Få rätt ersättning efter inbrottet

Det är möjligt att du efter ett inbrott snabbt kan konstatera vilka saker du blivit av med. Samtidigt kommer ditt försäkringsbolag att begära bevismaterial som påvisar att du faktiskt ägt det du anger som stulet. Redan innan du blivit utsatt för inbrott (eller brand i hemmet), kan du därför se till att vara ordentligt förberedd - genom att sammanställa en förteckning över vad du har av värde.


Vad kan ersättas efter inbrott?

Det mesta går att få ersättning för efter en stöld så länge du kan konstatera vad det är som blivit stulet, samt att dessa saker faktiskt har tillhört dig. Det är hemförsäkringens egendomsskydd som kan ge ersättning då lös egendom stjäls eller förstörs, och i samband med att ersättningen ska fastställas gör försäkringsbolaget en värdering av varje försvunnen sak.

Vid värderingen tillämpas åldersavdrag enligt den ersättningstabell du kan hitta i dina försäkringsvillkor. Tabellen är indelad i olika kategorier, såsom fick- och armbandsur, teknik, kläder och accessoarer, glasögon, cyklar samt övrig sportutrustning. Vidare ersätts ädelmetaller, äkta pärlor och ädelstenar i regel med en så kallad nyprisersättning, alltså vad det skulle kosta att köpa motsvarande föremål i den allmänna handeln.

Det är snarare regel än undantag att en rutinerad inbrottstjuv går raka vägen in till sovrummet och ser sig omkring efter ett nattduksbord, en byrå eller en garderob. Inte alltför sällan är det just där, någonstans i anslutning till sängen eller sovrummet, som de allra flesta äkta smycken, fick- och armbandsur förvaras. Har tjuven gott om tid är det möjligt att större saker, såsom teknik, kläder och accessoarer också försvinner.


Bevisbörda och beviskrav

Som försäkringstagare har du en så kallad bevisbörda gentemot ditt försäkringsbolag. Det innebär att du själv ansvarar för att kunna ge tillräckligt med underlag för att försäkringsbolaget ska kunna ge dig korrekt ersättning för en skada. Som en följd av bevisbördan kommer beviskravet, som förklarar vad det är som krävs för att du ska ha uppfyllt bevisbördan. Det kan till exempel handla om avgörande dokumentation som hjälper försäkringsbolaget att konstatera att du har ägt ett visst föremål vid en viss tidpunkt.

Läs även: Inbrott i bilen - vad ska jag göra efter bilinbrott?

Gör en förteckning över dina saker

För att fullfölja din bevisbörda kan du på förhand se till att vara så förberedd som möjligt och på så sätt öka dina chanser att få rätt ersättning - genom att sammanställa en förteckning över vad du har av värde! Så mycket och så tydligt bevis som möjligt underlättar för försäkringsbolagen, och kan dessutom påskynda skadehanteringen. I samband med att du jämför och tecknar en ny hemförsäkring kan du därför passa på att göra följande:

 • Dokumentera - sammanställ ett dokument där du listar dina värdefulla saker
 • Fota - ta bilder på dina värdesaker samt på tillhörande kvitton
 • Värdera - fastställ värdet på de saker som saknar kvitto (exempelvis ärvda saker)
 • Spara - backa upp allt material i en digital molntjänst
 • Försäkra - stäm av försäkringsbeloppet i din hemförsäkring

 • Dokumentera

  Börja med att sammanställa ett dokument där du listar de saker du har av värde. Kategorisera enligt den ersättningstabell som du hittar i dina försäkringsvillkor, och fyll på med fler saker som du kommer på allt eftersom. Återgå sedan till din lista årligen, och stäm av om något borde tilläggas eller tas bort. Efter att du sammanställt listan är det dags för nästa steg - att samla foton på allt.


  Fota

  När du fotar dina saker är det viktigt att du själv är med på bilderna. Du kan till exempel ha på dig din vigselring och hålla handen mot en tidningsframsida där dagens datum står angivet, och lägger du ditt körkort bredvid visar du att det är du som bär smycket. En del av sakerna kanske du redan har bilder på från tillfällen då du burit eller använt dem, och ärvda saker kan finnas på foton som tagits på dess tidigare ägare.

