Spara pengarna till något roligare än bilförsäkringen

2007-03-26

Här är några tips som är bra att känna till för att få ner kostnaderna på din bilförsäkring.

Jämför dina försäkringar varje gång avtalen skall förnyas (en gång per år, på huvudförfallodagen), och kolla olika bolag. Det lönar sig att vara lite aktiv, det finns inte sällan tusenlappar i skattade pengar att spara.

Var på din vakt när du har en s k ”prova-på-försäkring”. Dessa används av bilhandlarna för att sälja bilar lättare, och av försäkringsbolagen för att värva kunder. Sex månader efter att du köpt din nya bil övergår försäkringen i en vanlig försäkring, inte sällan till en av marknadens dyrare premier.

Försäkra dig bara mot skador som påverkar dina verkliga behov. Behöver du verkligen alla tilläggsförsäkringar? Tänk på hur du lever, rita upp scenarier för vad som kan hända och hur det skulle påverka dig.

Var inte rädd för mindre kända varumärken. Försäkringsprodukternas innehåll, liksom skaderegleringens principer, finns reglerade i lag och i konventioner. Alla marknadsaktörer i Sverige står under tillsyn av Finansinspektionen. Du som kund får betala för det stora, kända bolagets marknadsföringskostnader, genom högre premier och avgifter. Att bolaget är ”känt från tv” är knappast en faktor som gör att du lättare får ersättning, eller högre ersättning, vid en skada. Tvärtom kan ett mindre bolag vara mer beroende av sitt rykte än ”jätten”.

Skapa en helhetsbild över dina försäkringar. Det kan ibland vara bra att samla ditt hushålls försäkringar i ett och samma bolag. Dels kan du få flerförsäkringsrabatter, dels så slipper du dubbla självrisker vid vissa skador. Men ibland är det trots det mer fördelaktigt att sprida ut sina försäkringar till de som erbjuder lägst premier på respektive försäkringstyp.

Kontrollera självrisken, så att den är i den nivå du vill ha den. Observera att det endast är självrisken på vagnskadeförsäkringen som kan väljas av dig som kund. Självrisken på trafikförsäkringen och de olika momenten i delkaskoförsäkringen ligger fasta.

Välj ett bolag med bra villkor, i synnerhet om bilen är direktimporterad. Vissa bolag ersätter t ex inte maskinskada alls på direktimporter, medan andra ersätter maskinskada lika mycket som på en svensksåld bil. Om bolaget kräver vissa test och åtgärder, kan detta kosta dig flera tusen kronor samt tid och besvär, innan du kan börja köra normalt.

Förhandla om premien kan vissa försäkringsbolag vara beredda att göra. Räkna inte med att det går vägen dock, i synnerhet inte om du är ny kund i bolaget.

Överväg en lågt klassad bil. Stadsjeep exempelvis är relativt högt klassad. Det beror främst på stöldbegärlighet och motorstyrka, som är högre än på standardbilen.

Vill du jämföra dina försäkringar direkt?

[ Tillbaka ]