Jämför lätt lastbilsförsäkringLätt lastbilsförsäkring - Jämför pris och villkor

Lätt lastbilsförsäkring - Jämför pris och villkor

Skillnaden mellan en stor personbil och en lätt lastbil är inte speciellt stor. Dessutom får man köra bägge fordonen med B-körkort.  Vanliga modeller av lätt lastbil är skåpbilar och mindre lastbilar. Gränsen mellan bil och lätt lastbil är i vissa fall så små att det kan vara svårt att som privatperson se vad fordonet ska klassas som.

Skillnaden mellan en bilförsäkring och en "lätt lastbilsförsäkring" är inte heller speciellt stor. Många gånger har försäkringbolagen informationsfoldrar som heter Bil/Lätt Lastbil eftersom de är nästan identiska i sina innehåll.

Den stora skillnaden är alltså inte mellan bil och lastbil utan om lastbilen ska vara försäkrad på privatperson eller ett företag. Överlag är försäkringar mot privatpersoner mer generösa i villkoren.

Vad ingår Lättlastbilsförsäkringen?


Trafikförsäkring

Eftersom det är lag på att man måsta ha trafikförsäkring för fordon som framförs i svensk trafik är detta den lägsta nivån på försäkring för de som söker lastbilsförsäkring. Trafikförsäkringen ser till att ingen i trafiken ska bli utan ersättning. Denna ersätter nämligen skador på personer samt på motpartens fordon och egendom. Trafikförsäkringen ersätter däremot inte något för skador på den egna lastbilen.

Halvförsäkring

Halvförsäkring kan ge ersättning vid:

  • Brandskada – på grund av exempelvis explosion eller skadegörelse. Däremot ersätts inte brandskador som uppkommit av köld, frost eller väta. Se mer exakt vilka situationer som försäkringen täcker i försäkringsavtalet.
  • Stöld – av lastbilen eller fabriksmonterad inredning och tillbehör. Även eftermonterad tillbehör kan ersättas men oftast till en lägre nivå. Denna del täcker även för skador som uppkommer vid inbrott eller inbrottsförsök.
  • Glasskador – på fram-, bak, och sidofönster på grund av bland annat stenskott.
  • Komponentskada – på bland annat växellåda och kraftöverföring. Alla bolag har en gräns för hur länge denna försäkringsdel är aktiv. Många kräver att lastbilen inte ska ha rullat mer än ca 10.000 mil eller inte vara mer än 8år gammal.
  • Räddning – av förare och medpassagerare vid olycka eller annan orsak till att inte lastbilen går att använda. Med det menas att man kan få bärgning av lastbilen till verkstad i närheten och persontransport till hemorten vid exempelvis stöld.
  • Krishjälp – i form av legitimerad psykolog. Detta kan ske efter traumatiska olyckor.
  • Rättshjälp - i forma av advokatkostnader vid tvist gällande lastbilen. Kan förekomma vid exempelvis reparation, försäljning eller köp.

Helförsäkring

Den del som halvförsäkringen som är något begränsad är delen gällande skador av olika slag. Den täcker visserligen enstaka skador men vill man ha ett heltäckande skydd ska helförsäkringen väljas. Denna innehåller nämligen en vagnskadeförsäkring vilket gör att man får ersättning för i stort sett alla skador förutsatt att det inte varit förarens oförsiktighet som legat till grund för skadan.  Det är endast denna del som skiljer en hel- och en halvförsäkring för lastbilar.

3 enkla steg!
  1. Fyll i formuläret
  2. Vi återkommer till dig med priser
  3. Teckna tryggt och enkelt
Liten blå lastbil, tillika gott försäkrad
Läs mer om Lätt lastbilsförsäkring

jämför pris på försäkringen 5 saker i Lätt lastbilsförsäkring
Vi på Insplanet har tagit fram 5 viktiga råd till dig som vill förnya, teckna eller jämför lätt ...

Läs mer »
Jämför lätt lastbilaförsäkringar Tillägg lätt lastbilsförsäkring
Utbudet av tilläggsförsäkringar till lättlastbil är mycket liknande vad som finns till personbil. Däremot är behovet lite ...

Läs mer »

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Följ oss på Google+

© 1999-2017 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00