Vad är ID-kapning?

Enligt polisen är ID-kapning - eller ID-stöld som det också kallas - Sveriges vanligaste bedrägeri. Varje år drabbas mer än 190 000 svenskar och behovet av att informera om ID-stöld är mer aktuellt än någonsin. ID-kapare arbetar systematisk och använder många olika sätt att kapa din identitet.

En ID-kapning börjar många gånger med att förövaren kommer över ett personnummer, vilket är mycket lätt eftersom personnummer är offentliga i Sverige. Tyvärr är det svårt att helt skydda sig mot ID-kapning men det positiva är att man med vissa åtgärder i varje fall minskar riskerna avsevärt, för att bli drabbad.


Vad innebär ID-kapning?

En ID-stöld kan ske på flera olika sätt och börjar ofta med att någon fått reda på ditt personnummer och genomför ett kreditkortsbedrägeri. Ditt personnummer kan då användas för att:

 • Ta bank- och kredit-lån.
 • Beställa kreditkort.
 • Beställa varor; mobilabonnemang, datorer, tv-apparater och
  vitvaror, använda speltjänster, med mera.
 • Beställa pass eller legitimation.
 • Göra en tillfällig adressändring så bedragaren kan komma åt de kontokort, PIN-koder och varor som han/ hon beställt i ditt namn.
 • Stjäla dina personuppgifter och foton, i syfte att utge sig för att vara dig på nätet och bedra andra människor.

Hur vet man om man är utsatt för ID-kapning? Och vilka drabbas?

Det finns vissa saker du kan vara uppmärksam på när det gäller ID-kapning. Om du upptäcker att någon tar krediter eller lån, köper varor eller tjänster i ditt namn, är du med största sannolikhet utsatt för ID-stöld.Enligt experter inom ID-kapning, kan vem som helst drabbas av ID-stöld. Det finns inte en viss kategori människor som drabbas av ID-kapning mer än andra, vilket gör brottet extra svårt att förebygga. De ekonomiska konsekvenserna blir många gånger svåra för individen och det finns även en känslomässig aspekt med i bilden när man råkar ut för ID-stöld; många känner sig kränkta och en stor oro och stress över det inträffade.


Checklista- 6 tecken på att du blivit ID-kapad

6 tecken på att du kan ha blivit ID-kapad:

1. Du får meddelande om en adressändring som du inte beställt eller din post uteblir.
2. Du får meddelande om att kreditupplysningar tagits på dig, utan din kännedom.
3. Du får telefonsamtal, e-mail, brev, krav eller fakturor, för varor och tjänster, som du inte beställt.
4. Du ser okända uttag och transaktioner på ditt kontoutdrag.
5. Du upptäcker att olika abonnemang (till exempel mobilabonnemang) är beställda i ditt namn.
6. Du får avslag på krediter och lån som du ansöker.


Hur kan du skydda dig mot ID-kapning?

Tyvärr är det svårt att helt skydda sig mot ID-stöld men det finns en rad åtgärder du kan vidta för att skydda dig mot ID-stöld.

 • Skaffa digital brevlåda, så du snabbt får reda på om någon ansökt om lån eller krediter i ditt namn.
 • Om du förlorat en id-handling, ska du omedelbart anmäla din förlust till polisen, kreditkortsföretaget i fråga, eller utgivaren av id-handlingen.
 • Var aktsam med att exponera dina personuppgifter i onödan. Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och försök att inte slänga post med personliga uppgifter i pappersinsamlingen eller soporna.
 • Se till att ingen obehörig har åtkomst till din post.
 • Använd virusskydd på mobil och dator.
 • Använd olika lösenord till olika tjänster och använd säkra, avancerade lösenord.
 • Skicka inte personlig information eller kontouppgifter på nätet.
 • Var restriktiv med att öppna länkar i e-posten. Öppna inte länkar som verkar tveksamma då du riskerar att få virus i din dator.
 • När du är reser, undvik att kommunicera detta i social medier. Om möjligt, ta hjälp med posten så att postlådan inte blir överfull. Sätt lås på din brevlåda.
 • Ha ett kreditkort endast avsett för shopping. Skaffa ett shopping-konto och ett bankkort som du använder specifikt till att shoppa på nätet. Om du skulle bli id-kapad, är dina övriga pengar skyddade.
 • Spärra ditt kontokort för köp på nätet eller för utlandsköp. Ofta går det att låsa upp spärren tillfälligt om du skulle behöva.

Vad ska du göra om du blivit ID-kapad?

Vid misstanke om att du drabbats av ID-stöld, är det viktigt att vidta åtgärder snabbt! Du finner här en checklista på åtgärder som du kan vidta.

