Sportlovsquiz!

Inför stundande sportlovsveckor har vi tagit fram ett sportlovsquiz - perfekt för dig som ska iväg med familjen på busiga äventyr under de närmsta veckorna!

Svara tillsammans och upptäck om ni har koll på vad som gäller om olyckan är framme under skidresan, i bilen på väg dit och mycket mer!

De rätta svaren hittar ni längre ner och är det något ni funderar över får ni gärna slå våra kunniga försäkringsrådgivare en signal på 08 - 51 000 000 och berätta att ni gjort quizen! De kommer kunna hjälpa er med alla möjliga frågor och funderingar.

1. Klockan är 06.00 och slutdestinationen några timmars bilfärd bort. Det är dags att packa bilen och takboxen - vad är viktigt att tänka på?

a) Så låg tyngdpunkt som möjligt gör att bilen förhåller sig till vägen på bästa möjliga sätt. Det kan till exempel innebära att den tyngsta packningen bör placeras i bagageutrymmet snarare än i takboxen. Ju tyngre packning, desto längre ner och gärna så mycket i mitten som möjligt.
b) Även den lånade takboxen, som egentligen ägs av grannen eller kollegan, omfattas av din bilförsäkring när den är monterad på din bil.
c) I bilens instruktionsbok framgår det i regel vad maxvikten på en takbox får vara. Värt att ha i åtanke är att själva takboxen i sig väger lite, vilket kan helt enkelt bör räknas med när man räknar på maxvikten.
d) Alla ovanstående svar stämmer och är viktiga att tänka på!

2. Bilen är packad, familjen är mer än redo och bilen är ute på vägarna! Ni blir omkörda och får ett stenskott på framrutan - vad kostar det att laga det lilla missödet?

a) Så länge märket inte blivit större än en enkrona går det att limma igen det, mot en självrisk på bara ett par hundralappar!
b) Under de kalla vintermånaderna blir ett litet märke snabbt större, eftersom bilen ofta går från att ha varit kall och stillastående, till att startas och snabbt värmas upp. Det innebär att ett stenskott snabbt blir större - och kan komma att bli en dyr historia.
c) När ett stenskott blivit större än en enkrona behöver hela rutan bytas ut, då går bilens halvförsäkring in och täcker kostnaderna, vanligtvis mot en självrisk på ca. 1500 - 2000 kronor.
d) Alla ovanstående svar stämmer.

3. Det var egentligen inte meningen, men lillasyster skrek och storebror blev arg, samtidigt som någon bytte låt utan att fråga och… rätt som det var var det läsk utspilld över hela bilstereon. Vilket tillägg till bilförsäkringen är bra att ha och varför?


a) Det finns inget tillägg som hjälper i det här fallet.
b) Ett allrisktillägg (drulle) ger ersättning för en olycka som den här.
c) Hemförsäkringen kan gå in och gälla.

4. Första natten i fjällstugan ligger den privatägda skidutrustningen i takboxen - och blir stulen! Bilen står parkerad utanför stugan och skadas inte i övrigt. Vad gäller ur en försäkringssynpunkt?


a) Hemförsäkringen täcker förlusten av enskild egendom.
b) Bilförsäkringen täcker förlusten eftersom det klassas som ett bilinbrott.
c) Ingen försäkring gäller, eftersom man inte får förvara värdesaker i bilen när den är oövervakad under så lång tid.

5. Familjens yngsta medlem (under 25 år) ramlar i skidbacken och skadar sig. Personen i fråga kan inte vara med ute i skidbacken under resans resterande dagar. Vad kan vara värt att tänka på när ni kommit hem igen?


a) Det kan vara bra att anmäla skadan till det försäkringsbolag där barnet i fråga har en personförsäkring (en så kallad barnförsäkring).
b) Det kan vara bra att anmäla skadan till det försäkringsbolag där familjen har sin hemförsäkring tecknad, eftersom reseförsäkringen är en del av hemförsäkringen.
c) Både barnförsäkringen och hemförsäkringen kan komma att ge ersättning.

6. En vuxen familjemedlem (över 25 år) ramlar i skidbacken och skadar sig. Bara några dagar innan resans avfärd tecknade personen i fråga en ny sjuk- och olycksfallsförsäkring. I samband med det sades den gamla sjuk- och olycksfallsförsäkringen upp, med 30 dagars uppsägningstid. Vilken av de två försäkringarna (den gamla eller den nya) kan ge ersättning för skadan?


a) Båda försäkringarna kan komma att gälla och kan i så fall ge dubbla ersättning! En sjuk- och olycksfallsförsäkring börjar i regel gälla från det att försäkringsbolaget accepterar ansökan och självklart skyddar dig den tiden ut. De faktiska kostanderna kan inte täckas av två försäkringar, däremot kan två försäkringar ge ersättning för bestående men såsom ärr, invaliditet och så vidare.
b) Eftersom du inte hunnit samla på dig någon kvalifikationstid för din nya försäkring, kommer är det enbart din gamla försäkring som gäller.
c) Eftersom du tydligt visat för ditt gamla försäkringsbolag att du inte längre vill ha deras skydd, är det den nya försäkringen du bör förlita dig helt på.

7. Hur ska du tänka kring sjukhuskostnader om du ramlar och bryter benet i skidbacken om du befinner dig i 1) de svenska fjällen 2) de norska fjällen 3) Aspen i USA?


a) Reseförsäkringen (som är en del av hemförsäkringen), går in och täcker sjukhuskostnader i alla lägen.
b) Reseförsäkringen (som är en del av hemförsäkringen), går in och täcker sjukhuskostnader utanfölr Sveriges gränser.
c) Det är bara i Aspen, USA, i det här fallet som reseförsäkringen täcker sjukhuskostnader. I både Sverige och Norge (samt inom EU) har man rätt till sjukvård precis som en medborgare i landet man befinner sig i.

SVAR: 1:d, 2:d, 3:b, 4:c, 5:c, 6:a, 7:c
E-post: info@insplanet.com
Direktnummer: 08-51 00 00 42Relaterade artiklar


Sportlovsquiz!

Inför stundande sportlovsveckor har vi tagit fram ett sportlovsquiz - perfekt för dig som ska iväg med familjen på busiga äventyr under de närmsta veckorna!Svara ...

Läs mer »


TIllägg i sjukolycksfallsförsäkringar

Tillägg i sjuk och olycksfallsförsäkring

Nedsatt arbetsförmåga (Ekonomisk invaliditet)Om man får en skada. som gör att ens arbetsförmåga ...

Läs mer »

© 1999-2019 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00