en lägre premie.
  • Fråga försäkringsbolaget om de har avtal med organisationer eller företag som ger medlems-/organisationsrabatter.
  • Ta hjälp av mäklare eller flerbolagsombud. De kan leta fram premier och vet vilka skillnader som gäller mellan bolagen.

[ Tillbaka ]