Bra försäkringstips till sommaren

2009-06-17

I helgen är det midsommar och för en del börjar semestern redan nu. I dessa tider vill man inte ha fler bekymmer än möjligen att tänka på vädret. Samtidigt uppkommer en hel del säsongsbundna risker på sommaren. Fickstölder, olycksfall i vattenaktiviteter, trafikolyckor – sommaren är tyvärr inte bara en tid av glädje, utan också av speciella omständigheter som i värsta fall kan orsaka olyckor.

Ska du resa utomlands? Glöm inte att beställa det europeiska sjukförsäkringskortet från Försäkringskassan. Om du behöver utnyttja offentlig läkar- och sjukvård i andra EU-länder visar du upp detta kort. Dessa vårdgivare vet då att du omfattas av svensk försäkringskassa. Tänk på att du i vissa EU-länder trots detta kort ändå kan vara tvungen att betala vårdkostnader i förskott, för att sedan i efterhand få ersättning från Försäkringskassan i Sverige. Hör med Försäkringskassan vad som gäller i det land du ska resa till.

Ska du vara borta länge? De flesta hemförsäkringar gäller under resans 45 första dagar. Men det finns ett par alternativ som gäller i 60 dagar, och ytterligare någon som kan gälla i 90 dagar. De försäkringsbolag som har dessa är förstås bra för dig om du ska resa längre än 45 dagar. Ska du vara borta längre än du kan få reseskydd för i hemförsäkringen är en fristående reseförsäkring bättre. Din hemförsäkring ersätter läkar- och sjukvård i alla länder, särskilt hemtransport om så skulle behövas. På dessa punkter är i princip alla hemförsäringar sig lika. Glöm inte att beställa och ta med det så kallade servicekortet (kallas ibland utlandsresekort) som visar att du har en privat försäkring.

Hur ser ditt olycksfallsskydd ut? Som vuxen bör man ha en olycksfallsförsäkring. De viktigaste skydden som ingår är invaliditetsersättning samt läke-, rese- och merkostnader vid olycksfall. Ett alternativ man kan ha är så kallad fritidsolycksfallsförsäkring, som tecknas som ett tillägg till hemförsäkringen. Den gäller dock inte dygnet runt utan endast på fritiden, och kan även på andra punkter vara mer begränsad än en fristående olycksfallsförsäkring.

Du har väl försäkrat dina barn? Alla barn bör ha en barnförsäkring. Barnförsäkringen är en sjuk- olycksfallsförsäkring för barn, som ger invaliditetsersättning och ersätter merkostnader vid olycksfall. Nya undersökningar visar dessutom att flera kommuners försäkringar för barn upphör att gälla under sommarlovet. Ungefär var femte kommun har inget kommunalt försäkringsskydd för barnen på sommaren. Skolbarn i dessa kommuner har ett extra stort behov av en barnförsäkring.

Jämför och få kostnadsfri rådgivning om hemförsäkring »

Jämför och få kostnadsfri rådgivning om olycksfallsförsäkring »

Jämför och få kostnadsfri rådgivning om barnförsäkring »

[ Tillbaka ]

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00