Så klarar du dig från vägglusen under resan!

Både innan, under och efter resan finns det saker som du kan göra för att undvika vägglössen, både på plats och i ditt eget hem!

Vägglössen trivs i sängar och i smala springor, i sömmar på väskor och möbler, bakom tapeter och så vidare. De är idag inte helt ovanliga i Sverige - vilket har att göra med att vi nuförtiden reser i allt större utsträckning och alltså lättare får med oss dem hem.

Oavsett destination är det själva resandet, med människor som kommer och går, som är dilemmat och du som resenär gör bäst i att vara observant på både boende och transport under din resas gång!

Det här kan du göra innan resan för att skydda dig mot vägglusen

Inför resan rekommenderas att välja en hård väska, av plast eller metall, före en väska i skinn eller tyg. De hårda väskorna är delvis lättare att städa ur, men även mindre trivsamma platser för de små krypen.

Standarden på de boenden du planerar att ha under din resas gång, behöver inte ha någon direkt koppling till vägglöss. De förekommer på såväl exklusiva som enkla ställen.

Undvik ta med vägglös hem – så ska du göra!

Under resans gång kan du i samband med att du anländer undersöka sängen. Det gör du genom att titta i sängkläder och på bäddmadrassen efter små svarta fläckar. Men låt inte oron över vägglöss, som med största sannolikhet inte finns på den nya platsen, ta över! Det är inte värt att bekymra sig i onödan.

Du gör bäst i att undvika att packa upp dina kläder och lägga dem i en byrå eller hänga dem i en garderob. Låt dem hellre ligga kvar i väskan. Försök även att placera väskan högt och en bit från sängen. Lägg absolut inte väskan på sängen, när du packar upp eller packar ihop igen. Det finns de som rekommenderar att förvara väskan i badkaret, där är det nästan garanterat lusfritt!

Det här ska du göra när du kommit hem för att slippa vägglössen

Efter resan packar du lämpligast upp på en ljus plats i ditt hem, där du ser tydligt. Har du starkt ljus i badrummet kan det faktiskt vara ett bra rum att packa upp i. Det du inte ska göra är att ta in din resväska till ditt sovrum det första du gör, vilket kan vara lätt att göra om man kommer hem sent en kväll efter en lång dags resande.

All tvätt som går att tvätta i 60 grader tvättar du omgående och/eller torktumlar länge och varmt, och de plagg som inte tål den värmen kan frysas i plastpåsar i kylen under några dygn, vid misstanke av vägglöss.

Dammsug din väska efter att du packat upp och vid misstanke av vägglöss kan du ta ut dammsugarpåsen och frysa den med. Du kan även ställa ut väskan efter att den damsugits, på balkongen, allra helst om det är minusgrader ute, för att ytterligare försäkra dig om att väskan blir lusfri!

Om du efter en resa upptäcker blodfläckar på lakanen där hemma, är det dags att kontakta ett saneringsföretag. I samband med att vägglössen bits kommer det ofta blod ur betten och blodfläckar är därför ett tydligt tecken på vägglöss. Värt att veta är att varken betten eller vägglössen är särskilt farliga och de kan inte orsaka några infektionssjukdomar. Däremot kliar de och själva vetskapen om att de finns där man bor skapar självklart en obehaglig känsla.

Din hemförsäkring hjälper dig

Din hemförsäkring hjälper dig om du fått in vägglöss i ditt hem.

Har du en villaförsäkring ersätter den såväl saneringskostnader som reparationskostnader, av både bostaden och lösöre i hemmet. Om du däremot slänger någon möbel i samband med att du upptäckt skadedjur, såsom vägglöss, ges inte någon ersättning för en sådan förlust. ´Du behöver i regel inte betala någon självrisk i samband med saneringskostnader mot ohyra och skadedjur!

För dig som bor i lägenhet är det hyresvärden, fastighetsägaren eller styrelsen i bostadsrättsföreningen du vänder dig till. Det är också fastighetsägarens eller bostadsrättsföreningens försäkring som ersätter kostnaderna som uppkommer i samband med skadedjur och ohyra. Tänk även på att du som boende i en lägenhet kan ha skyldighet att meddela övriga boende i huset om du upptäcker ohyra i din lägenhet! Din egen hemförsäkring kan eventuellt ersätta skador på lös egendom som skadats i ditt hem.

Relaterade artiklar

Väska med vägglöss

Flygbolag i konkurs - Kan du få ersättning? Flygbolag i konkurs: Kan du få ersättning?
Du omfattas av olika rättigheter om ett flygbolag går i konkurs. Vilka rättigheter det är beror på olika faktorer, som ...
Läs mer »


Personer på flygplats Ersättning vid försenat flyg: Då kan du få ersättning
Blev ditt flyg försenat? Då kan du ha rätt till ekonomisk ersättning. Flyger du från ett EU-land eller med ett...
Läs mer »


Utöka reseskyddet Utöka reseskyddet i hemförsäkringen
Visste du att det går att utöka reseskyddet i hemförsäkringen, och att ...
Läs mer »


Väska med vägglöss Så klarar du dig från vägglusen under resan
Både innan, under och efter resan finns det saker som du kan göra för att undvika vägglössen, både på plats och i ditt ...
Läs mer »