  Fota även av kvitton till respektive ägodel, och spara dessa tillsammans med de foton du tagit på dina värdesaker. Saknar du kvitton kan du fota av kartonger eller kontoutdrag som är relaterade till inköpet av saken i fråga. Tänk sedan på att ha som rutin att fota av nya kvitton och värdesaker som du inhandlar. Bland annat finns appen “SparaKvittot” som kan vara värd att ladda ner i telefonen.


  Värdera

  Det är viktigt att värdera de saker du saknar kvitto på - exempelvis arvegods. Smycken värderar du hos en juvelerare som försäkringsbolaget eventuellt kan kontakta om det någon gång skulle behövas. Auktionsverk kan hjälpa dig att värdera accessoarer, kläder, möbler, tavlor och inredning av värde. Har du frågor kring hur du ska gå tillväga med en värdering, kan du kontakta ditt försäkringsbolag för tips och råd.


  Spara

  Spara alla bilder i en säker molntjänst. Det räcker alltså inte med att bara spara dessa filer lokalt på en dator, eller på en extern hårddisk då även dessa enheter kan försvinna vid mer omfattande skador. Ha sedan för vana att årligen lägga några minuter (exempelvis i samband med att du jämför din hemförsäkring) på att hålla all dokumentation uppdaterad. Har du gjort grundjobbet en gång, är det enkelt att underhålla och uppdatera.


  Försäkra

  Efter att du gått igenom punkterna ovan är det viktigt att du stämmer av vilket försäkringsbelopp som är angett i ditt försäkringsbrev. Har du många dyra saker kan det vara värt att ringa ditt försäkringsbolag och se om du bör teckna en separat objektsförsäkring som ett utökat skydd. Det kan till exempel vara lämpligt för dig med en mycket exklusiv garderob, ett dyrt fritidsintresse eller för dig som har en unik samling av något slag.


  Gör en kostnadsfri jämförelse

  Börja här  E-post: info@insplanet.com
  Direktnummer: 08-51 00 00 42  Relaterade artiklar


  Iphone med sprucken skärm och i två delar Försäkringsbedrägeri ökar i samband med lansering av Iphone
  Försäkringsbedrägeri ökar i samband med lansering av IphoneIgår (2018-09-12) presenterade Apple nya Iphones. Den här gången blev det hela tre olika modeller. Iphone XS, Iphone XS MAX och ...
  Läs mer »


  Människor som står och tittar på en skogsbrand Högre försäkringspremier efter skogsbränder
  Under sommaren har skogsbränder härjat runt om i Sverige. Värst har situationen varit i Dalarna, Gävleborg och Jämtland. Totalt har det brunnit ...
  Läs mer »


  Så skyddar du dig mot ID-stöld!
  Enligt polisen är ID-kapning - eller ID-stöld som det också kallas - Sveriges vanligaste bedrägeri. Varje år drabbas mer än 190 000 svenskar och behovet av att informera...
  Läs mer »


  Vad ingår i hemförsäkringen Vad ingår i hemförsäkringen?
  En hemförsäkring täcker det mesta inom hemmets fyra väggar, inklusive du och alla som bor där. Den erbjuder bland annat skydd mot skadegörelse på och ...
  Läs mer »


  bästa hemförsäkring Välj den bästa hemförsäkringen
  Att kunna välja ut den bästa hemförsäkringen till dig och din familj, kräver att du dyker ner i försäkringsvillkoren en aning. På så vis kan du ...
  Läs mer »


  Drulleförsäkring
  En allriskförsäkring, eller drulleförsäkring som den i mer vardagligt tal kallas, är en mycket populär tilläggsförsäkring till hemförsäkringen. Hos en del ...
  Läs mer »


  Bostadsrättsförsäkringen är ett tillägg till din hemförsäkring, ett så kallat bostadsrättstillägg Vad är bostadsrättstillägg? | Jämför försäkring på Insplanet
  Ett bostadsrättstillägg är ett tillägg till din hemförsäkring, vilket är bra att ha om du äger en bostadsrätt. I en bostadsrättsförening har nämligen varje ...
  Läs mer »