Flygbolag i konkurs: Kan du få ersättning?

Du omfattas av olika rättigheter om ett flygbolag går i konkurs. Vilka rättigheter det är beror på olika faktorer. Som vilken resa du bokat och hur du betalat för din resa. Här går vi igenom vilka rättigheter du har beroende på om du bokat en reguljärresa med ett flygbolag eller en paketresa med en researrangör som Apollo, Tui eller Ving.

Vilken ersättning du kan få beror på om du bokat en reguljärresa eller paketresa. En reguljärresa består bara av transport medan en paketresa innehåller transport och/eller övernattning i kombination med en turisttjänst, till exempel ett idrottsevanemang eller ett teaterbesök.

Läs även: Det här gäller vid flygförsening

Ersättning för reguljärresa

Du har möjlighet att få ersättning om flygbolaget du ska resa med gått i konkurs. Hur goda dina möjligheter är beror på hur du betalat för din biljett. Bäst förutsättningar har du om du betalat din reguljärresa med kreditkort. Nedan hittar du mer information om vad som gäller beroende på om du betalat resan med kreditkort eller annat kort.

När du betalat en reguljärresa med kreditkort

Om du betalat din reguljärresa med kreditkort kan du få ersättning. Trots att bolaget gått i konkurs. Enligt konsumentkreditlagen kan du nämligen rikta samma krav mot kreditgivaren som mot säljaren. Därför ska du kontakta din kreditgivare. Om ni inte kommer överens kan du söka hjälp hos Konsumenternas bank- och finansbyrå.

När du betalat en reguljärresa med annat kort

Om du betalat din reguljärresa med annat kort än kreditkort har du tyvärr inte samma möjligheter eftersom konsumentkreditlagen inte gäller. Det behöver inte betyda att det är kört för din del - ditt kortföretag kan nämligen ha sina egna regler som ger dig rätt till ersättning när flygbolag konkar. Kolla med dem vad som gäller för just ditt kort.

Krav till konkursförvaltare

En annan sak du kan göra är att anmäla dina krav till flygbolagets konkursförvaltare. Det du behöver göra i sådana fall är att skicka in en skriftlig anmälan där det tydligt framgår vilka krav du har. Bifoga kopior av alla kvitton på dina kostnader och utlägg. Det är svårt att få pengar tillbaka från konkursförvaltaren men det är inte helt omöjligt.

Hjälp när du är utomlands

Om du är utomlands när flygbolaget eller researrangören går i konkurs kan du få hjälp av Utrikesdepartementet. Du har bland annat möjlighet att låna pengar till resan hem om din plånbok gapar tom och varken nära eller kära kan hjälpa dig. Kontakta närmaste ambassad eller konsulat om du befinner dig i en nödställd situation på resan utomlands.

Ersättning för paketresa

Om du bokat en paketresa och flygbolaget som din researrangör anlitat går i konkurs ska du kontakta researrangören. Din researrangör har nämligen ansvar för att ordna ersättningstransport för dig och övriga resenärer. Misslyckas researrangören med att ordna transport har du rätt att få ersättning för hela resan.

Inträffar konkursen när du är på resmålet kan du luta dig tillbaka. Din researrangör är nämligen skyldig att ordna ersättningstransport tillbaka till avreseorten. Om hotellet som du bor på går i konkurs ansvarar researrangören för att hitta ett ersättningsboende.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Flygbolag i konkurs - Kan du få ersättning?

Flygbolag i konkurs - Kan du få ersättning? Flygbolag i konkurs: Kan du få ersättning?
Du omfattas av olika rättigheter om ett flygbolag går i konkurs. Vilka rättigheter det är beror på olika faktorer. Som ...
Läs mer »


Personer på flygplats Ersättning vid försenat flyg: Då kan du få ersättning
Blev ditt flyg försenat? Då kan du ha rätt till ekonomisk ersättning. Flyger du från ett EU-land eller med ett ...
Läs mer »


Sandstrand, kom ihåg att ta med dig resebeviset på semestern. Missa inte resebeviset från ditt försäkringsbolag!
När du reser tar du förstås med dig ditt europeiska sjukförsäkringskort, men du bör även ta med ett utlandsresekort, ...
Läs mer »


Utöka reseskyddet Utöka reseskyddet i hemförsäkringen
Visste du att det går att utöka reseskyddet i hemförsäkringen, och att ...
Läs mer »


Väska med vägglöss Så klarar du dig från vägglusen under resan
Både innan, under och efter resan finns det saker som du kan göra för att undvika vägglössen, både på plats och i ditt ...
Läs mer »