Husvagnsförsäkring - Jämför pris och villkor

En husvagn kan försäkras med halv- eller helförsäkring. Halvförsäkringen ger ersättning för skador som stöld, brand och skador på vagnen. Helförsäkring för husvagn inkluderar ett vagnskadeskydd som täcker skador vid exempelvis trafikolyckor, skadegörelse.

Här kan du läsa mer om hur du bäst försäkrar din husvagn, samt lära dig hur du får en så billig husvagnsförsäkring som möjligt.

Lämna ditt telefonnr så kontaktar vi dig med priser!

Genom att jämföra har jag tagit del av och godkänner Insplanets användaravtal och integritetspolicy.

Om husvagnsförsäkring

En husvagn klassas som vagn och inte som ett fordon. Det betyder att man inte kan, eller ens behöver, teckna någon trafikförsäkring. Dessutom finns det få tilläggsförsäkringar till husvagnsförsäkring vilket gör att de flesta bara behöver välja mellan halv- eller helförsäkring när det är dags att försäkra husvagnen.

Vad ingår i husvagnsförsäkring?

Då priset inte skiljer många kronor mellan dessa väljer de flesta helförsäkringen. Men trots att valmöjligheterna är färre än på en klassisk fordonsförsäkring finns det ändå en hel del man bör jämföra och tänka för att bli rätt försäkrad till rätt pris. En husvagnsägare behöver inte teckna någon trafikförsäkring på sin vagn. Det betyder inte att vagnen är oförsäkrad utan orsaken är att dragbilens trafikförsäkring även täcker husvagnen. Vad trafikförsäkringen täcker ska man därför läsa om i sitt bilförsäkringsavtal.

Halvförsäkring för husvagn

Stöld

Förutom ersättning vid stöld av husvagnen ersätts även stöld av fastmonterade vagnstillbehör i husvagnen. Dessutom kan försäkringen ge ersättning för skador som uppkommit vid inbrott. Även personliga tillhörigheter som stjäls kan ersättas av stölddelen i försäkringen.

Skador på glasrutor

En halvförsäkring täcker mycket få delar när det gäller skador på din husvagn. Vill man försäkra sig mot fler skador bör man därför teckna en helförsäkring. Däremot ingår ersättning för glasruteskador vid vissa händelser, som exempelvis om glasrutan går sönder till följd av stenskott.

Brand

Halvförsäkringen kan ersätta skador som uppstått vid brand på grund av explosion, blixtnedslag eller sabotage. Däremot ersätts vanligtvis inte brandskador om orsaken är väta eller korrosion eftersom detta är något som husvagnsägaren förväntas skydda vagnen emot.

Ansvar

Även om husvagnen står parkerad och därmed inte direkt är delaktig i en trafikolycka kan den vålla skador på annans egendom. Om vattentanken läcker eller om den börjar rulla kan det med otur skapa stor skada på bilar eller andra husvagnar i närheten. Det är detta som ansvarsförsäkringen täcker.

Rättsskydd men inte krisskydd

Med rättsskydd menas att husvagnsägaren kan få hjälp med advokatkostnader om en tvist skulle uppkomma gällande exempelvis köp, försäljning eller reparation av vagnen.

Krisskydd är däremot något som inte generellt ingår i husvagnsförsäkringen. Med krisskydd menas att man kan få hjälp av psykolog om man varit med om en traumatisk olycka. Orsaken att denna del inte är med beror troligtvis på att bilen förväntas, på ett eller annat sätt, vara inblandad i olyckan. På så sätt täcker bilens försäkring detta, förutsatt att dragbilen är minst trafikförsäkrad.

Reseavbrott

Om man plötsligt behöver avbryta sin resa med husvagnen exempelvis på grund av den blivit stulen eller att man varit med om en olycka kan försäkringen ersätta för de dagar man inte kunnat genomföra sin inplanerade resa. Hur många dagar och ersättningsnivån för dessa dagar varierar mellan olika försäkringsbolag.

