Hyra stuga: det här bör du tänka på när du hyr stuga i Sverige

Funderar du på att hyra stuga i sommar? Du är förmodligen inte ensam! Nu när utlandssemestern blivit inställd är det många som kommer spendera sommaren på hemmaplan. Det kan därför bli en rusning till Sveriges alla fritidshus som finns till uthyrning. Men det finns en del fallgropar du bör se upp för när du ska hyra. Vi på Insplanet ger dig råd om vad du bör tänka på, så du kan njuta av din stugsemester fullt ut!

Det kan vara minst lika kul att semestra i Sverige som utomlands och det finns många semesterpärlor att upptäcka. Kanske har du drömt om en resa till Österlen, Västkusten, Öland, Dalarna eller fjällen i Jämtland och Härjedalen? Alla är de bland de populäraste platserna att hyra sommarstuga på, så det gäller att vara ute i god tid (i den mån det går).

Du kan hyra stuga av privatpersoner och flera olika stugförmedlingar. Här kan du läsa mer om vad du bör tänka på oavsett vem du väljer att hyra av.Tryggare att hyra stuga genom en stugförmedling

Det allra tryggaste sättet att hyra stuga är genom en stugförmedling. Ofta finns en trygghetsgaranti och skulle det uppstå något problem kan du få hjälp av Konsumentverket. Hyr du av en privatperson har du däremot inte samma möjlighet till hjälp, eftersom Allmänna reklamationsnämnden (ARN) endast prövar tvister mellan privatperson och företag.

Det finns många olika sajter som erbjuder stugförmedling och många av dem har uppdaterat sina av- och ombokningsregler samt städrutiner med anledning av coronaviruset. Håll dig uppdaterad och läs noga igenom villkoren innan du bokar, eftersom villkor och riktlinjer kan ändras med kort varsel.

Här nedan kan du läsa om några av de större förmedlingarna.

Svenska turistföreningen (STF)

Svenska turistföreningen är en ideell medlemsförening som arbetar för att alla ska ha tillgång till Sveriges natur och kultur. Hos dem har du tillgång till uppemot 300 boenden runtom i Sverige. De har generösa villkor när det kommer till regler för avbokning, så att du kan vara flexibel i dina semesterplaner.

Airbnb

Airbnb är en bokningssajt där du bland annat kan hyra stugor, men också andra typer av boenden – både i Sverige och utomlands. Sajten arbetar mycket med olika trygghetsåtgärder och både gäst och hyresvärd verifieras med en giltig ID-handling innan de får hyra eller hyra ut. Airbnb har även tagit fram nya rutiner för städning med anledning av coronaviruset och informerar vilka av- och ombokningsregler som gäller när du ska boka.

Stugnet

Stugnet är Sveriges största annonssida för uthyrning av semesterbostäder i Sverige. Både privata ägare och stugförmedlingar annonserar ut stugor på sajten och alla bokningar sker direkt hos respektive annonsör. Utbudet varierar, men just nu finns omkring 7 500 stugor och fritidshus att hyra runtom i Sverige.

Stugsommar

Stugsommar har 60 års erfarenhet av att hyra ut stugor i Sverige och har stugor över hela landet. Trots namnet kan du hyra stugor året om. I dagsläget har tillgängligheten på deras stugor inte förändrats på grund av coronaviruset.


Läs även: Köpa båt: stor köpguide och tips inför båtköpet

Saker att tänka på om du ska hyra fritidshus av en privatperson

Många privatpersoner erbjuder också stuguthyrning. Men tänk på att du inte har samma trygghet om du hyr av en privatperson. Du kan till exempel inte få en eventuell tvist prövad av Allmänna reklamationsnämnden (ARN) eftersom de endast prövar tvister mellan privatperson och företag. Men det finns några saker som du kan göra för att få en så trygg upplevelse som möjligt.

Så vet du om stuguthyrningen är säker

Här har vi listat tips på vad du bör se upp med när du ska hyra stuga av en privat uthyrare:

 • Kolla upp att uthyraren verkligen finns och var vaksam mot anonyma uthyrare.
 • Kontrollera stugans adress genom att söka på den genom en karttjänst.
 • Var extra försiktig om uthyraren befinner sig utomlands och om hen dessutom vill använda sig av anonyma betaltjänster som exempelvis Western Union, då bör du inte genomföra köpet.
 • Betala aldrig hyra i förskott.
 • Om uthyraren försöker hetsa dig till ett snabbt beslut genom att säga saker som “det är många som är intresserade och flera som vill slå till!” kan du nästan utgå ifrån att du har att göra med en bedragare. Blir du uppstressad att genomföra ett köp bör du avstå.
 • Be om fastighetsbeteckningen eller adressen och sök på den hos Lantmäteriet.
 • Be om referenser från tidigare hyresgäster.

