Husvagnsförsäkring - Jämför pris och villkor

En husvagn kan försäkras med en halv- eller helförsäkring. Halvförsäkringen ger ersättning för bland annat stöld, brand och skador på glasrutor. En helförsäkring för husvagn inkluderar ett vagnskadeskydd som täcker yttre skador vid exempelvis trafikolyckor och skadegörelse. Här går vi igenom hur du bäst försäkrar din husvagn och ger dig tips på hur du får en så billig husvagnsförsäkring som möjligt!

För tillfället kan du inte ansöka om husvagnsförsäkring via våra tjänster. För närvarande utvärderar och omarbetar vi stora delar av vårt utbud för att bättre kunna hjälpa våra kunder hitta rätt försäkring.

Om husvagnsförsäkring

En husvagn klassas som en vagn och inte som ett fordon. Det betyder att du inte kan, eller ens behöver, teckna någon trafikförsäkring. Dessutom finns det få tilläggsförsäkringar till husvagnsförsäkringen, vilket betyder att de flesta bara behöver välja mellan halv- eller helförsäkring när det är dags för att försäkra husvagnen.

Vad ingår i husvagnsförsäkring?

Eftersom priset inte skiljer så många kronor mellan halv- och helförsäkringen brukar de flesta välja den sistnämnda. Men trots att valmöjligheterna är färre än på en klassisk fordonsförsäkring finns det ändå en hel del du behöver jämföra och tänka på för att bli rätt försäkrad till rätt pris.

Du som har en husvagn behöver inte teckna någon trafikförsäkring på din vagn. Men det betyder inte att vagnen är helt oförsäkrad: dragbilens trafikförsäkring täcker nämligen även husvagnen. Vad som ingår i trafikförsäkringen kan du läsa om i ditt bilförsäkringsavtal.

Halvförsäkring för husvagn

Här kan du läsa om vad som normalt brukar ingå i en halvförsäkring för husvagn. Tänk på att vad som ingår kan skilja sig åt mellan försäkringsbolagen, därför är det viktigt att du jämför husvagnsförsäkringar innan du bestämmer dig.

Stöld

Förutom ersättning vid stöld av husvagnen ersätts även stöld av fastmonterade vagnstillbehör inne i husvagnen. Dessutom kan försäkringen ge ersättning för skador som uppkommit vid inbrott. Även personliga tillhörigheter som stjäls kan ersättas av försäkringen.

Skador på glasrutor

Du får ersättning för skador på glasrutor vid vissa händelser, exempelvis om glasrutan går sönder på grund av ett stenskott. Vill du försäkra dig mot fler yttre skador bör du teckna en helförsäkring.

Brand

Halvförsäkringen kan ersätta skador som uppstått vid brand på grund av explosion, blixtnedslag eller sabotage. Däremot ersätts vanligtvis inte brandskador om orsaken är väta eller korrosion, eftersom det är något som du som ägare förväntas skydda vagnen emot.

Ansvar

Du kan få ersättning om du krävs på skadestånd för skador som din husbil har orsakat på någon annans egendom. Till exempel om vattentanken läcker eller om husvagnen börjar rulla och skadar bilar eller andra husvagnar i närheten.

Rättsskydd men inte krisskydd

Du kan få ersättning om du hamnar i en tvist som kan prövas av en allmän domstol. Tvisten kan gälla exempelvis köp, försäljning eller reparation av vagnen. Du kan få ersättning för advokatkostnader upp till en viss summa.

Krisskydd ingår generellt inte i husvagnsförsäkringen. Med krisskydd menas att du kan få hjälp av en psykolog om du har varit med om en traumatisk olycka. I dragbilens försäkring ingår det däremot ett krisskydd.

Semesteravbrott

Om du plötsligt behöver avbryta din resa med husvagnen, exempelvis på grund av att den blivit stulen eller att du har varit med om en olycka, kan försäkringen ersätta dig för de dagar du inte har kunnat genomföra din inplanerade resa. Hur många dagar och ersättningsnivån för dessa dagar varierar mellan olika försäkringsbolag.

För att få ersättning vid semesteravbrott behöver både dragbilen och husvagnen vara försäkrade hos samma försäkringsbolag.

Läs även: Semesteravbrott: få ersättning vid avbrott på semestern

Drulle (Allrisk)

Hos en del bolag ingår en drulleförsäkring i halvförsäkringen. Andra erbjuder det som ett tillägg medan ytterligare några inte erbjuder det överhuvudtaget. Med en drulleförsäkring försäkras saker och inventarier inne i vagnen om du till exempel skulle tappa ut en burk målarfärg över klädseln eller liknande.

Helförsäkring för husvagn

En helförsäkring innehåller allt det som halvförsäkringen innehåller, men även ett vagnskadeskydd. Det betyder att du kan få ersättning för skador på vagnen som inträffat på grund av flera olika orsaker, till exempel yttre skador som uppstått i samband med en trafikolycka.

