Moped Trafikförsäkring

När mopeden är inköpt är det första man ska göra att teckna en försäkring.  Det lägsta försäkringsskydd man kan välja är trafikförsäkring och många nöjer sig med detta.  Detta framförallt för att det är det billigaste alternativet och har inte mopeden kostat speciellt mycket att köpa in är det lätt att anse att den inte är värd att försäkra mer än så.

Vad ingår i trafikförsäkring?

En trafikförsäkring ersätter för två sorters skador.

Personskador
Är man orsaken till olyckan är det förarens trafikförsäkring som ersätter för samtliga personskador som uppkommit vid olyckan. Detta oavsett om det är på medtrafikanter, passagerare eller förare.

Annans egendom
Är man orsak till olyckan ersätter även trafikförsäkringen skador på annans egendom. Även om det vanligtvis är andra fordon så behöver det inte vara detta.
Trafikförsäkringen är alltså främst en säkerhet för andra trafikanter och dess egendom. Mopedägaren kan därmed aldrig få någon ersättning för skada som uppstått på den egna mopeden

Varför bara välja trafikförsäkring?

Då mopeder som är några år gamla inte kostar mycket att köpa in är det många mopedägare som väljer att just bara försäkra med en trafikförsäkring. Det är nämligen inköpspriset och försäkringens självrisk som avgör om det är ekonomiskt försvarbart att försäkra mer eller inte.

Ett exempel taget från en av Sveriges största försäkringsbolag:
En äldre moped köps in för 4000kr. Om en halvförsäkring för din moped hade tecknats hade personen kunnat få ut ersättning vid brand eller stöld. Men självrisken i dessa fall är 3000kr. Det betyder att man som mest kan få ut 1000kr i ersättning. Men därtill ska även åldersavdraget dras av vilket gör att man kan få ännu mindre. Att betala en dyrare försäkringspremie för att kunna få ut några hundra extra om mopeden brinner eller blir stulen är inte ekonomiskt försvarbart.


Det man alltså ska titta extra på är kostnadsskillnaden mellan trafik- och halvförsäkring samt vilken självrisken är. Är det värt att betala mer för att få ut lite mer om olyckan är framme? Är det inte värt detta väljs oftast enbart trafikförsäkring.

5 saker att tänka på


1 - Försäkrad från första dagen
Den dag man köper mopeden (eller dagen efter) bör man kontakta ett försäkringsbolag eller försäkringsförmedlare för att starta upp trafikförsäkringen. Denna börjar gälla direkt även om det kan ta några dagar innan försäkringsbrevet skickas ut. Om inte anmälan sker direkt kan man bli avgiftsbelagd från trafikförsäkringsföreningen.


2 - Rabatt vid enbart vuxna förare
Då skaderisken är extremt mycket större om ungdomar kör mopeden än om endast vuxna kör den ges många gånger rabatt om man skriver på att ingen under 18 år kommer använda den. Det man i detta fall måste komma ihåg är att inte en krona går att få i ersättning om en skada skulle uppstå och det visar sig att en person under denna ålder kört mopeden vid olyckstillfället.


3 - Avställningsmöjlighet

De flesta som har moped använder den enbart under sommarmånaderna. Det betyder att mopeden står i ett garage flera månader under året och inte blir använd. Under denna tid kan man ställa av sin moped och därmed spara på kostnaden för försäkringen. Men en del försäkringsbolag säljer enbart årsförsäkringar vilket gör att försäkringen gäller ett år och att man inte får något tillbaka om den sägs upp i förtid.

Andra ger möjligheten att betalningarna automatiskt blir frysta så fort man kontaktar transportstyrelsen. De har kontakt med transportstyrelsen så det enda man behöver göra är att ställa av moppen så behöver man inte betala. Har man dessutom autogiro sker alla betalning och återbetalningar helt automatiskt.


4 - Mopedklass
Det kan vara olika premier beroende på om man har en moped klass I eller klass II. Det är klass I som vardagligt kallas för EU-moppe och måste ha registreringsskylt. Har man EU-moppe är det registreringsnumret som ska anges till försäkringsbolaget. Är det en klass II moped är det ramnumret som ska anges.


5 - Säg upp försäkringen
Försäkringen sägs inte automatiskt upp om du exempelvis skrotar din moped (eller säljer den). Kom ihåg att anmäla detta till försäkringsbolaget i sådant fall.


Ett exempel taget från en av Sveriges största försäkringsbolag:
En äldre moped köps in för 4000kr. Om en halvförsäkring hade tecknats hade personen kunnat få ut ersättning vid brand eller stöld. Men självrisken i dessa fall är 3000kr. Det betyder att man som mest kan få ut 1000kr i ersättning. Men därtill ska även åldersavdraget dras av vilket gör att man kan få ännu mindre. Att betala en dyrare försäkringspremie för att kunna få ut några hundra extra om mopeden brinner eller blir stulen är inte ekonomiskt försvarbart.


Det man alltså ska titta extra på är kostnadsskillnaden mellan trafik- och halvförsäkring samt vilken självrisken är. Är det värt att betala mer för att få ut lite mer om olyckan är framme? Är det inte värt detta väljs oftast enbart trafikförsäkring.


Jämför
mopedförsäkring- Priser direkt från bolagen, börja här!Jämför olika försäkringarMoped Helförsäkring
I jämförelse mellan att försäkra en bil eller moped så är det betydligt färre som väljer alternativet med helförsäkring när det ...
Läs mer »


Moped Halvförsäkring
I samband med att man köper en moped ska man alltid teckna en mopedförsäkring. Enligt lag måste man minst ha trafikförsäkring men många väljer att ...
Läs mer »


Moped Trafikförsäkring
När mopeden är inköpt är det första man ska göra att teckna en försäkring.  Det lägsta försäkringsskydd man kan välja är trafikförsäkring och ...
Läs mer »

Mopedförsäkringar