Vad är bostadsrättstillägg?

Ett bostadsrättstillägg är ett tillägg till din hemförsäkring, vilket är bra att ha om du äger en bostadsrätt. I en bostadsrättsförening har nämligen varje enskild medlem ansvar för sin del av fastigheten medan föreningen ansvarar för övriga delar. Nedan kan du läsa mer om bostadsrättstillägg - eller bostadsrättsförsäkring som det kallas.

Som ägare till en bostadsrätt har du ansvar för allt innanför dina väggar och ytskikt. Det innebär bland annat fast inredning som badkar, handfat och toalett samt dörrar, fläktsystem och golv. Bor du i en bostadsrätt med egen tomt och garage har du även ansvar för dessa. Tyvärr kan skador på fast inredning vara dyra att åtgärda.

Skillnaden mellan hemförsäkring och bostadsrättsförsäkring

En vanlig hemförsäkring ersätter endast lös egendom - det kan till exempel vara elektronik och möbler - men inte fast egendom. Eftersom fast egendom som golv, tak och väggar är dyr att reparera är rådet att teckna en bostadsrättsförsäkring. Annars är risken stor att du får begränsad ersättning vid till exempel omfattande brand- eller vattenskada i lägenheten.

Krav på bostadsrättstillägg i vissa föreningar

I stadgarna hos många bostadsrättsföreningar är det fastslaget att samtliga medlemmar ska ha en bostadsrättsförsäkring. I praktiken innebär det att du behöver en vanlig hemförsäkring med bostadsrättsförsäkring som tillägg. Om du bor i en hyresrätt behöver du inte tillägget - då klarar du dig med en vanlig hemförsäkring. Samma gäller även om du hyr en bostadsrätt.

Ersättning för självrisk och vid tvister

Med bostadsrättstillägg kan du även få ersättning för självrisk om föreningens egen försäkring måste användas. Ett exempel är om stora delar av fastigheten drabbas av skadedjur på grund av en enskild medlem. Föreningens fastighetsförsäkring kan då ge ersättning för saneringskostnader och ditt tillägg kan ersätta självrisken.

Du kan även få ersättning vid tvister angående huruvida du är ersättningsskyldig eller inte. Till exempel i exemplet ovan där fastigheten drabbats av skadedjur.

Kollektiv bostadsrättsförsäkring

En bostadsrättsförening kan teckna en kollektiv bostadsrättsförsäkring. Den fungerar som komplement till föreningens fastighetsförsäkring. Om din förening har en kollektiv försäkring behöver du inte teckna ett bostadsrättstillägg. Kolla upp om din bostadsrättsförening har en kollektiv bostadsrättsförsäkring.

Det har blivit vanligare att bostadsrättsföreningar tecknar kollektiva försäkringar. Det finns i alla fall två anledningar till det. Dels innebär det en trygghet för föreningen att alla medlemmar är försäkrade och dessutom blir det billigare att teckna en kollektiv försäkring än att varje enskild medlem tecknar ett bostadsrättstillägg.

Har din förening inte en bostadsrättsförsäkring? Ge det som förslag till styrelsen!

Jämför bostadsrättsförsäkring

Innan du tecknar en bostadsrättsförsäkring ska du jämföra olika alternativ. Nästan alla försäkringsbolag erbjuder bostadsrättsförsäkring till sina kunder men priser och villkor kan variera. På Insplanet kan du jämföra bostadsrättsförsäkring gratis och det tar bara ett par minuter. Våra kunder sparar i genomsnitt 1 000 kr/år med vår tjänst.


Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Bostadsrättsförsäkringen är ett tillägg till din hemförsäkring, ett så kallat bostadsrättstillägg

trasig mobiltelefon i lövhög Stor guide: är det värt att köpa mobilförsäkring?
Du har precis lagt din nya mobiltelefon i kundkorgen och i samma stund måste du ta ställning till om du ska köpa återförsäljarens ...
Läs mer »


Rätt ersättning efter inbrottet Rätt ersättning efter inbrottet
Du kan säkert snabbt konstatera vilka saker som blivit stulna efter ett inbrott, men för att få ersättning behöver du bevisa...
Läs mer »


Blixt över nattlandskap Åskoväder: så skyddar du dig själv och elektroniken
Måste man fortfarande dra ur kontakten när det åskar, eller var det bara något man behövde göra “förr i tiden”? ...
Läs mer »


En person gör ett golfslag på en golfbana Golfförsäkring
Spelar du golf? Då kan du teckna ett golftillägg till din hemförsäkring. En golfförsäkring ger dig ett betydligt starkare skydd om någonting skulle ...
Läs mer »


Hemförsäkring vid flytt: Så här ska du göra med din hemförsäkring Hemförsäkring vid flytt: Så här ska du göra med din hemförsäkring
Om du ska flytta måste du anmäla flytten till ditt försäkringsbolag. Beroende på hur din nya ...
Läs mer »


Cykel parkerad mot vägg Försäkra din cykel
En cykelförsäkring ingår i alla hemförsäkringar och kan hjälpa dig att få ersättning om cykeln blir stulen. Men maxbeloppet som du kan få tillbaka...
Läs mer »


Hyra stuga: det här bör du tänka på när du hyr stuga i Sverige
Funderar du på att hyra stuga i sommar? Du är förmodligen inte ensam! Nu när utlandssemestern blivit ...
Läs mer »