Till skillnad mot fordonsförsäkringar finns det få tilläggsförsäkringar till husvagnar. Det du däremot bör undersöka är framförallt två saker. För det första om försäkringen även täcker olyckshändelser inne i husvagnen (drulleförsäkring) eller om det går att teckna ett tillägg för detta.

För det andra bör du undersöka vad som gäller för uterummen, exempelvis ett tillhörande förtält. Oftast täcker försäkringen även förtält, men inte så kallade villatält. Vill du även försäkra saker som förvaras i dessa tält behöver en tilläggsförsäkring tecknas för detta.

Vad påverkar priset på husvagnsförsäkringen?

Priset på husvagnsförsäkringen avgörs av flera faktorer, bland annat:

  • Husvagnens vikt och årsmodell
  • Din ålder och bostadsort
  • Vilken självrisk du väljer
  • Försäkringens omfattning

Hur får jag en billigare husvagnsförsäkring?

Du kan visserligen inte påverka alla faktorer som bestämmer priset för husvagnsförsäkringen, men det finns några saker du kan göra för att få en billigare husvagnsförsäkring.

Jämför husvagnsförsäkringar

Eftersom försäkringsbolagen gör olika riskbedömning kan priserna variera mellan olika bolag. Genom att göra en jämförelse hos Insplanet kan du snabbt och enkelt se vilket bolag som ger dig bäst pris till bäst villkor.

Välj vilken självrisk du vill ha

Vilken självrisk du väljer påverkar priset på din husvagnsförsäkring. Väljer du en högre självrisk får du en lägre månadskostnad, men om det sker en skada eller olycka får du betala mer. Överväg vilket alternativ som passar dig bäst och om du är beredd att betala en högre självrisk om olyckan skulle vara framme.

Bestäm omfattning på husvagnsförsäkringen

Omfattningen på försäkringen påverkar också priset. Desto mer den omfattar desto dyrare blir den. En halvförsäkring är därför billigare än en helförsäkring. Väljer du att köpa en tilläggsförsäkring innebär även det en dyrare premie. Utgå alltid från vilket försäkringsbehov du har och var noga med att kolla vad som ingår i husvagnsförsäkringen. Drulleförsäkringen är exempelvis ett skydd som ingår hos vissa bolag, medan den finns som tillägg hos andra.

Samla dina försäkringar och få rabatt

Ett annat sätt att få en billigare husvagnsförsäkring är att teckna den på samma bolag som din bilförsäkring. Många försäkringsbolag erbjuder ofta upp till 20 % i rabatt på husvagnsförsäkringen för kunder som samlar sina försäkringar hos dem.

Dessutom får du ersättning vid semesteravbrott om både dragbilen och husvagnen är försäkrade hos samma bolag, vilket innebär att du får ett starkare försäkringsskydd än om du väljer att försäkra dig hos två olika bolag.

Vill du ha hjälp att jämföra och teckna husvagnsförsäkring? Hör av dig till oss på Insplanet på 08-505 055 48.

Jämför och teckna husvagnsförsäkring.

Insplanet hjälper dig i valet av försäkringsbolag

Fyll i formuläret
Vi återkommer till dig med priser
Teckna tryggt med hjälp av våra förmedlare

Fordon & Försäkring - Insplanets kunskapsportal

Välkommen till Insplanets kunskapsportal för fordon och försäkring. Här kan du få tips, råd och guider för allt om din försäkring.

Aktuellt just nu

Välj rätt husvagnsförsäkring Man kan tycka att det är onödigt att ha en ...
Läs mer »


5 Saker att tänka på och jämföra i husvagnsförsäkring Vi på Insplanet har tagit fram 5 viktiga råd till dig som vill förnya, teckna eller jämför ...
Läs mer »

Författare/Granskare


Författare
Angelica Lindberg

Angelica Lindberg är skribent på Insplanet sedan september 2019. Som utbildad språkkonsult arbetar hon för att göra informationen om försäkringar lättbegripliga för dig som läsare.
Kontakta gärna Angelica Lindberg om du har några frågor kring innehållet i denna text.


Granskare:
Sebastian Franzén

Sebastian är affärsområdeschef för försäkringar på Insplanet och har ansvar för Insplanets försäkringsaffär. Han har jobbat på Insplanet med försäkringar i över 15 år och haft roller som försäkringsförmedlare, kundservicechef och försäljningschef.
Kontakta gärna Sebastian Franzén om du har några frågor.


Granskare:
Andreas Nilsson

Andreas Nilsson är försäkringsexpert med 10 års erfarenhet som försäkringsförmedlare. Han har kunskap inom samtliga försäkringsväsen som förmedlas via Insplanet.com
Kontakta gärna Andreas Nilsson om du har några frågor.