Hussvamp – så gäller försäkringen vid äkta hussvamp

Äkta hussvamp är bland de värsta skadorna som kan drabba ett hus och är svår att bli av med. I värsta fall måste hela huset rivas. Många villaförsäkringar ersätter dig om ditt hus drabbas av hussvamp – men inte alla. Ta reda på om din försäkring täcker äkta hussvamp och ta del av våra tips om hur du minskar risken för angrepp.

Vad är hussvamp?

Hussvamp tillhör svamparten brunrötesvamp som kan orsaka stor skada på ditt hus på kort tid. Det finns ett trettiotal olika sorters svamp som kan drabba hus, men det är äkta hussvamp (serpula lacrymans) som är den mest fruktade. Anledningen till det är att den växer snabbt och bryter ner trä och kan på så vis förstöra hela huset om den inte saneras i tid.

Det tar ofta lång tid innan du kan se svampen, eftersom den först sprider sig i det dolda. Det gör den med hjälp av långa mycelsträngar som innehåller vatten och näring. När den äkta hussvampen sedan får ljus bildar den fruktkroppar som kan vara allt från gulgrå till rödbruna, tjocka, oregelbundna kroppar med en ganska bred och vit kant. Ovansidan på svampen är lite skrovlig och där kan det också bildas ett brunt sporpulver. Det är oftast i det här stadiet som hussvampen upptäcks, då sporpulvret sprids ser det ut som om någon har spillt ut kanel eller kakao längs lister och trösklar.

Så uppstår hussvamp

För att äkta hussvamp ska kunna uppstå krävs tre förutsättningar: trä, fukt och kalk. Ofta finns hussvamp latent i trähus och väntar bara på att miljön ska bli gynnsam. När det sker kan den sedan sprida sig väldigt snabbt.

Hussvampen trivs bäst vid en inomhustemperatur på 20 grader i dåligt ventilerade och fuktiga utrymmen, såsom krypgrunder, källare och våtutrymmen. Under dessa förhållanden kan den växa upp till 6 mm per dygn.

Så luktar hussvamp

Äkta hussvamp luktar inte alltid, men vid ett kraftigt angrepp brukar det lukta champinjon. Om svampen slits sönder känns en stark, unken lukt.

Så vanligt är äkta hussvamp

Det finns ingen statistik över hussvampens omfattning i Sverige, men enligt försäkringsbolagen och experter ser antalet fall av äkta hussvamp ut att ha ökat de senaste åren. Det kan till viss del bero på att hus besiktas allt noggrannare och oftare, men trots det menar flera experter att angreppen har ökat. Södra Sverige har drabbats hårdare, på grund av det varmare och fuktigare klimatet.

Hur får man bort hussvamp?

Om ditt hus har drabbats av äkta hussvamp ska du ringa till ditt försäkringsbolag så fort som möjligt och anmäla skadan. Sedan måste du anlita en specialist som vet hur man hanterar äkta hussvamp, Anticimex och Aquademica är exempel på företag som har effektiva metoder för att stoppa hussvampen. Normalt använder man både kemikalier och hög värme, till exempel högfrekvensstrålning och mikrovågor. Även allt material inom en meter från hussvampen måste saneras. Du kan alltså inte sanera hussvampen på egen hand. Äkta hussvamp brukar dessutom växa tillbaka om man inte har gjort tillräckliga åtgärder.

I de allra värsta fallen kan man bli tvungen att riva hela huset.

Inte alla försäkringsbolag ersätter hussvamp

Många försäkringsbolag erbjuder ett skydd mot äkta hussvamp i sina villa- och fritidshusförsäkringar idag, men inte alla. Villkoren kan också skilja sig åt beroende på hur skadan uppstått. Om hussvampen exempelvis uppstått på grund av att vatten har läckt från ett rör brukar den vanliga villaförsäkringen gälla, men om den uppstått på grund av att dräneringen är bristfällig måste försäkringen innehålla ett särskilt moment för hussvamp för att du ska få ersättning.

I försäkringens villkor kan du se om din försäkring ersätter skador orsakade av äkta hussvamp eller inte. Det kan vara extra viktigt att ha koll på om du har ett hus med kryp- eller torpargrund, eftersom de ofta ligger i riskzonen för den äkta hussvampen.

Om din försäkring innehåller ett skydd mot äkta hussvamp kan du få ersättning för sanering och nödvändiga ingrepp såsom rivning, reparation och återställande av skadade byggnadsdelar.

Tips för att minska risken för äkta hussvamp

  • Kontrollera att grunden är fri från fukt och att dränering samt ventilation fungerar.
  • Inspektera din krypgrund och kontrollera att den är torr och ren från skräp.
  • Se till att regnvattnet från hängrännorna leds bort från huset.
  • Förvara inte tidningar, virke eller annat organiskt material direkt på fuktiga källargolv eller krypgrunder.
  • Låt inte buskar växa för nära grunden.
  • Kontrollera om det finns några läckande vattenledningar och åtgärda dem omgående.
  • Skapa inte för täta utrymmen – bygg exempelvis inte in krypgrunden, kattvinden eller källartrappan.
  • Ring försäkringsbolaget så fort som möjligt om du har drabbats.
  • Anlita ett proffs som kan sanera hussvampen, du kan inte sanera själv.


Relaterade artiklar

Rum som renoveras

Hitta bättre pris på försäkring till villan Dags att skaffa en villahemförsäkring
De flesta vet att vi måste ha en försäkring på våra fordon och hus men hur många vet egentligen vad försäkringen ...
Läs mer »


Hus dörr för villaförsäkring Så hittar du bästa villaförsäkringen 2020
Vilken som är den bästa villaförsäkringen för dig beror helt på vilka behov du har. Av den anledningen är det viktigt att ...
Läs mer »


Så gäller försäkringen vid snöskador på tak
Enligt villkoren i fritidshus- och villaförsäkringen är du skyldig att förebygga skador som kan orsakas av stora mängder ...
Läs mer »


Rum som renoveras Hussvamp – så gäller försäkringen vid äkta hussvamp
Äkta hussvamp är bland de värsta skadorna som kan drabba ett hus och är svår att bli av med. I värsta fall måste ...
Läs mer »


två personer under ett paraply i snöväder Så skyddar försäkringen vid storm
Stormvindar, översvämningar och strömavbrott kan orsaka omfattande skador på ditt hem. Med en villa- eller fritidshusförsäkring kan...
Läs mer »


Vildsvin i trädgården Vildsvin i trädgården - gäller försäkringen?
Vildsvin kommer till din tomt för att hitta mat vilket resulterar i att de bökar sönder hela din gräsmatta. För var kan det...
Läs mer »