5 saker att jämföra i villaförsäkring

Insplanet har tagit fram 5 tips till dig som vill förnya, teckna eller jämför villa och villahemförsäkring, med våra 5 enkelt utförbara tips kan du redan idag spara pengar och tid på din villaförsäkring.

Vad ska man tänka på när man tecknar villaförsäkring?

Ett vanligt misstag är att man tror att en villaförsäkring är samma sak som en hemförsäkring, det är det inte. En villaförsäkringen täcker inte personer i hemmet. Försäkringen täcker inte heller föremål i hemmet.
En villaförsäkring täcker:

 • Huset
 • Garage
 • Carport
 • Växthus
 • Uthus

En villaförsäkring täcker ditt hem och det som finns på din tomt kan man säga. Så länge det är inskrivna i försäkringsbrevet.
En villaförsäkring täcker även skador som kan uppstå som på grund av:

 • Brandskador
 • Vattenskador
 • Naturskador
 • Skadedjurssanering
 • Svampangrepp
 • Tomt Skyddet

Vad ingår i hemförsäkringen?

Då villaförsäkringen och hemförsäkringen går lite hand i hand kan det vara bra att undersöka vad hemförsäkringen täcker innan man tecknar en separat villaförsäkring. Alternativet är att teckna en s.k. villahemförsäkring vilket blir en heltäckande lösning. Vissa försäkringsbolag kallar dessa kombinerade försäkringar för ”Villahemförsäkring” medan andra säljer ”Villaförsäkring med hemförsäkringstillägg” eller ”Hemförsäkring till Villa”. Oavsett är det viktigt att man är försäkrad mot så många olika skador som möjligt då en renovering kan bli mycket dyr i annat fall.

Läs även: Så hittar du bästa villaförsäkringen 2019

Villaförsäkring eller Villahemförsäkring

De som bor i villa bör i första hand överväga Villahemförsäkring. Villaförsäkringen täcker ditt hus och din tomt medans hemförsäkringen täcker de personer som är skrivna på bostaden samt saker i bostaden.

De som däremot hyr ut sin villa och därmed inte har behov av hemförsäkring kopplad till den kan istället fokusera på villaförsäkringen. Detta kan även vara ett alternativ om man har en kollektiv hemförsäkring och därmed bara behöver komplettera med ett extra skydd för boendet.

Billigare med större säkerhet

Vill du maximera dina chanser för att få en så billig villaförsäkring som möjligt? Då ska du utöka säkerheten i hemmet. Det kan hjälpa dig minska försäkringspremien. Fler säkerhetsåtgärden innebär mindre risk för att en skada/skador skulle uppstå på bostaden.

Åtgärder du kan göra kan exempelvis vara installera ett hemlarm och jordfelsbrytare. Andra saker som kan ge lägre premie är vattenlås och läckageskydd.

Tips: Glöm inte att se till att ha nya och fräscha batterier i din brandvarnare!

Hur får jag en så billig villaförsäkring som möjligt?

Samla flera försäkringar

Genom att teckna fler försäkringar kan du få rabatt på samtliga objekt, du sparar även på självrisken om du har flera objekt försäkrade hos en och samma bolag. Samlingsrabatter kan kunna uppgå till hela 25%.

Jämför pris på villaförsäkringen

Det är viktigt att jämföra din villaförsäkring med jämna mellanrum. För att på så sätt försäkra dig om att du inte betalar för mycket för din försäkring.

Nu kan du med få musklick jämföra pris och villkor på villaförsäkringen, Vi på insplanet hjälper snabbt, enkelt och helt kostnadsfritt att jämföra försäkringen mellan flera olika försäkringsbolag, behöver hjälp med det? Tveka inte att höra av dig för en snabb och personlig rådgivning.

Hög självrisk

Om du höjer självrisken din villaförsäkringen kan du lätt spara på premien, normalt är självrisken på ca 3000 kr men detta går att höja till 6000 kr eller 9000 kr. Men kom ihåg att det då blir dyrare för dig om olyckan skulle vara framme. En högre självrisk resulterar i en lägre premie och tvärtom. Tänk igenom ditt val noga.


Relaterade artiklar

Tänka på följande i villaförsäkring

Rum som renoveras Hussvamp – så gäller försäkringen vid äkta hussvamp
Äkta hussvamp är bland de värsta skadorna som kan drabba ett hus och är svår att bli av med. I värsta fall måste hela huset rivas. ...
Läs mer »


två personer under ett paraply i snöväder Så skyddar försäkringen vid storm
Stormvindar, översvämningar och strömavbrott kan orsaka omfattande skador på ditt hem. Med en villa- eller fritidshusförsäkring kan du få ersättning ...
Läs mer »


Vildsvin i trädgården Vildsvin i trädgården - gäller försäkringen?
Vildsvin kommer till din tomt för att hitta mat vilket resulterar i att de bökar sönder hela din gräsmatta. För var kan det...
Läs mer »


Hus dörr för villaförsäkring Så hittar du bästa villaförsäkringen 2020
Man investerar oftast mycket pengar i sitt hus. Därför vill man vara säker på att man har en bra försäkring, så att man ...
Läs mer »


Prisökning inom hem- och villaförsäkringar Starka prisförändringar av hem- och villaförsäkringar
Premien för en villaförsäkring har i snitt ökat med 25 % under de senaste tre åren. I en mätning baserad på ...
Läs mer »


Försäkring för åkgräsklippare Försäkring för åkgräsklippare
Att en åkgräsklippare kan behöva ha Läs mer »


Tänka på följande i villaförsäkring 5 saker att jämföra och tänka på i villaförsäkring
Insplanet har tagit fram 5 tips till dig som vill förnya, teckna eller jämför villa och villahemförsäkring, med våra 5 enkelt ...
Läs mer »