Drulle

En del bolag har en drulleförsäkring i halvförsäkringen. Andra erbjuder det som ett tillägg medan ytterligare några inte erbjuder detta överhuvudtaget. Med en drulleförsäkring försäkras saker och inventarier inne i vagnen om man till exempel skulle tappa ut en burk målarfärg över klädseln eller liknande.

Helförsäkring för husvagn

I likhet med bilförsäkringen och andra fordonsförsäkringar är det vagnskadeförsäkring som tillkommer i helförsäkringen. Det betyder att man kan få ersättning för skador på vagnen som inträffat på grund av många olika orsaker, förutsatt att skadan inte uppkommit av ren oförsiktighet av ägaren.

Till skillnad mot fordonsförsäkringar finns det mycket få tilläggsförsäkringar till husvagnar. Det man däremot bör undersöka är framförallt två saker. För det första om försäkringen även täcker olyckshändelser inne i husvagnen (drulleförsäkring) eller om det går att teckna ett tillägg för detta.

För det andra bör man undersöka vad som gäller för uterummen, exempelvis ett tillhörande förtält. Oftast täcker försäkringen även förtält men inte så kallade villatält. Vill man även försäkra saker som förvaras i dessa tält behöver en tilläggsförsäkring tecknas för detta.

Hur får jag en billigare husvagnsförsäkring?

Priset på husvagnsförsäkringen avgörs av flera faktorer, bland annat:

  • Husvagnens vikt och årsmodell
  • Din ålder och bostadsort
  • Självrisknivån för din husvagnsförsäkring
  • Försäkringens omfattning

Innan du bestämmer dig för vilket försäkringsbolag du vill teckna din husvagnsförsäkring hos är det därför viktigt att du jämför innehållet i försäkringen, självrisken vid olika skador och försäkringspremien. Vill du ha hjälp att jämföra och teckna husvagnsförsäkring? Hör av dig till oss på Insplanet på 08- 51 000 000.

Jämför och teckna husvagnsförsäkring.

Insplanet hjälper dig i valet av försäkringsbolag

Fyll i formuläret
Vi återkommer till dig med priser
Teckna tryggt med hjälp av våra rådgivare

Fordon & Försäkring - Insplanets kunskapsportal

Välkommen till Insplanets kunskapsportal för fordon och försäkring. Här kan du få tips, råd och guider för allt om din försäkring.

Aktuellt just nu

Välj rätt husvagnsförsäkring Man kan tycka att det är onödigt att ha en ...
Läs mer »


5 Saker att tänka på och jämföra i husvagnsförsäkring Vi på Insplanet har tagit fram 5 viktiga råd till dig som vill förnya, teckna eller jämför ...
Läs mer »

Författare/Granskare


Författare
Carl Larsen

Carl skapar innehåll för Insplanet och har 2 års erfarenhet av försäkringsbranschen.
Kontakta gärna Carl Larsen om du har några frågor kring innehållet i denna text.


Författare
Jesper Lindius

2 års erfarenhet inom försäkringsbranschen.
Kontakta gärna Jesper Lindius om du har några frågor kring innehållet i denna text.


Granskare:
Sebastian Franzén

Sebastian är affärsområdeschef för försäkringar på Insplanet och har ansvar för Insplanets försäkringsaffär. Han har jobbat på Insplanet med försäkringar i över 15 år och haft roller som försäkringsförmedlare, kundservicechef och försäljningschef.
Kontakta gärna Sebastian Franzén om du har några frågor.


Granskare:
Andreas Nilsson

Andreas Nilsson är försäkringsexpert med 10 års erfarenhet som försäkringsrådgivare. Han har kunskap inom samtliga försäkringsväsen som förmedlas via Insplanet.com
Kontakta gärna Andreas Nilsson om du har några frågor.