InkomstförsäkringInkomstförsäkring - Jämför pris och villkor

Fyll i dina uppgifter så kontaktar vi dig med priser!

Precis som namnet avslöjar försäkrar en inkomstförsäkring individens inkomst. Många fackförbund har en inkomstförsäkring som ingår i fackavgiften. Det har exempelvis Vision och Unionen som är två av de större fackförbunden i Sverige.

De som inte har "inkomstförsäkring" genom facket har möjlighet att teckna en privat försäkring. Men även de som har en inkomstförsäkring genom facket bör även titta på dess villkor. I vissa fall kan det nämligen vara lönsamt att förbättra den genom att teckna en tilläggsförsäkring.

Vad ingår i inkomstförsäkringen?

Ersättning

De som blir arbetslösa och är med i A-kassan får i första hand ersättning från dem. A-kassan betalar ut 80% av lönen upp till 18.700kr. Om 80% av personens lön är över 18.700 kommer man alltså få mindre än 80% i ersättning.

Det är i dessa fall som inkomstförsäkringen gör nytta. Den betalar nämligen ut ersättning så att personen får fulla 80% av lönen.

Ex: En person som har 30.000kr i lön blir arbetslös. A-kassan betalar ut 18.700kr d.v.s. upp till dess maxtak. Eftersom 80% av 30.000 är 24.000 kommer inkomstförsäkringen att ersätta med 5.300kronor i månaden. På så vis får personen full ersättning.

Ersättningsdagar

En inkomstförsäkring kan betalas ut ett visst antal dagar beroende på försäkringsvillkoren. Vanligt är 150-200 dagar.

Det man bör komma ihåg är även att inkomstförsäkringen har en karenstid. Det betyder att man inte kan få ut någon ersättning exempelvis under de två första veckorna som arbetslös. Därefter börjar ersättningsdagarna räknas.

Krav för att få ersättning

För att få ersättning krävs att några krav är uppfyllda. Detaljerna kan skilja mellan olika försäkringsbolag men generellt är det detta som krävs:

  • Medlemskap i A-kassan
  • Kvalificeringstiden måste vara uppfylld. Det betyder att man måste haft försäkringen en viss tid innan ersättning kan betalas ut.
  • Personen måste ha jobbat senaste året. Det betyder inte att man måste haft arbetat 100% utan kravet kan exempelvis vara att man ska ha jobbat 80 timmar per månad det senaste året.
  • Någon ersättning från försäkringen ska inte vara utbetald de senaste 12 månaderna.

Tilläggsförsäkringar

Även om den går under olika namn hos olika försäkringsbolag så finns det en variant på tilläggsförsäkring till inkomstförsäkringen. Den förbättrar villkoren på två punkter.

För det första höjs ersättningstaket per månad. Istället för att exempelvis ha ett tak på 50.000kr per månad kan taket vara på 150.000kr.

Även om det finns de som tecknar detta tillägg på grund av denna orsak så är det betydligt fler som lockas av den andra punkten som förbättras – antalet dagar.

Med tillägget ökar antalet ersättningsdagar vilket skapar en större trygghet oavsett vilken lön man har. Det kan exempelvis öka antalet dagar med 50 extradagar.

En tilläggsförsäkring går att teckna oavsett om man har inkomstförsäkring genom sitt fackförbund eller om man har tecknat den privat.

3 enkla steg!
  1. Fyll i formuläret
  2. Vi återkommer till dig med priser
  3. Teckna tryggt med hjälp av våra rådgivare

Läs mer om Inkomstförsäkring

Teckna inkomstförsäkring
En inkomstförsäkring ger dig möjlighet att få ut mer i ersättning om du skulle bli arbetslös. När A-kassan inte längre kan ge ett fullgott skydd mot inkomstbortfall ...

Läs mer »
Allt fler har inkomstförsäkring
De som är med i A-kassan idag får ersättning från dem om de blir arbetslösa. Detta förutsatt att vissa krav är uppfyllda som exempelvis ...

Läs mer »
att teckna en inkomstförsäkring Inkomstförsäkring Vad Hur Varför
Allt för många tror att de kommer få ut 80% av sin lön från A-kassan om de blir arbetslösa. Det de inte är medvetna om att är att ...

Läs mer »
inkomstförsäkring och arbetslösheten Ersättningskrav för att teckna inkomstförsäkring
Utöver A-kassans ersättning vid arbetslöshet kan en
Läs mer »
Vad får du i ersättning Ersättning vid arbetslöshet
Vid arbetslöshet ger a-kassan ersättning på 80% av lönen men maximalt 18700 kronor. Den som har en lön som gör att en ersättning på ...

Läs mer »
Att tänka på i inkomstförsäkringen Fem saker att jämföra och tänka på i inkomstförsäkringen
Vi på Insplanet har tagit fram 5 viktiga råd till dig som vill förnya, teckna eller
Läs mer »

Vi jobbar för att få Sveriges mest nöjda kunder!

Följ oss på Twitter Följ oss på Facebook Följ oss på Google+

© 1999-2017 Insplanet - Internetpolicy
Insplanet AB - Box 26 000 - 100 41 Stockholm - Org.nr 556567-6227

Kundtjänst: 08 - 51 000 000 Kundtjänst: 08 - 51 000 000
Vardagar 08.00 – 20.00 Helger 10.00 – 16.00