Hur har du ordnat din inkomstförsäkring?

2009-07-29

Undersökningar på senare tid har uppmärksammat att det har skett en kraftig ökning av antalet människor som köper en privat inkomstförsäkring för att komplettera a-kassan. Kring en tredjedel beräknas nu omfattas av en privat inkomstförsäkring. Tillhör du de som tjänar över a-kassans tak men ännu inte har en inkomstförsäkring? De vanligaste frågorna om inkomstförsäkring som Insplanet får är:

  • Vad får jag med respektive utan en inkomstförsäkring om jag blir arbetslös? Vi utgår från att du arbetat heltid innan du blir arbetslös. Man anger ofta inkomstförsäkringsersättning i nettobelopp, då försäkringsersättningar inte är skattepliktiga och därför vanligen beräknas på lön efter skatt. Om du inte är med i a-kassa kan du då få maximalt ca 7 040 kr/månad före skatt, ca 5 600 kr/månad netto efter skatt. Är du med i a-kassa kan du få upp till 80% av din lön i inkomstrelaterad ersättning, maximalt 80% av 18 700 kr, vilket blir 14 960 kr/månad före skatt, och ca 11 100 kr netto efter skatt. Har du en inkomstförsäkring kan du få upp till 80% av din faktiska lön. Om du tjänar 25 000 kr/månad i arbete brutto får du med endast a-kassa ca 11 100 kr netto efter skatt, med inkomstförsäkring totalt ca 14 000 kr netto efter skatt. Tjänar du 35 000 kr/månad i arbete får du med enbart a-kassa 11 100 kr netto efter skatt per månad vid arbetslöshet, med inkomstförsäkring totalt ca 19 500 kr netto efter skatt. Ju mer du tjänar i arbete, desto mer extra ger inkomstförsäkringen utöver a-kassan.
  • Vad kostar en inkomstförsäkring? En helt fristående privat inkomstförsäkring, för dig som är med i a-kassan men inte i facket, kostar vanligen allt emellan 1 000 – 6 000 kr/år, eller mer om du har en mycket hög lön. En privat tilläggsförsäkring som kompletterar den förkortade fackliga inkomstförsäkringen så att du har skydd i 300 dagar, kostar oftast mellan 400 – 2 500 kr/år, beroende på bland annat hur hög lön du har.
  • Måste jag vara med i a-kassan för att kunna inkomstförsäkra mig? Ja. För att kunna ha en inkomstförsäkring måste du först och främst vara med i a-kassan. Annars går det inte att teckna inkomstförsäkring, och om du går ur a-kassan kan inte inkomstförsäkringen fortsätta gälla.
  • Måste jag vara med i facket för att få en inkomstförsäkring? Nej. Du måste inte vara med i facket för att ha en inkomstförsäkring. Du kan istället teckna en helt privat fristående inkomstförsäkring. Men ofta är premien något billigare för en inkomstförsäkring genom facket, bland annat genom storupphandling och subventionering. Den fackliga inkomstförsäkringen täcker dock lite mindre än en privat, se nästa fråga.
  • Har jag fullt skydd om jag är med i facket? Nja. För det första beror det på om ditt fackförbund har en kollektiv inkomstförsäkring eller inte, vilket alla inte har. För det andra så är i princip samtliga existerande fackliga inkomstförsäkringar mer tidsbegränsade än a-kassan. A-kassan ger ersättning i 300 arbetsdagar. En facklig inkomstförsäkring ger oftast ersättning i endast 100-200 dagar. En facklig inkomstförsäkring är sämre än de flesta privata fristående inkomstförsäkringar, som brukar gälla hela a-kasseperiodens 300 dagar. Du som har facklig inkomstförsäkring som gäller kortare tid än a-kassan, kan teckna en kompletterande privat tilläggsförsäkring som täcker upp glappet hela vägen upp till a-kassans 300 dagar. Tilläggsförsäkringen är billigare än en helt fristående privat inkomstförsäkring.
  • Gäller inkomstförsäkringen direkt efter att jag tecknat den? Nej. Men direkt när försäkringen tecknats och betalats påbörjas din kvalifikationstid. Kvalifikationstiden innebär att du måste ha försäkringen i minst ett år utan att bli arbetslös eller varslad, för att den sedan ska gälla.

Fyll i dina uppgifter och få kostnadsfri rådgivning om inkomstförsäkring här »

[ Tillbaka ]

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00