Även sommarstugan ska vara rätt försäkrad

2009-07-22

Fritidshusförsäkringen tillhör kanske inte de försäkringar man ser över oftast. Samtidigt är det vanligt att vi ändrar om i stugorna, och därmed de försäkringsgrundande uppgifterna. Vi bygger om, bygger till, kör dit nya saker och installerar olika utrustningar för hus och trädgård. Allt detta kan påverka giltigheten i din försäkring, och inte minst priset för den.

  • Vad ingår i en fritidshusförsäkring? Svaret på det är ganska enkelt. I fritidshusförsäkringen ingår ungefär samma saker som i en villaförsäkring, och ett par delar ur en hemförsäkring. Du har ett egendomsskydd för naturskador och skadegörelse på byggnad och tomt. Du har ett juridiskt skydd med rättsskydd och ansvarsförsäkring för dig i egenskap av fastighetsägare. Du kan också inkludera valfria belopp av försäkrat lösöre som du förvarar permanent i fritidshuset. Du behöver dock inte inkludera saker du tar med dig hemifrån, som exempelvis bärbara datorer och kameror. Dessa täcks av hemförsäkringens bortaskydd, om de normalt förvaras i permanentbostaden och flyttas fram och tillbaka. Glöm inte aktsamhetskraven, som kan vara utökade då du inte alltid befinner dig i ett fritidshus. Det gäller till exempel att ha goda avvattningssystem för att minska risken för översvämning.
  • Hur kan du få ett lägre pris på fritidshusförsäkringen? Det finns rabatter att få. Försäkringsbolagen vill gärna att kunderna ska ta hand om sina hus. Därför finns det flera installationer du kan få rabatt för. Exempel på sådana utrustningar är brandlarm, inbrottslarm och brandsläckare. Dessutom ger även fritidshusförsäkringen nästan alltid en flerförsäkringsrabatt om du har övriga försäkringar i hushållet som bil- eller hemförsäkring i samma försäkringsbolag.
  • Passa på att göra investeringar och ombyggnader som kan leda till besparingar på de löpande kostnaderna. Med tanke på det så kallade hus-skatteavdraget (även kallat ROT-avdraget) kan det vara värt att passa på att exempelvis byta värmesystem. Att byta ut gamla el-element till en modern luftvärmepump kan spara många tusenlappar varje år i uppvärmningskostnader. Hus-avdraget ger dig halva arbetskostnaden för installationen tillbaka. Följ utvecklingen på Skatteverkets informationssidor om hus-avdraget innan du fattar dina slutgiltiga beslut om större renoveringar och investeringar.

Trevlig sommar önskar Insplanet!

Jämför din fritidshusförsäkring kostnadsfritt här »

[ Tillbaka ]

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00