Läs även: Tips och råd inför din bilsemester

Vems försäkring gäller om det sker en skada i stugan du hyr?

Det är hyresvärdens hemförsäkring som gäller om det skulle uppstå en skada i fritidshuset under tiden du är där. Men du bör också ha en egen hemförsäkring ifall du blir krävd på skadestånd av hyresvärden, eftersom du då kan få hjälp från ansvarsskyddet i din hemförsäkring.

Ansvarsskyddet ingår i alla hemförsäkringar. Skulle du få ett skadeståndskrav av personen som du hyr stugan av går ditt försäkringsbolag in och utreder om du är vållande till skadan eller inte. Om det visar sig att du har orsakat skadan och själva händelsen omfattas av försäkringsvillkoren betalar ditt försäkringsbolag ut ersättning till den som kräver dig. Om de däremot bedömer att du inte har orsakat skadan avvisar försäkringsbolaget kravet och du slipper betala ersättning till uthyraren.

Har du en hemförsäkring ingår det även ett så kallat “egendomsskydd” eller “bortaskydd” som det även kallas. Skyddet ersätter dina saker som du tar med dig utanför hemmet om de skulle skadas eller bli stulna. Bortaskyddet gäller bara när du förvarar dina saker utanför hemmet under en kortare tid, till exempel under din semester.


Läs även: Vad är en ansvarsförsäkring?

Checklista inför att hyra stuga i Sverige

 • Ta reda på vilka av- och ombokningsregler som gäller.
 • Kontrollera att uthyraren finns och kolla upp stugan på en karttjänst.
 • Se till att få en skriftlig bekräftelse på stugbokningen.
 • Läs igenom hyresvillkoren noggrant och var uppmärksam på om det tillkommer några extra kostnader utöver hyran.
 • Ta reda på om du ska ta med egna handdukar och sängkläder, om det finns kyl och frys och om det finns rinnande vatten och el i stugan.
 • Läs på om området: vad finns det för aktiviteter, badmöjligheter och utbud av butiker och restauranger i närheten av stugan?
 • Kontakta uthyraren direkt om något i stugan är trasigt när du anländer, då undviker du att bli ersättningsskyldig.
 • Ta reda på om hyresgästerna ska städa ur stugan själva efter hyrestiden eller om ägaren eller förmedlingen står för städningen.
 • Hyr gärna av en förmedling, så att du kan få hjälp om det skulle uppstå några problem. Konsumentverkets riktlinjer gäller inte när du hyr av en privat hyresvärd.
 • Be om referenser från tidigare hyresgäster om du ska hyra av en privatperson och läs våra tips under a href="#Så vet du om stuguthyrningen är säker">Så vet du om stuguthyrningen är säker.
 • Se till att du har en hemförsäkring: om något går sönder i stugan under tiden du är där går det på uthyrarens hemförsäkring, men din hemförsäkring innehåller en ansvarsförsäkring och ett bortaskydd som kan vara bra att ha om dina egna saker går sönder eller om du får ett skadeståndskrav mot dig.

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar


En person gör ett golfslag på en golfbana Golfförsäkring
Spelar du golf? Då kan du teckna ett golftillägg till din hemförsäkring. En golfförsäkring ger dig ett betydligt starkare skydd om någonting skulle ...
Läs mer »


Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand Andrahandsuthyrning: Det här ska du tänka på när du hyr eller hyr ut i andrahand
Nästan alla har hyrt eller hyrt ut i andrahand någon gång i livet. Trots det har...
Läs mer »


Hyra stuga: det här bör du tänka på när du hyr stuga i Sverige
Funderar du på att hyra stuga i sommar? Du är förmodligen inte ensam! Nu när utlandssemestern blivit ...
Läs mer »


Hemlarm: skyddar ditt hem och sänker din premie
Med ett hemlarm ökar du tryggheten och sparar pengar på din hemförsäkring. Här går vi igenom vad du bör tänka på innan du köper ett ...
Läs mer »


Höstlov: Viktigt att tänka på om du ska resa utomlands
Trots coronaviruset planerar många att resa utomlands i höst. Här går vi igenom vad du ska tänka på om du ska resa utomlands med ...
Läs mer »


trasig mobiltelefon i lövhög Stor guide: är det värt att köpa mobilförsäkring?
Du har precis lagt din nya mobiltelefon i kundkorgen och i samma stund måste du ta ställning till om du ska köpa återförsäljarens ...
Läs mer »


Rätt ersättning efter inbrottet Rätt ersättning efter inbrottet
Du kan säkert snabbt konstatera vilka saker som blivit stulna efter ett inbrott, men för att få ersättning behöver du bevisa...
Läs mer »