 • Agera så snabbt som möjligt- vänta inte!
 • Anmäl ID-kapningen, så fort som möjligt till polisen; ring 114 14 eller uppsök en polisstation.
 • Ring banken och spärra ditt kort och kontrollera dina bankkonton.
 • Ring Skatteverket på 0771- 567567 och kontrollera så att din folkbokföringsadress är korrekt och att ingen obehörig ändrat din adress utan din vetskap.
 • Anmäl ditt förlorade körkort till Transportstyrelsen; 077-150 35 03.
 • Bestrid fakturan/ fakturorna. Hör av dig till det aktuella företaget/ företagen så fort som möjligt för att bestrida köpet och fakturan.
 • Om du upptäckt att någon gjort en kreditupplysning i ditt namn, kontakta de stora kreditupplysningsföretagen och be dem spärra ditt personnummer.

Genom att förlustanmäla en stulen eller förlorad id-handling hos ett kreditupplysningsföretag noteras det i din kreditupplysningsinformation och företaget som vill göra en kreditupplysning på dig kan då se att en obehörig person använder din förlorade id-handling. Det är dock viktigt att tänka på att det bara noteras hos det/ de kreditupplysningsföretag som du har gjort din förlustanmälan hos, så man kan behöva kontakta flera olika kreditupplysningsföretag för att vara på den säkra sidan.


Kostnadsfri rådgivning

Har du frågor om ID-kapning kan du vända dig till Stöldskyddsföreningen, som har en kostnadsfri oberoende säkerhetsrådgivning 0771- 773 773.


Hur fungerar ID-skydd i hemförsäkringen?

Behöver du ha ett separat ID- skydd eller ger din hemförsäkring ett tillräckligt skydd? Idag ingår ID- skydd i allt fler hemförsäkringar men ID-skydd är inte en försäkring som ersätter skador i vanlig mening. Det är viktigt att ringa sitt försäkringsbolag och ta reda på om ID-skydd ingår i just din hemförsäkring.


Vad innebär ett ID-skydd i hemförsäkringen?

Ett ID-skydd kan hjälpa dig med rådgivning, assistans och rättsskydd, om du blivit utsatt för ID-stöld. Bolagens villkor skiljer sig dock från varandra, så kontrollera vad som gäller i just din hemförsäkring. Det är viktigt att tänka på att ett ID-skydd inte kan förhindra en ID-stöld.

ID-skyddet kan sägas bestå av tre delar:

1. Rådgivning. Du kan få rådgivning hur du kan förebygga och upptäcka ID- stöld. Om du utsatts för ID-kapning, kan du få hjälp att begränsa följderna av det inträffade.

2. Assistans. Du kan få hjälp att avvisa betalningskrav och betalningsanmärkningar.

3. Rättsskydd. Med rättsskydd avses det skydd som ingår i alla hemförsäkringar och avser hjälp med kostnader för juridisk hjälp av ett ombud, om en tvist skulle uppstå.

Idag erbjuder även vissa företag särskilda försäkringar för ID-stöld.


Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Så skyddar du dig mot ID-stöld!

En person gör ett golfslag på en golfbana Golfförsäkring
Spelar du golf? Då kan du teckna ett golftillägg till din hemförsäkring. En golfförsäkring ger dig ett betydligt starkare skydd om någonting skulle ...
Läs mer »


Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand
Nästan alla har hyrt eller hyrt ut i andrahand någon gång i livet. Trots det har...
Läs mer »


Hyra stuga: det här bör du tänka på när du hyr stuga i Sverige
Funderar du på att hyra stuga i sommar? Du är förmodligen inte ensam! Nu när utlandssemestern blivit ...
Läs mer »


Hemlarm: skyddar ditt hem och sänker din premie
Med ett hemlarm ökar du tryggheten och sparar pengar på din hemförsäkring. Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du köper ett ...
Läs mer »


Höstlov: Viktigt att tänka på om du ska resa utomlands
Trots coronaviruset planerar många att resa utomlands i höst. Här går vi igenom vad du ska tänka på om du ska resa utomlands med ...
Läs mer »


trasig mobiltelefon i lövhög Stor guide: är det värt att köpa mobilförsäkring?
Du har precis lagt din nya mobiltelefon i kundkorgen och i samma stund måste du ta ställning till om du ska köpa återförsäljarens ...
Läs mer »


Rätt ersättning efter inbrottet Rätt ersättning efter inbrottet
Du kan säkert snabbt konstatera vilka saker som blivit stulna efter ett inbrott, men för att få ersättning behöver du bevisa...
Läs mer »