Hemförsäkringens mobbningsskydd

I många hemförsäkringar ingår ett mobbningsskydd som hjälper barn som blir eller har blivit mobbade. Tyvärr erbjuder inte alla försäkringsbolag barnen det skyddet. I artikeln kan du läsa vad mobbningsskydd innebär och vilka bolag som har skyddet.

Varje år blir 60 000 barn i Sverige mobbade. Det påverkar deras liv och framtid. Det är vanligt att den som blir mobbad känner sig ensam och utstött samt får huvud- och magvärk. Det kan i sin tur leda till att den som blir mobbad slutar att gå till skolan.

Mobbning kan orsaka depression och försämrad självkänsla hos den som blir mobbad och hos övriga i familjen. Därför är det viktigt att den som blir utsatt får hjälp, dels i form av ekonomisk ersättning och dels i form av professionell kristerapi.

Vad räknas som mobbning?

Den som blir mobbad har alltid tolkningsföreträde. Om ditt barn upplever att han eller hon blir mobbad kan ingen annan hävda motsatsen. Det innebär att ditt barn avgör vad som räknas som mobbning för honom eller henne.

Mobbning kan ske i skolan och på fritiden, genom mejl och sms eller via sociala medier. Det kan handla om elaka kommentarer, utfrysning, våld eller hot om våld. Det kan också vara grimaser eller hånfulla skratt riktat till barnet i korridoren eller på lektionen.

Tveka inte att ansöka om ersättning genom mobbningsskyddet om ditt barn upplever att han eller hon blir mobbad.

Vad ingår i mobbningsskyddet?

Du och ditt barn kan få ekonomisk ersättning för upp till 10 besök hos legitimerad psykolog samt för skäliga och nödvändiga resekostnader inom Sverige över 30 kilometer per tillfälle. Det finns även möjlighet att få upp till 30 000 kronor som ett engångsbelopp.

Om anmälan leder till kritik mot skolan från Barn- och Elevombudet kan du och ditt barn få ett engångsbelopp om 10 000 kronor. Om Barn- och Elevombudet däremot väcker talan i domstol kan du och ditt barn få ett större engångsbelopp, nämligen 30 000 kronor.

Tänk på att engångsbeloppet kan variera mellan försäkringsbolag.

Hur får man ersättning från mobbningsskyddet?

Mobbningsskydd måste ingå i din hemförsäkring för att du ska kunna ansöka om ersättning. Innan du ansöker måste du göra en anmälan om mobbning till Barn- och Elevombudet. Den ska leda till utredning och inte överlämnas till någon annan myndighet.

Mobbningsskyddet gäller alla barn under 18 år i hushållet som omfattas av hemförsäkringen och skollagen.

Kan man få ersättning för mobbning genom krisskyddet?

Du kan få ersättning genom hemförsäkringens krisskydd om du har en hemförsäkring utan mobbningsskydd, men då krävs det att barnet blivit överfallet. Skyddet hjälper nämligen bara den som mår psykiskt dåligt efter skadehändelser som omfattas av hemförsäkringen, till exempel brand, inbrott eller överfall.

Eftersom mobbning tyvärr inte omfattas av hemförsäkringen är mobbningsskyddet ett nödvändigt komplement. Skyddet ingår hos många försäkringsbolag, men inte hos alla. Hos dem kan mobbningsskydd finnas som en valfri tilläggsförsäkring istället.

Försäkringsbolag med mobbningsskydd

Mobbning ökar bland barn och unga. Det beror bland annat på internet och sociala medier. Många försäkringsbolag har därför mobbningsskydd i sina hemförsäkringar, utan extra kostnad. I listan hittar du exempel på bolag som erbjuder det skyddet.

Exempel på försäkringsbolag med mobbningsskydd:

  • ICA försäkring
  • Moderna försäkringar
  • Villaägarna
  • Gjensidige

Gör en kostnadsfri jämförelse

Börja här

Relaterade artiklar

Hemförsäkringens mobbningsskydd

Hemförsäkring vid flytt: Så här ska du göra med din hemförsäkring Så här gör du med din hemförsäkring vid flytt
Det är en hel del att tänka på inför en flytt även när det kommer till hemförsäkringen. Beroende på hur din nya ...
Läs mer »


försäkra elscooter Vilka försäkringar gäller för elsparkcykel?
Elscootrar, eller elsparkcyklar som de även kallas, har blivit väldigt populära de senaste åren, framförallt i städer där de...
Läs mer »


Cykel parkerad mot vägg Försäkra din cykel
En cykelförsäkring ingår i alla hemförsäkringar och kan ersätta dig om din cykel blir stulen. Men maxbeloppet som du kan få tillbaka skiljer sig ...
Läs mer »


En person gör ett golfslag på en golfbana Golfförsäkring med hole in one-försäkring
Spelar du golf? Då kan du teckna ett golftillägg till din hemförsäkring. En golfförsäkring ger dig ett betydligt starkare ...
Läs mer »


Stulen cykel Cykelstöld
Har du fått din cykel stulen? Cykelstöld är ett av de vanligaste egendomsbrotten och dessvärre ...
Läs mer »


Tänk på det här när du ska hyra stuga i Sverige
Ska du hyra stuga i sommar? På senare år har det blivit ännu mer populärt att semestra inom Sverige, vilket har lett ...
Läs mer »


Droppande vattenkran Vad täcker hemförsäkring vid vattenskada?
Drabbas du av en vattenskada kan du få ersättning från din hemförsäkring. I den här artikeln går vi igenom vad som gäller ...
Läs mer »