Så hittar du bästa villaförsäkringen 2022

Vilken som är den bästa villaförsäkringen för dig beror helt på vilka behov du har. Av den anledningen är det viktigt att du jämför villkoren innan du tecknar en försäkring. Här kan du lära dig allt du behöver veta för att få den bästa möjliga villaförsäkringen till ditt hus – vad som bör ingå och hur du ska tänka kring priset.


Innehållsförteckning

Vad är en villaförsäkring?
Vad ska ingå i en bra villaförsäkring?
Välj rätt villaförsäkring
Jämför för att hitta den bästa villaförsäkringen

Vad är en villaförsäkring?

En villaförsäkring är ett försäkringsskydd som ersätter dig ekonomiskt om någonting händer med ditt hus. Försäkringen innehåller ett skydd för bostadsbyggnaden, din tomt och andra byggnader på tomten, så länge du har angett dem i försäkringsbrevet. Villaförsäkringen skiljer sig alltså från en hemförsäkring som främst ett skydd för dig och dina saker.

Du som bor i villa behöver därför teckna både en villa- och en hemförsäkring för att få ett fullständigt skydd. Många gånger säljs villa- och hemförsäkringar tillsammans och kallas då ibland för villahemförsäkringar. Men det är också möjligt att teckna en villaförsäkring separat. Det kan vara aktuellt om du redan har en hemförsäkring på annat håll. Det finns dock fördelar med att ha villa- och hemförsäkringen i samma försäkringsbolag eftersom du då slipper dubbla självrisker om något händer med dina saker och ditt hus.

Förutom skydd för huset och tomten ingår också ett ansvarsskydd och rättsskydd i villaförsäkringen.

Vad ska ingå i en bra villaförsäkring?

En bra villaförsäkring ska innehålla ett skydd för bostadsbyggnaden, tomten och tillhörande byggnader på tomten. Den ska bland annat omfatta: väggar, golv, tak, köks- och badrumsinredning, värmepanna och andra installationer, liksom olika rörledningar.

Tomtmark i sin tur inkluderar träd, växter, gångar och uppfarter, staket, flaggstång och trädgårdsbelysning, med mera.


Det här kan du få ersättning för:


 • stöld
 • skadegörelse
 • brand
 • explosion
 • läckage
 • hussvamp
 • skadedjur
 • väderfenomen
 • jordrörelser.

I villaförsäkringen ingår det även ett ansvarsskydd som kan ersätta dig om du skulle bli skadeståndsskyldig, gentemot exempelvis en granne eller besökare, och ett rättsskydd som kan ersätta dig för ombuds- och rättegångskostnader om du hamnar i en tvist med exempelvis en hantverkare eller säljaren av villan.Välj rätt villahemförsäkring

Välj rätt villaförsäkring

När du ska välja villaförsäkring är det viktigt att du inte bara tittar på priset, utan även på villkoren och omfattningen i försäkringen. Vad ingår i grundskyddet och vad erbjuds som tilläggsförsäkringar? Hur stor är ersättningen och åldersavdraget? Det är frågor som du kan ställa dig för att hitta rätt villaförsäkring för dig.

Vissa försäkringsbolag inkluderar till exempel en allriskförsäkring (drulle) i grundskyddet. Medan andra försäkringsbolag endast har det som ett tillägg.

En annan viktig sak att ha i åtanke är att du kan teckna villaförsäkringen till fullvärde eller “första risk”. Det normala är att man tecknar försäkringen till fullvärde, eftersom hela villans värde då är försäkrat. Du får då en ny, likvärdig villa återuppbyggd på samma grund om din villa till exempel skulle brinna ner.

“Första risk" innebär att du istället tecknar försäkringen till ett visst belopp som då blir den högsta ersättning du kan få – oavsett vilken skada som inträffar. I de flesta fall får du då ta tag i återuppbyggnaden på egen hand och själv anlita företag och hantverkare.

Du vet väl att försäkringsbolag erbjuder rabatterade priser om du samlar dina försäkringar hos dem? Vissa bolag har även samarbeten med banker vilket gör att du kan få ännu mer rabatt om du även har din bankverksamhet hos dem. Även om det inte bör vara avgörande för vilken villaförsäkring du väljer så kan det vara värt att ha i åtanke i ditt val av försäkring.

Läs även: 5 saker att jämföra i villaförsäkring

Jämför för att hitta den bästa villaförsäkringen

Eftersom villaförsäkringens villkor och omfattning kan variera mellan olika försäkringsbolag är det viktigt att du inte bara tittar på priset. Du vill inte köpa en billig försäkring som erbjuder dig ett sämre skydd. Det bästa sättet att få en riktigt bra villaförsäkring är därför att jämföra villkor, omfattning och pris hos flera olika försäkringsbolag.


Tips på vad du kan jämföra:


 • Titta på vad som ingår i grundskyddet. Ingår till exempel en allriskförsäkring för byggnaden i grundskyddet?
 • Ta reda på hur stort åldersavdraget är. De första 2–15 åren brukar det inte göras något åldersavdrag, därefter görs ett avdrag med 2–10 % per år.
 • Kontrollera vad självriskerna ligger på. Grundsjälvriskerna kan skilja sig åt mycket beroende på skada och försäkringsbolag.
 • Undersök vilka tilläggsförsäkringar som finns. Om du exempelvis är i behov av en uthyrningsförsäkring så kan du även ha med det i beräkningen.

Att jämföra försäkringar kan kännas både tråkigt och tidskrävande. På Insplanet kan du snabbt och enkelt jämföra flera olika villaförsäkringar – samtidigt. Det är kostnadsfritt och du binder dig inte till något. Det enda du behöver göra är att fylla i vårt formulär och klicka på jämför.

Priserna som redovisas är individuella och baseras på uppgifterna du lämnar. Testa att jämföra du också, och se om du kan hitta ett bättre erbjudande!Relaterade artiklar

Hus dörr för villaförsäkring

Hitta bättre pris på försäkring till villan Dags att skaffa en villahemförsäkring
De flesta vet att vi måste ha en försäkring på våra fordon och hus men hur många vet egentligen vad försäkringen ...
Läs mer »


Hus dörr för villaförsäkring Så hittar du bästa villaförsäkringen 2020
Vilken som är den bästa villaförsäkringen för dig beror helt på vilka behov du har. Av den anledningen är det viktigt att ...
Läs mer »


Så gäller försäkringen vid snöskador på tak
Enligt villkoren i fritidshus- och villaförsäkringen är du skyldig att förebygga skador som kan orsakas av stora mängder ...
Läs mer »


Rum som renoveras Hussvamp – så gäller försäkringen vid äkta hussvamp
Äkta hussvamp är bland de värsta skadorna som kan drabba ett hus och är svår att bli av med. I värsta fall måste ...
Läs mer »


två personer under ett paraply i snöväder Så skyddar försäkringen vid storm
Stormvindar, översvämningar och strömavbrott kan orsaka omfattande skador på ditt hem. Med en villa- eller fritidshusförsäkring kan...
Läs mer »


Vildsvin i trädgården Vildsvin i trädgården - gäller försäkringen?
Vildsvin kommer till din tomt för att hitta mat vilket resulterar i att de bökar sönder hela din gräsmatta. För var kan det...
Läs mer »