Jämför lätt lastbilsförsäkringLätt lastbilsförsäkring - Jämför pris och villkor

En lätt lastbil försäkras på samma sätt som en vanlig personbil. Du kan därmed välja mellan olika nivåer och tillägg din lastbilsförsäkring. Precis som en vanlig bil, får en lätt lastbil köras med ett B-körkort. På samma sätt som priset på bilförsäkringen påverkas av dig som äger bilen, påverkas även lastbilsförsäkringen. Många försäkringsbolag har dessutom försäkringsvillkor utformade för både bil och lätt lastbil, eftersom de är näst intill identiska i sina innehåll. Vi på Insplanet hjälper dig att jämföra olika alternativ innan du väljer var du ska försäkra din lastbil.


Lämna ditt telefonnr så kontaktar vi dig med priser!

Genom att jämföra har jag tagit del av och godkänner Insplanets användaravtal och integritetspolicy.

Om lätt lastbil

En lätt lastbil är ett fordon med en maxvikt om 3 500 kg och som avser transportera gods. För att ett fordon ska räknas som lätt lastbil får det heller inte klassas som varken personbil eller buss. Skattereglerna mellan en lätt lastbil och en vanlig personbil skiljer sig, men när det kommer till försäkringsvillkor och priser är de snarare mer eller mindre identiska. Det kan många gånger vara otydligt om ett visst fordon ska klassas som en lätt lastbil eller en vanlig bil. Vanliga modeller som klassas som lätta lastbilar är skåpbilar och mindre lastbilar, men det kan även vara pickups eller ombyggda personbilar.


Trafik-, halv- eller helförsäkring till lastbilen?

Vilken nivå du ska välja på försäkringen till din lastbil beror kanske främst på hur användningsområdet ser ut. En lätt lastbil saknar i de flesta fall en vagnskadegaranti, och rekommendationen är därmed att välja en helförsäkring till din lastbil. Helt enkelt för att du med en helförsäkring även är skyddad mot yttre skador på bilen, orsakade av exempelvis en kollision.

Observera dock att hel- och halvförsäkringens stöldskydd har vissa begränsningar. I stöldskyddet omfattas stöld av lastbilen samt fabriksmonterad inredning och tillbehör. Däremot finns det tydliga begränsningar för eftermonterade eller lösa tillbehör samt lösöre. Även eftermonterat tillbehör kan ersättas men oftast till en lägre nivå. Denna del täcker även för skador som uppkommer vid inbrott eller inbrottsförsök.

Fungerar din lätta lastbil främst som ett transportfordon, där dess funktion är största prioritet, kan det hända att halvförsäkringens skydd räcker gott och väl. Precis som för en vanlig personbil är trafikförsäkringen det grundläggande skydd som enligt lag måste vara tecknat på fordonet.

En viktigare aspekt är kanske snarare att avgöra om lastbilen ska vara försäkrad på privatperson eller företag. Överlag är försäkringar mot privatpersoner mer generösa i villkoren.


Jämför och teckna lätt lastbilsförsäkring.


Insplanet hjälper dig i valet av försäkringsbolag

Check Fyll i formuläret

Check Vi återkommer till dig med priser

Check Teckna tryggt med hjälp av våra rådgivare

Fordon & Försäkring - Insplanets kunskapsportal

Välkommen till Insplanets kunskapsportal för fordon och försäkring. Här kan du få tips, råd och guider för allt om din försäkring.

Aktuellt just nu

jämför pris på försäkringen

5 saker i Lätt lastbilsförsäkring

Vi på Insplanet har tagit fram 5 viktiga råd till dig som vill förnya, teckna eller jämför lätt ...

Läs mer »


Jämför lätt lastbilaförsäkringar

Tillägg lätt lastbilsförsäkring

Utbudet av tilläggsförsäkringar till lättlastbil är mycket liknande vad som finns till personbil. Däremot är behovet lite ...

Läs mer »

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

© 1999-2018 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00